MAE: Interesele maghiarilor din România sunt reprezentate de statul ai cărui cetăţeni sunt

Ministerul Afacerilor Externe consideră lipsite de obiect declaraţiile UDMR privind deschiderea unor noi consulate ale Ungariei în România.

Adăugat: 5 Iulie 2014
Ultima actualizare:7 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Declaraţia aparţine secretarului de stat pentru afaceri politice şi relaţia cu Parlamentul din cadrul MAE, Radu Podgorean, precizează comunicatul remis de MAE.

"Interesele maghiarilor din România sunt reprezentate de statul ai cărui cetăţeni sunt, adică de România. Întrucât nu există o practică în materie şi nicio obligaţie constituţională/ legală pentru MAE de a se consulta cu partidele politice în chestiuni de natură consulară şi având în vedere faptul că partidele politice, parlamentare sau nu, nu au competenţe în a asigura reprezentarea diplomatică şi consulară a României faţă de parteneri externi, Ministerul Afacerilor Externe consideră declaraţiile sus menţionate drept lipsite de obiect", se precizează în document.

Potrivit diplomatului român,"referirea la comunitatea numeroasă a maghiarilor din România prin raportare la comunitatea etnicilor români care trăiesc în Ungaria este una incorectă".

Acest lucru conduce la o "confuzie care nu are menirea de a contribui la dezvoltarea în continuare, în spirit european, a relaţiilor privilegiate între două state membre UE, precum este cazul României şi Ungarii".

Comunicatul mai precizează că stabilirea şi menţinerea de relaţii consulare de către România cu alte state "este, potrivit legii, de competenţa Ministerului Afacerilor Externe, care are sarcina realizării politicii externe a statului român".

Totodată, "deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul României face obiectul dialogului direct între ministerele de externe român şi al statului interesat", mai precizează sursa citată.

AICI Comunicatul integral

UDMR, nemulţumită de decizia MAE

În replică, Uniunea Democrată Maghiară din România dezaprobă refuzul Ministerului Afacerilor Externe al României de a autoriza deschiderea a două noi birouri consulare ungare la Oradea şi Târgu Mureş, a declarat vineri agenţiei ungare MTI secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, conducerea MAE român nu a discutat subiectul cu UDMR, iar acesta este un motiv în plus pentru ca autorităţile române să-şi reconsidere decizia. Kovacs a apreciat că respingerea solicitării Ungariei pe baza reciprocităţii şi proporţionalităţii este "ridicolă".

"Nu putem să comparăm numeroasa comunitate de 1,3 milioane de maghiari din România cu cele câteva mii de etnici români care trăiesc în Ungaria. Atunci când vine vorba despre relaţiile româno-ungare, ar fi de asemenea oportun ca ministrul de externe român Titus Corlăţean să-şi amintească şi că faptele vorbesc mai bine decât cuvintele", a mai spus el, conform agenţiei MTI.

România a respins joi solicitarea Ungariei privind deschiderea a două noi birouri consulare la Oradea şi Târgu Mureş. În replică, purtătoarea de cuvânt a MAE ungar, Anna Nagy, a declarat că această decizie este 'de neînţeles' şi contrară practicilor europene.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 Iulie 2014
Ultima actualizare:
7 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza