Marian Jean Marinescu: Să fie făcute publice contractele cu finanţare europeană

Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PPE solicită ministrului Fondurilor Europene să facă publice toate contractele cu finanţare europeană şi motivele pentru care acestea nu se implementează.

Adăugat: 11 Februarie 2013
Ultima actualizare:11 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu,  solicită Ministrului Fondurilor Europene să facă publice stadiile de implementare a tuturor contractelor cu fonduri europene şi care sunt motivele pentru care acestea nu se finalizează.  

Decizia Uniunii Europene de prelungire cu încă un an a perioadei de accesare şi cheltuire a fondurilor europene este un lucru  important pentru România, în condiţiile în care  ţara noastră ocupă penultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia banilor europen, susţine europarlamentarul PDL.

"Pentru investiţii trebuie să ne uităm spre Europa pentru că de la Bucureşti nu prea vin bani pentru acest capitol, după cum vedem în Bugetul de stat pe acest an. În Consiliul European s-a ajuns la un acord pe bugetul pentru 2014-2020. Pentru România este un buget bun, pentru că este în creştere faţă de 2007-2013 şi ne aduce şi unele facilităţi importante. Dacă ne referim la perioada care se încheie în acest an, s-a prelungit termenul în care se pot accesa şi cheltui banii alocaţi României pentru 2007-2013, pana in 2016", a spus Marian Jean Marinescu  în cadrul unei conferinţe de presă.

Comunicat de presă Marian Jean Marinescu

"Dacă intrăm pe site-ul oficial, vedem că sunt 68 miliarde de euro contractate. Este foarte bine că s-a mai prelungit cu un an perioada în care aceste contracte pot fi implementate, ca noi să primim banii de la UE. Eu cer ca Ministerul Fondurilor Europene să facă publică situaţia acestor contracte: unde sunt, în ce stadiu sunt şi care sunt motivele pentru care nu se implementează?", s-a întrebat retoric europarlamentarul PDL.

El susţine că guvernanaţii trebuie să facă publice măsurile pe care le iau pentru a creşte rata de absorbţie a fondurilor europene.

"Pentru că se discută foarte mult de creşterea ratei absorbţiei, trebuie să se spună şi ce facem ca să creştem această rată? Care sunt motivele pentru care constatam in prezent o atat de mare diferenta intre gradul de contractare (77,58%) si stadiul absorbtiei fondurilor europene (11,47%) ? Se poate face si trebuie facuta o prezentare a contractelor, a beneficiarilor acestora, care este stadiul de implementare a acestora, ce s-a făcut pentru implementarea contractelor de către autoritatea naţională, regională, consultantii, toti cei care au responsabilităţi in acest sens", a spus Marinescu.

"Cred că răspunzând acestor întrebări, Ministerul Fondurilor Europene ar putea găsi până la urma soluţiile potrivite pentru a creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene, care se afla la un nivel mai mult decât modest în comparaţie cu partea de contractare a acestor fonduri", a mai spus vicepreşedintele PPE.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza