Marea Britanie înăspreşte regulile de acordare a ajutoarelor sociale

Regulile de acordare a ajutoarelor sociale pentru cetăţenii altor ţări membre ale UE care doresc să muncească în Marea Britanie vor fi înăsprite.

Adăugat: 18 Decembrie 2013
Ultima actualizare:18 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul de la Londra  a făcut anunţul precizând că decizia intră în vigoare  la 1 ianuarie

Explicaţia furnizată de Biroul premierului David Cameron este că decizia a fost luată în scopul prevenirii unor abuzuri.

În comunicatul dat publicităţii miercuri dimineaţa se arată că din amplul program de introducere a unor restricţii anunţat de premierul britanic cu câteva săptămâni în urmă, prima măsură va consta în restricţionarea, de la 1 ianuarie, a ajutoarelor sociale acordate persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Astfel, persoanele care sosesc în Marea Britanie din alte ţări membre ale UE nu vor beneficia în primele trei luni de ajutorul de şomaj.

În comunicatul dat publicităţii de Downing Street se precizează că "britanicii care muncesc din greu" au pretenţia îndreptăţită ca imigranţii să se stabilească în Marea Britanie nu numai pentru a profita de sistemul britanic de asistenă publică şi beneficii sociale.

Din acest motiv, Guvernul Marii Britanii adoptă "măsuri directe" pentru reglementarea sistemelor de beneficii sociale şi imigrare, pentru a putea pune capăt culturii ajutoarelor acordate "pentru nimic".

Comunicatul premierului David Cameron se referă la "accelerarea" aplicării noilor restricţii, al căror scop este de a face Regatul Unit "mai puţin atractiv" pentru imigranţii din UE care "vin aici şi încearcă să trăiască pe spinarea statului".

"Nu îi primim cu drag pe aceia care nu doresc să contribuie" la dezvoltarea economiei britanice, se mai arată în acest comunicat.

În opinia premierului David Cameron, majoritatea cetăţenilor UE care sosesc în Marea Britanie vin să muncescă, contribuie la creşterea performanţelor economiei britanice şi plătesc impozite.

În schimb, în cazul acelora care sosesc în Marea Britanie fără a avea un loc de muncă Guvernul va înăspri reglementările, în scopul prevenirii ca aceste persoane să poată solicita ajutoare sociale "încă din prima zi", se mai arată în comunicatul premierului britanic.

La sfârşitul lunii noiembrie, într-un articol publicat în Financial Times, care a stârnit serioase reacţii pe plan internaţional, David Cameron a prezentat pentru prima dată în detaliu planurile Guvernului brianic cu privire la înăsprirea acordării beneficiilor sociale persoanelor care sosesc din alte ţări membre ale UE.

Pe primul loc figura ideea ca, în viitor, cei care sosesc în Marea Britanie din celelalte ţări UE să nu aibă dreptul să solicite ajutor de şomaj în primele trei luni de şedere.

Aplicarea acestei măsuri a anunţat-o miercuri Guvernul britanic.

În articolul său, publicat în Financial Times, premierul David Cameron mai scria că cetăţenii UE care sosesc pentru prima oară în Marea Britanie şi care sunt în căutarea unui loc de muncă nu vor avea dreptul nici să solicite imediat ajutorul pentru locuinţă, iar dacă persoanele respective au venit să cerşească şi dacă vor dormi în stradă, acestea vor fi "îndepărtate" şi vor avea dreptul să se întoarcă în Marea Britanie în următoarele 12 luni numai dacă vor putea prezenta motive serioase, ca de exemplu că au un loc de muncă.

Problema reglementării imigrării cetăţenilor UE a devenit o temă de dezbatere politică în Marea Britanie, mai ales cu apropierea datei de 1 ianurie, când expiră restricţiile accesului pe piaţa muncii a cetăţenilor români şi bulgari.

Coaliţia aflată la guvernare, compusă din conservatori şi liberali, a început acum să anunţe rând pe rând planurile cu privire la introducerea unor restricţii.

Ministerul britanic al Muncii şi Pensiilor a anunţat zilele trecute că străinii care vor solicita acordarea unor beneficii sociale vor trebui să dea dovadă de cunoaşterea limbii engleze.

Din cauza planurilor referitoare la introducerea unor restricţii, autorităţile de la Londra au intrat în conflict cu Comisia Europeană, mai ales cu comisarul pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri siciale, László Andor, ale cărui declaraţii de dezaprobare au fost aspru criticate de unii politicieni britanici, informează Agenţia de presă RADOR, care citează MTI.Autor:
Agenţia de presă RADOR
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
18 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza