Manfred Weber, Frans Timmermans și Margrethe Vestager, favoriți pentru președinția CE

Pentru a nu ajunge la un impas instituţional - scriu agenţiile de presă - cancelarul german Angela Merkel ar putea să renunţe să mai sprijine candidatura lui Manfred Weber, în privinţa căruia şi Franţa s-a opus.

Adăugat: 30 Iunie 2019
Ultima actualizare:30 Iunie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. Sursa: Comisia Europeană
trimite pe mail

Un summit special se desfăşoară la Bruxelles pentru desemnarea viitorilor şefi ai instituţiilor europene. Negocierile, de obicei anevoiase, sunt şi mai complicate în actuala legislatură, după ce popularii europeni şi socialiştii au pierdut majoritatea parlamentară prin care îşi împărţeau posturile.

Şeful Consiliului European, Donald Tusk, a propus un acord la pachet, care prevede ca preşedinţia Comisiei Europene să ajungă la un social-democrat, în timp ce Partidul Popular European ar urma să primească alte două funcţii de top.

Liderii europeni trebuie să vină astăzi cu o decizie în privinţa numirilor pentru a evita un blocaj instituţional, în condiţiile în care Parlamentul European se reuneşte săptămâna viitoare pentru a-şi alege noua conducere.

Găsirea unui compromis în privinţa funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene este cheia rezolvării disensiunilor între statele membre, pe fondul nemulţumirilor unor lideri de a urma procesului Spitzenkandidaten în desemnarea viitorului şef al executivului.

Cei trei favoriţi: Manfred Weber de la Populari, Frans Timmermans de la Socialişti şi Margrethe Vestager de la Liberali nu au obţinut majoritate la summitul trecut. Partidul Popularilor Europeni, care revendică funcţia în baza mandatelor de la alegerile europarlamentare, nu reuşeşte să obţină susţinerea candidatului său, contestat de socialişti şi liberali, dar şi de mai multe state, între care Grupul de la Visegrád şi Italia.

Pentru a nu ajunge la un impas instituţional - scriu agenţiile de presă - cancelarul german Angela Merkel ar putea să renunţe să mai sprijine candidatura lui Manfred Weber, în privinţa căruia şi Franţa s-a opus.

Rămâne, aşadar, în competiţie Frans Timmermans din partea socialiştilor, dar nu este exclus ca liderii să cadă de acord asupra altor nume, între care: francezul Michel Barnier, negociatorului şef pentru Brexit, Kristalina Georgieva din Bulgaria, directorul general al Băncii Mondiale, sau premierul croat, Andrej Plenković.

Agenţiile de presă, care citează surse europene, scriu că Manfred Weber ar putea renunţa la şefia Comisiei Europene, în schimbul obţinerii altor posturi pentru PPE, respectiv, preşedinţia Parlamentului European şi ce a Consiliului European.

Celelalte funcţii pentru care se aşteaptă nominalizări sunt cea de preşedinte al Băncii Centrale Europene şi şeful diplomaţiei europene.

Nominalizarea pentru viitoarele funcţii trebuie să ţină cont de criterii precum egalitatea de gen, poziţia geografică sau identitatea politică, astfel încât atât ţările mari, cât şi cele mici să fie reprezentate în cele mai înalte poziţii din Uniunea Europeană.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Iunie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza