MAE: România, printre țările cu cetățeni luați ostatici în Algeria

Ministerul Afacerilor Externe anunță că Ambasada României la Alger informează că un număr neprecizat de cetățeni din mai multe țări, printre care și România, sunt ținuți ostatici.

Adăugat: 17 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:17 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Reuters
trimite pe mail

UPDATE 1 O operaţiune a forţelor aeriene din Algeria este în desfăşurare la o exploatare petrolieră din estul ţării, unde un grup islamist militant ţine ostatici numeroşi cetăţeni străini.

Potrivit corespondenţilor de presă, 34 dintre ostatici şi 15 răpitori ar fi fost ucişi într-unul din raidurile armatei.

UPDATE 2 Agenţia de presă APS a informat că, în cursul zilei de joi, patru ostatici străini au fost eliberaţi de forţele Armatei algeriene.

Potrivit unei surse locale, şase ostatici au fost ucişi în urma atacului armat al armatei, asupra unui vehicul al militanţilor.

O sursă diferită, din serviciile de securitate, a susţinut că, anterior, 25 de ostatici străini au evadat.

Militanţii islamişti au afirmat că au reţinut iniţial 41 de ostatici, în complexul de extragere a gazelor naturale, din estul Algeriei.

UPDATE  3 Agenţia de presă ANI, din Mauritania, care a citat declaraţia unuia dintre răpitorii algerieni, a anunţat că şapte ostatici străini sunt încă în viaţă, după atacul aerian algerian, asupra complexului de extragerea a gazului natural, aflat sub asediu.

ANI a afirmat că un purtător de cuvânt al algerienilor a declarat că ostaticii sunt: trei belgieni, doi americani, un japonez şi un britanic.

Nu au fost oferite detalii despre algerieni care au fost reţinuţi.

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a anunțat că în cursul dimineții de miercuri, Ambasada României la Alger, a informat centrala Ministerului de Externe cu privire la desfășurarea unor elemente de tip armat în zona de est a Algeriei.

El a confirmat că printre ţările cu cetăţeni reţinuţi ostatici în evenimentele din Algeria se află şi România, dar nu a precizat numărul ostaticilor.

"În cursul dimineţii de ieri (n.r. miercuri) Ambasada României la Alger a informat Centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de Est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostatici de iniţiatorii atacului armat", a spus Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE

MAE a decis constituirea unei celule de criză și se află în contact permanent cu autoritățile române din Alger.

Ambasadorul algerian a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti pentru a discuta situaţia ostaticilor din Algeria, a mai anunţat joi secretarul general al MAE.

Oficialul face un apel la presă să trateze subiectul cu înțelegere.

"Având în vedere specificul cazului, precum şi faptul că principala preocupare a autorităţilor române este siguranţa cetăţenilor, în acest moment nu putem furniza detalii suplimentare. Facem un apel la dumneavoastră, ca de fiecare dată în situaţii de criză, la a trata acest subiect cu o oarecare înţelegere. Nu este doar un apel formal, chiar este important ca informaţiile difuzate să parvină doar din surse oficiale pentru a nu periclita formele de sprijin în această situaţie", a spus Robert Cazanciuc.

Răpirea, anunțată la Al-Jazeera

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că între ţările din care provin cei 41 de ostatici străini din Algeria se află şi România.

Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul "ostaticilor este în jur 41" şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.

Posibile evadări

Presa locală algeriană a informat că 15 ostatici străini şi 30 de algerieni au reuşit să evadeze dintr-un complex de gaze naturale, unde zeci de muncitori algerieni şi străini au fost ţinuţi ostatici, începând cu dimineaţa de miercuri, de un grup care are legături cu Al-Qaeda.

Aparent, algerienii au fost ţinuţi separat de ostaticii occidentali.

Mai multe guverne, printre care şi cel al Marii Britanii, au confirmat faptul că cetăţenii lor au fost implicaţi în incident, dar asemenea companiei BP, care conduce complexul, au refuzat să specifice un număr de persoane, pentru a nu compromite securitatea acestora.

BP a descris situaţia drept "nerezolvată şi fragilă", iar militarii algerieni au înconjurat zona, informează BBC.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
17 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza