Mai multe medicamente compensate şi gratuite, de la anul

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică o nouă procedură de elaborare a listei de medicamente compensate şi gratuite pentru populaţie.

Adăugat: 3 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:3 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

150 de medicamente folosite pentru un spectru larg de afecţiuni, precum boli cardiovasculare, diabet, oncologie, astm sau boli infecţioase, ar putea fi disponibile în regim compensat sau gratuit, la începutul anului viitor.

Proiectul prevede, printre altele, şi revizuirea trimestrială a listei de medicamente compensate şi gratuite, lucru agreat de producători.

Alexandru Rafila, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că medicamentele vor fi introduse pe piaţă după ce li se va testa eficacitatea.

El a subliniat că se va ţine cont şi de criteriul economic.

"Medicamentele sunt introduse în măsura în care demonstrează că au o eficacitate mai mare decât produse mai vechi şi că sunt cel puţin la fel de sigure atunci când sunt administrate. Ideea este de a include un criteriu economic, care nu este obligatoriu pentru firmele farmaceutice, astfel încât cei care au posibilitatea să facă o reducere a preţului cu care aceste medicamente vor fi vândute către statul român, să o facă" a declarat Rafila.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai declarat că ar putea fi reluată campania de vaccinare a fetelor împotriva HPV, virusul răspunzător de apariţia cancerului de col uterin.

El a precizat, totodată, că vaccinarea ar viza fetele din grupa de vârstă 11 - 15 ani, iar aceasta se va face doar cu acordul părinţilor.Autor:
Adriana Leu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza