MAE solicită autorităţilor de la Cairo oprirea imediată a violenţelor din Egipt

Într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a anunţat că Uniunea Europeană va cere convocarea miniştrilor comunitari de Externe.

Adăugat: 17 August 2013
Ultima actualizare:17 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

"E adevărat asistăm la o tragedie, ceea ce se întâmplă în Egipt este extrem, extrem de preocupant, de îngrijorător inclusiv pentru România. E adevărat că din evidenţele noastre s-ar afla acolo cam 300 - 350 de români şi, potrivit datelor oficialilor egipteni, în evidenţele ambasadei cei care s-au înscris efectiv în baza de date şi avem coordonatele lor sunt circa 60. Cu aceşti români pe care îi avem în baza de date, ambasada este în contact, am transmis toate cele necesare în atenţa lor şi i-am sfătuit în mod evident să evite orice prezenţă în zonele de conflict, să rămână în contact cu ambasada şi să solicite dacă este cazul sprijinul consular sau sprijinul pentru repatriere", a declarat in exlusivitate la RRA, ministrul de Externe.

Corlăţean a mai arătat că, cel puţin până vineri, nu se semnalase niciun caz deosebit în privinţa cetăţenilor români aflaţi în Egipt, dar a reafimrat că situaţia este "extrem de preocupantă".

"Nu am înregistrat până astăzi ( vineri, n.r.) decât o singură solicitare care şi aceea a fost retrasă. Deci, cel puţin până acum, din fericire, nu avem, nu ne-au fost semnalate probleme deosebite, dar situaţia rămâne, rămâne extrem de preocupantă, sunt peste 600 de moţi în aceste ciocniri extrem de violente între armată, forţele guvernamentale şi "Frăţia musulmană" şi de aici necesitatea de stopare imediată a violenţelor. A fost şi poziţia exprimată public de Ministerul Afacerilor Externe român alături de alte ministere ale Afacerilor Externe europene", a spus acesta.

Titus Corlăţean a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să joace un rol important pentru a găsi o soluţie politică de dialog, tranziţie şi organizare a unor alegeri libere în Egipt, al căror rezultat să fie respectat de toate părţile.

"Nu întâmplător luni, la Bruxelles, va avea loc o reuniune a ambasadorilor sau directorilor politici din Ministerele de Externe ale UE şi este foarte probabil ca această reuniune să decidă convocarea urgentă a reuniunii miniştrilor de externe din UE tot în cursul săptămânii viitoare. UE joacă un rol şi trebuie să joace un rol important pentru a găsi o soluţie politică de dialog, de tranziţie şi de organizarea unor alegeri libere, al căror rezultat să fie respectat de toate părţile", a afirmat Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a precizat că Ambasada României la Cairo menţine contactul cu cetăţenii români pe care îi are în baza de date şi că aceştia au fost sfătuiţi să solicite - dacă este cazul - asistenţă consulară sau sprijin pentru repatriere.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Ianna Ioniţă
Adăugat:
17 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza