Manualul de istorie a secuilor, motiv de controversă. Află de ce

Ministerul educaţiei ar putea retrage manualul de istorie al secuilor care se predă în judeţul Harghita, dacă se vor constata nereguli în procedura de elaborare a acestuia.

Adăugat: 31 Octombrie 2012
Ultima actualizare:1 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Stelian Fedorca, a precizat, miercuri, că în acest moment, Corpul de control al ministerului face verificări pentru a a lua o decizie în acest sens.

"A existat o sesizare a unui cetăţean din Harghita în legătură cu acest manual. Dacă scrie manual de istorie este o problemă, va trebui să fie retras, pentru că manualele nu pot să funcţioneze în cadrul sistemului de învăţământ de stat şi privat decât dacă sunt avizate de către Ministerul Edcuaţiei. Dacă este un opţional, vedem dacă s-au respectat toţi paşii necesari pentru opţional. Din primele informaţii, nu s-au respectat", a declarat acesta.

Borboly Csaba susţine că nu e nevoie  de autorizaţia Ministerului Educaţiei

Iniţiativa elaborării unui astfel de manual aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, la apariţia lui contribuind şi Consiliul Judeţean CovasnaBorboly Csaba a declarat miercuri, că manualul de istorie a secuilor,  lansat luna trecută, este, în realitate, o carte, care prezintă istoria unei naţiuni.

"Nici dicţionarul român-englez nu trebuie să fie autorizat de către Ministerul Educaţiei, ca să fie folosit la ore. Totodată, noi, consiliul judeţean, şi instituţiile noastre avem acest drept de a edita o carte, care vorbeşte despre şi prezintă istoria unei naţiuni",  a susţinut Csaba .

Manualul despre istoria secuimii a fost lansat la 18 septembrie, la Miercurea Ciuc, acesta urmând să fie utilizat la predarea unei discipline opţionale privind istoria secuilor, în clasele a VI-a şi a VII-a din aproximativ 80 de şcoli din judeţul Harghita.

El a fost tipărit în 3.500 de exemplare şi a fost solicitat de 77 de şcoli din cele 96, în care există învăţământ gimnazial din Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că pe viitor se doreşte şi editarea altor manuale, cum ar fi geografia sau economia Ţinutului Secuiesc.
 Autor:
Cristina Iliescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
31 Octombrie 2012
Ultima actualizare:
1 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza