Marea Britanie nu acceptă taxa pe tranzacţii financiare

Marea Britania se opune în continuare aplicării taxei pe tranzacţii financiare, în contradicţie cu Franţa , Germania şi Italia, care s-au decis să treacă la fapte.

Adăugat: 10 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:10 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
Foto: David Cameron-agerpres
trimite pe mail

Franţa şi Germania vor să dea un exemplu cu aplicarea taxei pe tranzacţii financiare, cu convingerea că, astfel, de la vorbă la faptă nu mai rămâne decât un pas de făcut.

Şi Italia susţine demersul, iar premierul Mario Monti declară că Roma este dispusă să coopereze pentru instituirea unei asemenea taxe în Uniunea Europeană.

Marea Britanie se opune, însă, acestei idei.

Premierul David Cameron consideră că această taxă înseamnă pierderi de venituri şi de locuri de muncă.

Cameron îşi menţine poziţia fermă şi spune că Londra va bloca impunerea unei taxe pe tranzacţiile financiare în Uniunea Europeană, cu excepţia cazului în care va fi stabilită aplicarea acesteia la nivel global.

Ideea unei taxe asupra tranzacţiilor financiare nu este deloc pe placul britanicilor, care deţin unul dintre cele mai puternice centre financiare din lume, dar care se tem că îl vor pierde dacă propunerea franceză va prinde contur.

Într-un interviu pentru BBC , Cameron a spus că va bloca orice tentativă de punere în practică a unei astfel de taxe.

"Ideea unei taxe asupra tranzacţiilor financiare, pusă în practică doar în Europa, ne va face să pierdem venituri şi locuri de muncă. Va fi ceva rău pentru întregul continent, pentru că există posibilitatea ca multe instituţii să se mute în alte ţări fără taxe. Dacă francezii vor să introducă această taxă la ei în ţară, sunt liberi să o facă. Noi avem doar o taxă pe timbru, care se aplică în tranzacţiile de acţiuni, şi, cu toate acestea, deţinem una dintre cele mai performante pieţe financiare din lume. O taxă asupra tranzacţiilor financiare, care nu se aplică la nivel global, nu are şanse de reuşită şi o voi bloca", a declarat David Cameron.

El a precizat însă că, în cazul în care taxa se va aplica şi în Statele Unite şi în zona asiatică, Marea Britanie nu se va mai opune punerii ei în practică.

Prin poziţia radicală abordată faţă de problemele europene, David Cameron şi-a pierdut, cel mai probabil, din influenţa pe care o avea în cadrul Uniunii, dar în schimb a reuşit să urce în sondajele de opinie din Marea Britanie şi a înăbuşit o posibilă revoltă a colegilor conservatori din aripa eurosceptică.

În schimb, partenerii de coaliţie liberal-democraţi sunt foarte nemulţumiţi de direcţia pe care o ia Marea Britanie în relaţia cu celelalte state europene şi încearcă să evite ceea ce ei consideră că s-ar putea transforma într-o izolare totală a ţării.Autor:
Dan Vasiliu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza