Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților

Marcel Ciolacu, candidatul din partea coaliţiei PSD-ALDE, a fost ales preşedintele Camerei Deputaţilor.

Adăugat: 29 Mai 2019
Ultima actualizare:29 Mai 2019

Politica Romaneasca
Foto: Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.Sursa: facebook.com/CiolacuMarcel/photos
trimite pe mail

Coaliţia PSD-ALDE îşi păstrează majoritatea în Camera Deputaţilor, conform votului dat astăzi în plen pentru alegerea unui nou preşedinte al acestui forparlamentar.

Candidatul susţinut de cele două formaţiuni, Marcel Ciolacu, a obţinut cel mai mare număr de voturi şi va ocupa funcţia deţinută anterior de Liviu Dragnea.

Social-democratul Marcel Ciolacu a fost votat de 172 de deputaţi şi de 20 împotrivă, liderul grupului liberal, Raluca Turcan, care a fost susţinută de USR, PNL şi PMP a primit o sută de voturi pentru şi împotrivă 192, iar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost susţinut de 20 de deputaţi. Înaintea votului, Marcel Ciolacu a afirmat că, în democraţie, un guvern se răstoarnă doar printr-o moţiune de cenzură şi nu în alte moduri, aşa cum doresc unii politicieni.

Marcel Ciolacu: Am făcut, ca şi partid, suficiente greşeli care ne-au costat, deoarece poporul întotdeauna are dreptate. Asta nu înseamnă că putem să ne jucăm cu cuvântul democraţie, cuvântul de majoritate sau să facem şi să răsturnăm lucrurile de fiecare dată când vrem noi. Un guvern îl răstorni democratic cu moţiune de cenzură. Se depune în parlament, trece moţiunea de cenzură, pleacă guvernul. Nu există alt tip de democraţie.

Raluca Turcan, în cuvântul ei, a recunoscut că are şanse mici să obţină şefia Camerei, dar candidatura ei este un semn de maturitate politică a opoziţiei faţă de PSD-ALDE.

Raluca Turcan: Pentru Partidul Naţional Liberal şi partidele care susţin candidatura mea pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, la logica şi aritmetica parlamentară pe care o avem, şansele sunt mici. Da, sunt mici, însă e un gest de responsabilitate să candidezi la această funcţie, să dăm un semnal de maturitate din partea partidelor de opoziţie la guvernarea PSD şi ALDE, ca urmare a votului dat de români.

Kelemen Hunor a arătat că şi o formaţiune politică mică poate aduce echilibru în parlament şi îl poate face credibil.

Kelemen Hunor: Avem de rezolvat o situaţie şi trebuie să găsim o soluţie prin care vom restabili echilibrul, vom reda Parlamentului României, Camerei Deputaţilor, acel rol care în acest moment nu prea este îndeplinit: un for de dezbatere unde, într-adevăr, discutăm despre problemele reale ale societăţii şi nu ne jignim reciproc, nu ne atacăm şi nu ne folosim de acest microfon ca să arătăm cât de deştepţi suntem, dar folosim acest microfon pentru a ne apropia de cetăţeni.

Tot astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, înaintea votului pentru alegerea preşedintelui, a fost anunţată constituirea unui nou grup parlamentar Pro Europa, cu Victor Ponta lider.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Mai 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza