Mark Gitenstein, ambasador SUA în România

"România a făcut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor promisiuni poate fi o problemă de viaţă şi de moarte într-o alianţă".

Adăugat: 15 Decembrie 2012
Ultima actualizare:15 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Washingtonul aşteaptă ca România, aliat strategic-cheie, să "îşi ţină promisiunile" privind respectarea statului de drept şi reformele economice pentru a evita "repetarea" crizei din vară, a declarat ambasadorul american la Bucureşti pentru AFP, citat de Mediafax.

"România a făcut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor primisiuni poate fi o problemă de viaţă şi de moarte într-o alianţă", a declarat Mark Gitenstein într-un interviu acordat AFP înainte de încheierea mandatului său.

Acesta a amintit că NATO şi Statele Unite, implicate într-o alianţă strânsă cu Bucureştiul, au ales să instaleze o componentă-cheie a viitorului lor scut antirachetă în România.

Dar Bucureştiul şi-a atras nemulţumirea Uniunii Europene şi a Washingtonului în această vară din cauza metodelor folosite de coaliţia de centru-stânga aflată la putere, Uniunea Social-Liberală (USL), pentru a încerca să îl demită pe rivalul său, preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu.

Secretarul de Stat Hillary Clinton a denunţat recent "provocările pentru procesele constituţionale" din România.

În faţa acestui val de nemulţumiri, premierul Victor Ponta, unul dintre liderii USL, a promis că "statul de drept va fi respectat".

USL, care a preluat puterea în mai, a obţinut o victorie clară la alegerile legislative dar va trebui să coabiteze din nou cu preşedintele Băsescu, al cărui mandat se încheie în 2014.

"Coaliţia aflată la putere are meritul că a spus că va respecta condiţiile acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi criteriile definite de UE pentru ameliorarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Ea trebuie să îşi respecte promisiunile", mai subliniază Gitenstein, în interviu acordat AFP.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza