Marian Preda: Este nevoie de unificarea dreptei prin fuziune într-un mare partid

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, a declarat că este nevoie de o unificare a dreptei, printr-o fuziune şi nu prin alianţe şi a arătat că Mihai Răzvan Ungureanu poate fi candidatul dreptei la prezidenţiale dacă este validat intern.

Adăugat: 22 Octombrie 2013
Ultima actualizare:22 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară a spus, marţi, că ar fi utilă o fuziune între Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Civică iar rezultatul să fie un partid unic, adăugând că nu este târziu ca acest lucru să se întâmple în perspectiva apropiatelor alegeri europarlamentare şi prezidenţiale.
    
El susţine că vede ca pe un lucru pozitiv o eventuală fuziune între Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Civică.

"Ar fi o primă etapă în direcţia realizării unui partid unic de dreapta, ceea ce ar trebui să se întâmple în România, pentru că nu te poţi opune unui PSD mamut şi cu un electorat captiv de aproape 15% din întregul electorat şi vreo 25% dintre cei care merg la vot, cu vreo trei-patru partide, mai mici sau mai mari. Trebuie să fie un partid unic, trebuie să fie două partide tari în România, unul pe stânga şi unul pe dreapta, care ulterior să se bată în soluţii, şi nu în vorbe şi critici aduse unul celuilalt", a spus Preda.

El apreciază că ar fi mai utilă o fuziune, decât o alianţă, fiind necesară formarea unui partid unic.

"Pe de altă parte, alianţele nu sunt bune, nu sunt viabile. Uitaţi-vă la tot ce s-a întâmplat din 1992 încoace, pentru că, practic, niciodată nu a fost un partid unic la guvernare după 1990 şi de fiecare dată a trebuit să negocieze pe cine pune fiecare acolo. Şi pe lângă faptul că în clasa politică nu sunt întotdeauna cei mai buni specialişti pe domenii, când ai mai multe partide, probabilitatea este mare să vină cel mai slab dintre cei care reprezintă respectivele partide", a explicat Preda, citat de Agerpres.
    
Potrivit acestuia, ar trebui ca noua formaţiune să respecte criteriile de integritate anunţate deja de Fundaţia Mişcarea Populară.

Ungureanu "trebuie validat de partid la prezidenţiale"

    
Marian Preda a mai menţionat că ar fi bine să fie candidaţi comuni ai PMP şi FC pentru alegerile europarlamentare din 2014.
    
"Poate în zona Mişcarea Populară - Forţa Civică să se ajungă la candidaţi comuni. Ar fi bine. Ar fi bine şi dacă ar fi candidaţi comuni cu PDL, dar eu mă îndoiesc că se va întâmpla asta cu acest PDL", apreciază el.
    
Cât priveşte eventualitatea ca Mihai Răzvan Ungureanu să fie candidatul comun al Forţei Civice şi Mişcării Populare la alegerile prezidenţiale, Preda a susţinut că acest lucru ar fi posibil dacă fostul premier ar trece de votul tuturor membrilor partidului nou format.
    
"Orice candidat trebuie sa fie validat în alegeri interne de către toţi membrii partidului. Sigur că Mihai Răzvan Ungureanu şi-a anunţat intenţia de a candida. Şi dacă va fi validat, în eventualitatea unei fuziuni, de toţi membrii partidului, poate să fie candidatul (la alegerile prezidenţiale - n.r.). Dar, trebuie să fie validat de toţi membrii partidului", a subliniat Preda, punctând că este foarte important să existe o singură formaţiune.
    
Întrebat care formaţiune dintre MP şi FC ar putea să dispară în urma unei fuziuni, Marian Preda a răspuns că "cel mai slab".
    
"Eu cred că notorietatea Mişcării Populare este foarte bună acum, chiar mai bună decât a Forţei Civice", a adăugat preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
22 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza