MAE îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea Mişcării Celor 64 de Comitate

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat astăzi incidentul care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 ianuarie la Budapesta, când stema de pe sediul Ambasadei României a fost acoperită cu steagul secuiesc.

Adăugat: 15 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:15 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Într-un comunicat publicat astăzi, Ministerul de Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mişcării Celor 64 de Comitate, organizaţie ai cărei membri s-au aflat în spatele incidentului.

MAE consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.

Totodată, Ministerul de Externe a lansat un apel către autorităţile ungare să asigure inviolabilitatea şi integritatea localurilor misiunii României şi a personalului său.

Între timp, ministrul ungar de externe şi-a reluat astăzi criticile formulate săptămâna trecută cu privire la afirmaţiile premierului României, Mihai Tudose, în ceea ce priveşte aspiraţiile la autonomie ale maghiarilor din Transilvania, în ciuda faptului că Ministerul de Externe de la Bucureşti a precizat că declaraţia premierului român avea cu totul alt sens.

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat astăzi într-o emisiune a postului public de televiziune M1 că Ungaria a dorit mereu să aibă relaţii bazate pe respectul reciproc cu România, în interesul maghiarilor care trăiesc în această ţară, informează corespondentul Radio România Actualități în Ungaria, Emil Groza.

Péter Szijjártó a precizat că este în totalitate inacceptabil ca în Europa secolului XXI o întreagă comunitate naţională şi liderii acesteia să fie ameninţaţi cu spânzurătoarea şi cu moartea.

Acesta a mai spus că este obligaţia guvernului ungar să arate în mod clar că astfel de declaraţii sunt de neconceput şi îl scot pe premierul României din rândul politicienilor europeni civilizaţi.

Afirmaţii similare au fost făcute de şeful diplomaţiei ungare şi vinerea trecută, când ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la sediul Ministerului ungar de Externe, ca urmare a unor declaraţii făcute de premierul Mihai Tudose privind aspiraţiile la autonomie ale maghiarilor din Transilvania.

Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul de Externe de la Bucureşti preciza că declaraţiile premierului Mihai Tudose referitoare la aspiraţile de autonomie ale secuilor nu au valenţe etnice sau antimaghiare, ci atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din România pentru asigurarea respectării legii.

Premierul declarase că "dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci şi responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag". Mihai Tudose a reacţionat astfel la o rezoluţie prin care cele trei formaţiuni politice maghiare din România îşi afirmă sprijinul pentru autonomia aşa-numitului ţinut secuiesc.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza