Maghiarii din România au marcat "Ziua maghiarilor de pretutindeni"

"Ziua maghiarilor de pretutindeni" a fost marcată astăzi în mai multe localităţi din România, în care minoritatea este reprezentată.

Adăugat: 15 Martie 2015
Ultima actualizare:15 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Corespondenţii RRA transmit că în Covasna şi Harghita, dar şi în Mureş, Arad sau Bihor au fost organizate ceremonii de comemorare a celor căzuţi în timpul revoluţiei de la 1848, care în Ungaria a început pe 15 martie şi a dus la independenţa ţării faţă de Imperiul Habsburgic.

La Sfântu Gheorghe, în Covasna, câteva mii de oameni au participat azi la manifestări.

Participanţii au purtat pe străzile din Sfântu Gheorghe două steaguri de mari dimensiuni, unul secuiesc şi altul al Ungariei, ei întâlnindu-se în centrul municipiului, unde au avut loc manifestările oficiale.

Ceremoniile au început cu o paradă a husarilor călare, urmată de discursurile autorităţile, ale liderilor UDMR şi invitaţilor din străinătate, iar mesajul preşedintelui Ungariei, Viktor Orbán a fost salutat cu aplauze de către cei prezenţi.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost huiduit de mulţime de mai multe ori în timpul discursului său şi făcut "trădător" de către unii dintre manifestanţi.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpád, crede că reacţia membrilor comunităţii maghiare ar trebui să fie şi un mesaj către autorităţile dela Bucureşti.

"Evident, sunt dezamăgit, dar eu cred că este un semnal foarte important către Bucureşti şi către politicienii din Bucureşti, care întotdeauna au spus că liderii politici sunt radicali şi comunitatea nu este radicală. Către cei care au spus că, de fapt, maghiarii nu vor autonomie, doar liderii politici vor autonomie, iată că se vede foarte clar că oamenii vor mai mult decât ceea ce reuşim poate noi politicienii să facem pentru comunitatea maghiară", a spus Antal Arpád.

Adunarea s-a încheiat, conform tradiţiei, cu Imnul Ungariei şi cel secuiesc.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Oana Negrea
Adăugat:
15 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza