Marian Lupu: Republica Moldova doreşte mai multe investiţii româneşti

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, se întâlnește, vineri, cu primul-ministru Emil Boc și cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din România.

Adăugat: 29 Aprilie 2011
Ultima actualizare:29 Aprilie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aflat în vizită oficială la Bucureşti, Marian Lupu s-a întâlnit, joi, cu preşedintele Traian Băsescu şi cu cel al Senatului, Mircea Geoană.


Preşedintele interimar al Republicii Moldova, a discutat  cu oficialii de la București, despre atragerea investiţiilor româneşti în țara sa, integrarea acestui stat în Uniunea Europeană şi rezolvarea problemei transnistrene.


Șeful statului român a subliniat cu acest prilej că dacă până acum doi ani, între Bucureşti şi Chişinău nu lipseau tensiunile, în ultima vreme dialogul a trecut de la unul declarativ la unul practic.


”S-a mai creat un lucru extrem de important pentru relaţia româno-moldoveană, şi anume că ceea ce stabilim se întâmplă”, a declarat președintele Traian Băsescu.

 
Şeful statului a mai spus că în relaţia economică dintre cele două ţări prioritară este acum interconectarea reţelelor de energie electrică şi transport de gaze, dar şi utilizarea fondurilor alocate "Parteneriatului Estic".


În plus, România şi Republica Moldova ar putea avea în curând un plan de acţiune pentru aplicarea declaraţiei privind parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, după cum a anunţat şeful statului.


Preşedintele Senatului, Mircea Geoană spune că e nevoie de un plan de acţiune


De altfel, şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a cerut acest lucru, joi, după întâlnirea cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu.”Cred că, în acest moment, este nevoie de poate mai puţină retorică şi mult mai mult conţinut: conţinut economic, cultural, de schimburi interumane, strategic, aşa cum este parteneriatul şi planul de acţiune”, a precizat Mircea Geoană.

 
După ce, recent, la Geneva, au avut loc discuţii de tatonare în formatul de negociere 5+2 pentru soluţionarea conflictului îngheţat din Transnistria, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a spus, joi, la Bucureşti, că în Transnistria nu este un conflict religios ori etnic, ci mai degrabă unul ideologic şi, deci, poate fi rezolvat.


”În luna iunie, este prevăzută următoarea rundă de negocieri în cadrul formatului 5+2 la Moscova. Sperăm că, în cadrul acestei întrevederi, vor putea fi deblocate negocierile oficiale. Există o interrelaţie directă dintre rezolvarea problemei transnistrene, pe de o parte, şi perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova, pe de alta”, a mai spus Marian Lupu, citat de redactorul RRA.
 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
29 Aprilie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza