MAE:"inacceptabile şi lipsite de respect" aprecierile ambasadorului Ungariei

Ministerul Român al Afacerilor Externe l-a convocat, astăzi, pe însărcinatul cu afaceri ungar în ţara noastră, care îl înlocuieşte temporar pe ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Zákonyi Botond.

Adăugat: 10 August 2015
Ultima actualizare:11 August 2015

Politica Romaneasca
Foto: Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
trimite pe mail

Zákonyi Botond a acordat un interviu cotidianului România Liberă, în care a făcut o serie de declaraţii faţă de care autorităţile române îşi exprimă dezacordul puternic.

Convocarea de astăzi este ultima dintr-o serie recentă de replici dure între Bucureşti şi Budapesta, mai ales când premierul ungar Viktor Orbán a publicat pe pagina sa de Fecebook simboluri revizioniste, într-o contradicţie directă cu graniţele actuale ale României, o Românie cu care de altfel, Ungaria are o serie de tratate şi acorduri bilaterale care stau la baza relaţiilor dintre cele două ţări.

De data aceasta, Ministerul Român de Externe consideră "inacceptabile şi lipsite de respecte" aprecierile despre România făcute de amasadorul ungar la Bucureşti.

Diplomatul maghiar a acuzat autorităţile române că nu îşi dau interesul să finalizeze interconectarea a zece drumuri transfrontaliere, conform unui acord bilateral.

Mai mult, ambasadorul Ungariei a spus că, de când premierul Victor Ponta a ajuns la guvernare, s-au făcut paşi înapoi în relaţiile dintre Bucureşti şi Budapesta.

Ministerul Român de Externe consideră că aceste declaraţii sunt complet inadecvate pentru statutul de ambasador şi susţine că "partea maghiară nu este încă pregătită să respecte cadrul şi bazele politico-juridice ale relaţiei cu România".Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 August 2015
Ultima actualizare:
11 August 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza