Marian-Jean Marinescu, europarlamentar PDL

România, avantajată de o schimbare a unui regulament european. De ce în 2014 şi 2015 România va avea acces la încă 20 de miliarde de euro, bani europeni?

Adăugat: 26 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:26 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Interviu cu europarlamentarul PD-L, Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Iolanda Bădiliţă: Dle Marinescu, Parlamentul European a adoptat recent o modificare a unui regulament european care va aduce miliarde de euro in visteria naţională. Despre ce este vorba?


Marian- Jean Marinescu: Cred ca știm cu toții bine ce s-a întâmplat în februarie la Consiliul European. România și Slovacia au fost limitate la 10% în plus față de politica de coeziune din 2007-2012. Președintele României a cerut și a obținut această clauză pentru România, schimbarea regulii N +2 în N+3.

Iolanda Bădiliţă: Puteţi să explicaţi cum se traduce această schimbare de reguli ?

Marian-Jean Marinescu: Înseamnă că banii care se dezangajau automat la sfârșitul lui 2013 pot fi utilizați până în 2015, cei din 2012 până în 2015, cei din 2011 până în 2014. Care înseamnă peste 4 miliarde de euro care plecau de la noi, de la România. Acești bani nu mai puteau fi utilizați. Astfel putem  să îi mai utilizăm până în 2015, ceea ce este după părerea mea un lucru extrem de bun, în condițiile în care absorbția noastră este slabă şi în condiţiile în care contractarea în Romania este de 80%. Acest lucru nu se ştie, problema noastră este la implementare, nu la contractare.

AUDIO Interviul acordat de Marian Jean-Marinescu, corespondentului RRA, Iolanda Bădiliţă

Iolanda Bădiliţă: Cum vor ajunge aceşti bani în România?

Marian- Jean Marinescu:
Având această clauză  putem, prin implementare, să primim banii. Dacă le implementăm, bineînțeles, pentru că nu știu ce se întâmplă cu acele programe. Este un  moment important pentru România.

Iolanda Bădiliţă: Despre câţi bani vorbim ?

Marian-Jean Marinescu: Dacă știm să folosim acest lucru  putem primi de la Uniune în perioada 2014-2015  în jur de 10 miliarde pe an. Doar trebuie să  facem proiectele corect. În acest moment rata de contractare, care înseamnă proiecte aprobate şi contractate, este de peste 80% - pe banii din 2007-2013. Dacă cineva vrea sa depună proiecte în România nu mai are pe ce program. Absorbția este insa doar la 21%. Pentru Romania, anii 2014 si 2015 pot fi doi ani extraordinari de buni, cu 10 miliarde veniți  în fiecare an de la Uniune. Pentru comparatie, bugetul României este undeva pe la 45 de miliarde.
 
Iolanda Bădiliţă: Beneficiile pot fi şi mai mari dacă adăugăm şi locurile de munca ce pot fi create cu aceşti bani.

Marian- Jean Marinescu:
Sigur. În orice proiect este manoperă. Manopera înseamnă loc de munca. Faceți o socoteală, eu am făcut la o medie, că unele proiecte au 80% manoperă, alte proiecte au 20% manoperă, în funcție domeniul fiecărui proiect. Să zicem 35% împărțit la salariul mediu din România. 400 000 de locuri de muncă, noi sau vechi.  Dacă mai puneți alături alte 400 000 venite din banii românești - cofinanţarea -  înseamnă  800 000 de locuri de muncă.
 Autor:
Iolanda Bădiliţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
26 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza