Mark Gitenstein: Situaţia din Ucraina "ar putea avea impact asupra României "

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein susţine că situaţia din Ucraina a amplificat retincenţa investitorilor străini faţă de ţările din regiune.

Adăugat: 9 Martie 2014
Ultima actualizare:9 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Mark Gitensteins, fost ambasador al SUA la Bucureşti
trimite pe mail

Într-un interviu acordat, duminică la PRO TV, Gitenstein a adăugat că, în opinia sa, România este poziţionată mult mai bine, decât aproape orice alt stat din zonă, întrucât a implementat multe din reformele convenite cu FMI.

Situaţia fiscală a României este destul de bună, nivelul datoriei este mic, creşterea PIB este printre cele mai mari din Uniunea Europeană - şi-a argumentat afirmaţia diplomatul american.

Cu toate acestea Mark Gitenstein a rcunoscut că este îngrijorat de conflictul din Ucraina, menţionând că situaţia din ţara vecină ar putea avea un impact asupra României.

"Ca româno-american şi ca fost ambasador în România sunt, evident, profund îngrijorat de aceste chestiuni şi împărtăşesc multe dintre temerile exprimate de preşedintele dumneavostră, de prim-ministrul dumneavostră. şi de ministrul Afacerilor Externe. (...) Este o situaţie foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României ", a spus Gitenstein.

Întrebat dacă i se pare că siuaţia din Ucraina seamănă cu cea din Republica Moldova şi Transnistria, Gitensteins a răspuns :

"Sunt de acord cu preşedintele Băsescu şi cred că e posibil, deşi sper să nu fie aşa, să ajungem să avem două conflicte în regiune, în Transnistria şi în Crimeea, ceea ce cred că ar fi tragic".

Fostul ambasador în ţara noastră a mai spus că ceea ce s-a intamplat în Ucraina nu s-ar putea intampla niciodată în România datorita schimbărilor în statul de drept.

"Poporul are putere aici. Cu cat poporul are mai multă putere, cu atât e mai puţin probabil ca mogulii să conducă ţara. Şi asta se întâmplă din ce în ce mai mult în România, pentru că daţi putere oamenilor obisnuiţi, graţie pieţei de capital, a respectării legii", a mai afirmat Gitenstein, care în prezent este membru al Comitetului Reprezentanţilor din Fondul Proprietatea.

El susţine că ceea ce se întâmplă în Ucraina are efecte mai profunde asupra statului de drept în general, dar şi asupra relaţiilor internaţionale şi a securităţii naţionale.

Ambasador al SUA la Bucureşti, în 2014

Statele Unite vor numi un ambasador la Bucureşti în 2014, este de părere fostul ambasador american în Romania, Mark Gitenstein.

El a mai spus, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că este stânjenitor faptul că Washingtonul nu a numit încă un ambasador la Bucureşti şi a precizat că Statele Unite fac aceste numiri în urma unui proces ce s-a dovedit a fi disfuncţional.

"Guvernul american trebuie să facă, în primă fază, o selecţie a candidaţilor pentru funcţia de ambasador, lucru care încă nu s-a întâmplat", a mai spus Gitenstein.

El a adăugat că din cauza crizei din Ucraina, misiunea unui ambasador american în România a devenit şi mai dificilă.

 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Radio România
Adăugat:
9 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza