Ludovic Orban: PSD a iniţiat referendumul, nu e normal ca PNL să fie ţapul ispăşitor

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat că nu este normal ca liberalii şi Crin Antonescu să fie consideraţi de PSD ''ţapi ispăşitori'' pentru rezultatul de la referendum.

Adăugat: 6 Septembrie 2012
Ultima actualizare:6 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ludovic Orban a declarat, joi, după şedinţa conducerii PNL că demersul referendumului nu a fost iniţiat de Partidul Naţional Liberal şi a adăugat că nu este normal ca partidul din care face parte şi Crin Antonescu să fie consideraţi vinovaţi pentru rezultatul referendumului.

"Deşi în percepţia publică iniţiatorul acestui referendum este domnul Crin Antonescu, cei care au iniţiat referendumul au fost colegii noştri de la PSD. Nu mi se pare normal ca domnul Antonescu şi PNL mai ales în discursul unor lideri ai PSD să fie consideraţi ţapi ispăşitori (...) şi nu mi se pare normal ca unii lideri ai PSD, unii analişti din zona respectivă să pună în spatele PNL sau a domnului Antonescu un rezultat care, după opinia mea, nu poate fi considerat un eşec, ci este un eşec numai prin prisma faptului că o Curte Constituţională a refuzat să ţină cont de dorinţa cetăţenilor", a afirmat Orban.
    
Deputatul a mai spus că nu a fost deranjat numai de declaraţiile fostului ministru de Interne Ioan Rus, ci şi de afirmaţiile altor social-democraţi şi a susţinut că "nu graba lui Crin Antonescu de a ajunge preşedinte a declanşat acest referendum".
   
Orban a subliniat că, în prezent, este esenţial pentru PNL şi PSD să pregătească cu seriozitate alegerile parlamentare, astfel încât "să nu se mai trezească cu improvizaţii şi cu măsuri de moment sau reacţii de moment aşa cum a fost în perioada referendumului".
    
"Românii trebuie să înţeleagă un fapt simplu că dacă vor să scape de Traian Băsescu şi de dictatura arbitrariului, corupţiei şi a nesimţirii şi lipsei de respect pentru cetăţenii români o prezenţă masivă în favoarea USL va da legitimitate Guvernului USL la alegerile din decembrie. Este fundamentală pentru evoluţia României", a adăugat liberalul.
   
Ludovic Orban a mai precizat că "niciun demers de demitere a lui Traian Băsescu nu este un demers greşit".
    
"Cred că leadershipul USL mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare şi următoarelor evoluţii politice trebuie să aibă o mai mare încredere în baza partidului, trebuie să ţină cont de experimentaţi, de cunoaşterea pe care o deţin oameni importanţi din partid, de la primari la parlamentari. Să nu se mai ia nicio decizie care să nu ţină cont de baza celor două partide", a punctat deputatul.
   
Totodată, deputatul PNL a afirmat că a şi prezentat o serie de propuneri concrete în forurile PNL.    
    
"Am prezentat o serie de soluţii de la negocierea colegiilor, desemnarea candidaţilor pentru colegii în care eu cred că liberalii trebuie să fie reprezentaţi de oameni care sunt cu adevărat alături de PNL, care beneficiază de încredere şi notorietate astfel încât să vină cu un plus de voturi faţă de scorul politic al USL. Am prezentat ca o posibilă soluţie, oricum pregătirea serioasă a unei alte proceduri de demitere a lui Traian Băsescu, pentru că nu cred că avem voie faţă de cele 7.500.000 de români care şi-au exprimat voinţa clară de a-l demite pe Băsescu să abandonăm acest obiectiv", a afirmat el.

Antonescu: Nimeni nu a pus în discuţie despărţirea de PSD; poziţia lui Orban este singulară

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat că poziţia critică la adresa relaţiei PNL - PSD exprimată de Ludovic Orban este una singulară, decizia partidului fiind "una copleşitoare" în privinţa unităţii USL.

Crin Antonescu a adăugat că în reuniunile partidului de joi dimineaţă, nimeni nu a discutat despre o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, ci despre referendum, despre USL, despre perspective, despre guvernare, despre alegeri parlamentare.
    
"Referendumul, suspendarea, cu bune, cu rele, cu reuşite, cu nereuşite, este o chestiune pe care ne-am asumat-o împreună cu Partidul Social Democrat, decontul, favorabil, nefavorabil al acestui episod politic îl asumăm în întregime împreună cu PSD şi cu PC în USL. Şi toate aceste lucruri sunt intoxicări în speranţa de conflict", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a spus totodată că nimeni nu a pus în vedere ruperea alianţei cu PSD.

"Foarte multă sănătate îi doresc şi domnului Orban şi tuturor celor care îi urmăresc şi declaraţiile sale, domnul Orban a spus aceasta şi în interior (n.r. că PNL are de pierdut în relaţia cu PSD). L-am întrebat foarte clar ce-a pierdut domnia sa până acum pe mâna PSD-ului sau a USL-ului, nu mi-a dat un răspuns foarte clar pe această chestiune. Cu excepţia domnului Orban toţi colegii practic nu pun în discuţie existenţa USL, că la alegerile locale am avut un succes major ca PNL şi ca USL şi că există toate premisele ca la alegerile parlamentare să repetăm aceste lucruri. Deci nimeni nu a pus în discuţie despărţirea de PSD sau existenţa USL", a subliniat preşedintele PNL.

Ponta: Rămâne de văzut dacă Orban participă la parlamentare din partea USL sau ca independent

La rândul său, copreşedintele USL, Victor Ponta,  a declarat că rămâne de văzut dacă liberalul Ludovic Orban va candida la alegerile parlamentare din partea Uniuni sau ca independent.

"Domnul Orban întotdeauna a fost contra USL. Nu s-a modificat, omul e consecvent. Acuma rămâne să vedem doar în noiembrie dacă va candida independent sau va candida la USL", a afirmat Victor Ponta.

Victor Ponta a făcut aceste precizări înainte de şedinţa USL la care se va discuta priorităţile Guvernului, stabilirea candidaţilor la alegerile parlamentare.

"Voi prezenta colegilor priorităţile Guvernului, ne pregătim din punct de vedere politic să stabilim candidaţii la parlamentare. Mai e o lună jumate, USL trebuie să fie bine pregătit, trebuie să spunem oamenilor ce doreşte să facă Guvernul în următorii patru ani", a arătat Ponta.


 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
6 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza