Mark Gitenstein, decorat de preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, miercuri, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, cu ocazia încheierii mandatului în România.

Adăugat: 28 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:28 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Traian Băsescu a afirmat în timpul ceremoniei de la Palatul Cotroceni că membrii corpului diplomatic devin întotdeauna parte a familiei politice a unui şef de stat.

"Întotdeauna membrii corpului diplomatic devin parte a familiei politice a unui preşedinte, dar în această familie sunt membri şi membri, unii mai legaţi de ţara în care îşi desfăşoară activitatea, alţii mai reci. Ambasadorul Gitenstein a fost unul dintre diplomaţii care şi-au iubit nu numai funcţia, meseria pe care au făcut-o, dar au iubit şi ţara în care au activat în numele preşedintelui SUA", a spus Băsescu.
    
Preşedintele a declarat că este impresionat de căldura cu care ambasadorul SUA a privit România.
    
"Sentimentul meu a fost că a dorit să fie întotdeauna foarte bine informat şi să aibă interpretarea corectă a ceea ce se întâmpla în România. Am admirat meticulozitatea cu care îşi pregătea probabil punctele de vedere legate de ce se întâmplă în România prin discuţiile pe care le avea cu un număr mare de politicieni, inclusiv cu mine.  Aş sublinia (...) şi profesionalismul cu care această misiune s-a exercitat", a adăugat preşedintele.

Totodată, şeful statului i-a mulţumit ambasadorului SUA pentru modul excepţional în care a pregătit vizita sa la Washington, în 2011, unde s-a întâlnit cu preşedintele Barack Obama şi cu vicepreşedintele Joe Biden, dar şi pentru meticulozitatea cu care a fost pregătită Declaraţia comună legată de Parteneriatul strategic pentru secolul XXI.
    
De asemenea, şeful statului i-a mulţumit oficialului american pentru sprijinul privind definitivarea acordului legat de instalarea în România a elementelor de scut antirachetă, punctând că acesta a fost "un alt element de extremă importanţă în care Parteneriatul cu SUA a fost consolidat".

Mark Gitenstein, optimist în ceea ce priveşte relaţia SUA-România
    
La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-a declarat optimist în ceea ce priveşte viitorul României şi a relaţiei ţării noastre cu Statele Unite ale Americii.

"Sunt optimist în privinţa viitorului României şi a relaţiei dintre popoarele noastre. Românii sunt patrioţi şi îşi doresc ca această ţară şi instituţiile sale să fie puternice, independente şi să ofere fiecărui român puterea de a-şi realiza visurile. Noi, americanii, împărtăşim aceleaşi valori", a spus Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a afirmat că este profund impresionat de primirea acestei decoraţii.

"Cei trei ani petrecuţi de mine şi soţia mea, Libby, în România au fost printre cei mai plini de satisfacţii din viaţa noastră. Am fost onorat de faptul că preşedintele Obama m-a ales să-l reprezint în România, ţara strămoşilor familiei mele. Prin urmare, consolidarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii a fost o sarcină îndeplinită cu dragoste", a declarat oficialul american.

Gitenstein a punctat că cel mai mult i-a plăcut în ţara noastră să cunoască români.

"A fost foarte emoţionant să pescuiesc în Delta Dunării, să merg cu bicicleta prin Transilvania, să fac drumeţii în zona ruinelor cetăţii Sarmizegetusa (...). Însă, de departe cel mai plăcut a fost să cunosc români, să descopăr energia, inteligenţa, pasiunea creativitatea şi umorul românilor. A fost o experienţă personală pentru mine, fiindcă în fiecare român întâlnit regăsesc o parte din tatăl meu, care din nefericire a decedat în timpul mandatului meu. El era în întregime român", a afirmat el.

Ambasadorul SUA îşi încheie mandatul în România pe 14 decembrie.

La ceremonie au participat consilierii prezidenţiali Bogdan Drăgoi, Cristian Diaconescu, Iulian Chifu, Daniel Funeriu, Dorel Onaca, Bogdan Mănoiu, Iulian Fota, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, dar şi o serie de invitaţi, printre care s-au numărat soţia ambasadorului SUA, Libby Gitenstein, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
28 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza