Magnatul Silvio Berlusconi, patru ani de închisoare

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în primă instanţă, la patru ani de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală în cazul Mediaset, pedeapsă însoţită de interzicerea exercitării oricărei funcţii publice timp de trei ani.

Adăugat: 26 Octombrie 2012
Ultima actualizare:26 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sentinţa a fost anunţată, vineri, de  tribunalul din Milano (nordul Italiei), relatează AFP.

Tribunalul l-a mai condamnat pe Berlusconi şi pe ceilalţi inculpaţi în acest proces la plata a 10 milioane de euro către fiscul italian.

În procesul Mediaset, Silvio Berlusconi este acuzat că a "umflat" în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumpărate de la grupuri americane de societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le revinde imperiului său audiovizual Mediaset. Grupul a mai constituit "fonduri negre" în străinătate şi şi-a redus câştigurile în Italia pentru a plăti impozite mai mici.

În rechizitoriul său din luna iunie, procurorul Fabio De Pasquale a cerut o condamnare de 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru fostul premier, afirmând că preţul drepturilor de difuzare ale unor filme cumpărate de Mediaset au fost 'umflate' cu 368 de milioane de dolari în perioada 1994-1998, în timp ce între anii 2001 şi 2003 suma s-a ridicat la 40 de milioane de euro.

Silvio Berlusconi era "în vârful lanţului de comandă în sectorul drepturilor de televiziune până în 1998', a adăugat procurorul, care a cerut, de asemenea, o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru Fedele Confalonieri, preşedintele Mediaset şi mâna dreaptă a lui Berlusconi.

Confalonieri a fost achitat vineri.

Procesul, care a început acum şase ani, a fost suspendat în numeroase rânduri, ultima dată în aprilie 2010 după adoptarea unei legi care i-a acordat lui Silvio Berlusconi imunitate penală timp de 18 luni.

Prima audiere după reluarea procedurii a avut loc în februarie, potrivit Agerpres.

Avocaţii lui Berlusconi au anunţat că vor face recurs la această sentinţă.

Avocaţii fostului premier italian şi patron al clubului de fotbal AC Milan, Silvio Berlusconi, au criticat puternic, vineri, condamnarea acestuia pentru fraudă fiscală în cazul Mediaset, precizând că vor face apel la verdictul "incredibil" de patru ani de închisoare cu executare, relatează Reuters.

"Sentinţa este absolut incredibilă", au declarat avocaţii fostului şef al guvernului italian, Piero Longo şi Niccolo Ghedini. Sperăm că va fi o atmosferă diferită la curtea de apel', au afirmat aceştia, descriind verdictul de vineri drept 'total lipsit de orice logică judiciară".Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza