Marea Britanie începe oficial procesul de ieşire din UE

Marea Britanie începe astăzi oficial procesul de ieşire din UE prin invocarea articolului 50 din Tratatul de funcţionare a forului comunitar.

Adăugat: 29 Martie 2017
Ultima actualizare:29 Martie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aseară târziu, premierul Theresa May a semnat scrisoarea de notificare ce va fi înmânată astăzi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Invocarea de către Londra a articolului 50 va fi analizată astăzi şi de oficiali ai Comisiei Europene şi de reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European.

Activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de către Marea Britanie va fi discutată astăzi atât în şedinţa săptămânală a Comisiei Europene cât şi în cadrul Conferinţei preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European.

UE a anunţat încă din decembrie că în cadrul negocierilor unitatea şi interesul celor 27 de state membre vor avea prioritate. În plus, piaţa unică şi cele patru libertăţi ale sale sunt indivizibile.

Este vorba de circulaţia liberă a bunurilor, a serviciilor, a capitalului şi a persoanelor.

Parlamentul European aşteaptă de altfel de la premierul britanic o clarificare rapidă a situaţiei legale a cetăţenilor europeni din Marea Britanie.

Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, speră ca în luna octombrie 2018 să poată fi încheiat un parteneriat cu Marea Britanie.

Până atunci însă, consideră Barnier, va avea loc un proces complicat din punct de vedere juridic, sensibil politic şi care va avea un impact economic major asupra ambelor părţi.
 Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
29 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza