Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Maia Sandu devine prima femeie preşedinte din istoria Republicii Moldova, după o victorie clară în alegerile de duminică, determinată în special de alegătorii din diaspora.

Adăugat: 16 Noiembrie 2020
Ultima actualizare:16 Noiembrie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Maia Sandu. Sursa: Radio România Chișinău
trimite pe mail

Pro-europeana Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova cu 57,5% din voturi, în timp ce preşedintele în exerciţiu, filorusul Igor Dodon, au obţinut aproape 42,5% din sufragii, arată rezultatele preliminare după numărarea a 99,7% din buletinele de vot. Victoria Maiei Sandu survine în condiţiile unei prezenţe fără precedent la vot a diasporei din Occident.

Maia Sandu devine prima femeie preşedinte din istoria Republicii Moldova, după o victorie clară în alegerile de duminică, determinată în special de alegătorii din diaspora, care s-au prezentat la vot în număr record.

După închiderea secţiilor de votare ea le-a mulţumit alegătorilor ce au votat în Republica Moldova şi celor de peste hotare, subliniind că împreună cu echipa sa va munci în continuare pentru binele cetăţenilor.

La sediul partidului Acţiune şi Solidaritate au venit mai mulţi susţinători, care au scandat "Victorie" şi "ťMaia Sandu preşedinte".

Maia Sandu le-a mulţumit, menţionând că mai este mult de muncit pentru a aduce schimbarea promisă, dar şi-a exprimat încrederea că acest lucru va fi realizat. "Moldova are viitor datorită oamenilor buni din această ţară", a declarat ea. Imediat după închiderea secţiilor de votat Igor Dodon se declarase destul de optimist în legătură cu rezultatele alegerilor, făcând referire la calculele interne ale echipei sale.

Ulterior a revenit cu un mesaj pe Facebook în care a îndemnat la calm indiferent de rezultatele alegerilor, deşi cu două zile înainte de scrutin, în cadrul unui miting electoral, făcea apel la proteste post-electorale pentru a-şi apăra victoria.

Cu un mesaj a venit şi liderul platformei Libertate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria la alegerile prezidenţiale. "Este dovada supremă a dorinţei sincere a oamenilor pentru schimbarea în bine a Moldovei", a subliniat Andrei Năstase.

La acest scrutin prezidenţial diaspora a stabilit un nou record de participare cu o prezenţă de peste 260.000 de alegători, care au votat masiv pentru Maia Sandu, după ce au stat în rânduri câte, trei patru ore.

Unii nu au reuşit să voteze pentru că s-au epuizat buletinele de vot, numărul lor fiind de 5.000 pentru fiecare secţie deschisă peste hotare. În total prezenţa la scrutin a fost de 52,7%, la vot participând peste 1,6 milioane de alegători.

Înainte de alegerile prezidenţiale, atât Maia Sandu, cât şi Igor Dodon se pronunţaseară în favoarea convocării de alegeri legislative anticipate.

În prezent parlamentul este controlat de o alianţă dominată de socialişti, iar guvernul este format de asemenea din persoane apropiate acestora sau lui Igor Dodon.Autor:
Natalia Zaharescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Noiembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza