Luptă electorală Hollande-Sarkozy

Socialiştii francezi îl susţin în comeptiţia electorală pentru preşedinţia Franţei pe François Hollande, care va fi contracandidatul direct al lui Nicolas Sarkozy.

Adăugat: 17 Octombrie 2011
Ultima actualizare:17 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Partidul Socialist din Franţa şi-a ales candidatul pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Este vorba de François Hollande, fost secretar general al principalei formaţiuni din opoziţie, care a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor primare, organizate în premieră în Franţa şi deschise tuturor simpatizanţilor stângii politice.

"Am primit mandatul de a face ca stânga să câştige",  a declarat François Hollande, care a devenit reprezentantul Partidului Socialist la alegerile prezidenţiale din primăvara viitoare.

În timp ce el a obţinut 56,4% din voturi, contracandidata sa, doamna Martine Aubry, a întrunit 43,6% din sufragii.

François Hollande s-ar putea să-l înfrunte la primăvară, la cursa pentru Palatul Elysée, pe actualul şef al statului, Nicolas Sarkozy, politician de dreapta, care, totuşi, cel puţin deocamdată, nu şi-a făcut cunoscută intenţia de a candida pentru un nou mandat.

Uniunea pentru o Mişcare Populară - formaţiunea acestuia - a apreciat că după primarele socialiste, care s-au bucurat de un real succes politic şi mediatic, pentru majoritatea prezidenţială  a sosit momentul contraofensivei.

Dacă dreapta vrea să păstreze Palatul Elysée, stânga, în schimb, speră să îl recâştige, după ce l-a ratat trei mandate succesiv: în 1995, 2002 şi 2007. 

Potrivit unui sondaj citat de "Le Figaro", mai puţin de o treime dintre francezi se declară mulţumiţi de activitatea actualului preşedinte, Nicolas Sarkozy.



Autor:
Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
17 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza