MAE pledează pentru continuarea traseului pro-european al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de votul exprimat astăzi, 29 octombrie 2015, în Parlamentul Republicii Moldova, privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, se arată în comunicatul MAE.
Articol de Cristina Dumitrescu, 29 Octombrie 2015, 14:25
După căderea guvernului pro-european de la Chişinău, Ministerul de Externe de la Bucureşti insistă că, în contextul complex din Estul Europei,politicienii moldoveni responsabili trebuie să aibă în vedere, în primul rând, stabilitatea Republicii Moldova şi să ţină cont de mandatul pro-european dat de cetăţeni la ultimele alegeri parlamentare şi locale.
Diplomaţia română apreciază că este necesară formarea cât mai rapidă a unui nou guvern la Chişinău care că continue eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova.
"Pe această bază, Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea formării cât mai rapide a unui guvern capabil să pună în aplicare, în mod coerent și consecvent, un program construit pe asigurarea stabilității Republicii Moldova, remedierea dificultăților socio-economice curente și avansarea pe traseul european, în interesul cetățenilor Republicii Moldova", se scrie în document.
Stabilitatea şi continuitatea sunt condiţii esenţiale pentru parcurgerea proceselor necesare de reformare şi avansarea proiectelor complexe de cooperare şi de asistenţă derulate de România în beneficiul Republicii Moldova şi al cetăţenilor acesteia, se mai arată în comunicatul ministerului Român al Afacerilor Externe, dat publicităţii după adoptarea astăzi în Parlamentul de la Chişinău a moţiunii de cenzură împotriva cabinetului condus de Valeriu Streleţ.
De menţionat că guvernul moldovean condus de Valeriu Streleţ a fost demis azi de Parlamentul de la Chişinău, care a aprobat o moţiune de cenzură iniţiată de deputaţii socialişti şi susţinută de comunişti, dar şi de deputaţii Partidului Democrat, aflat la guvernare alături de liberal-democraţi şi liberali.
Rezultatul votului anunţat la Chişinău a fost de 65 de voturi pentru demiterea guvernului şi 18 voturi împotrivă.