Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Liviu Dragnea, validat la conducerea PSD. Valeriu Zgonea, numărul 2 în partid

LIVE UPDATES Congresul PSD l-a validat în funcția de președinte pe Liviu Dragnea. Valeriu Zgonea a câștigat funcția de președinte executiv, cu peste 2.500 de voturi.

Articol de Radio România, 18 Octombrie 2015, 11:04

UPDATE 18 Au fost aleși cei 14 vicepreședinți ai PSD: Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ionuţ Vulpescu, Nicolae Bănicioiu, Mihai Tudose, Ştefan Viorel, Gheorghe Şimon, Gabriel Vlase, Mihai Chirică, Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu şi Doina Pană.

Cei 14 vicepreședinți vor lucra împreuna cu noul presedinte executiv, Valeriu Zgonea, sub coordonarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE 17 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ocupă de astăzi a doua funcţie de conducere ca importanţă în PSD.

Cu peste 2.500 de voturi, Valeriu Zgonea l-a învins în competiţia pentru postul de preşedinte executiv pe Constantin Niţă, liderul Organizaţiei PSD Braşov.

UPDATE 16 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmă că mandatul premierului Victor Ponta se află la dispoziţia partidului.

"Victor Ponta nu are un mandat pe care mi l-a pus mie pe masă. Victor Ponta a spus public că este la dispoziţia partidului şi este firesc să fie aşa, numai că PSD şi azi în Congres, şi la moţiunea de cenzură şi-a arătat susţinerea pentru actuala guvernare", a declarat Dragnea la Congresul extraordinar al PSD.

UPDATE 15 Are loc numărătoarea voturilor pentru funcțiile de conducere în PSD.

UPDATE 14 Ion Iliescu se adresează social-democraților la Congresul extraordinar.

"E bine că am făcut un exerciţiu de democraţie directă prin alegerea preşedintelui partidului prin votul direct al membrilor, era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie, dacă se confruntau mai multe proiecte şi programe, mai multe oferte. Sper că vom învăţa din acest experiment".

"Este momentul, în primul rând, al reafirmării opţiunii de stânga a partidului nostru, al reafirmării valorilor şi principiilor social-democraţiei clasice româneşti şi a celei europene contemporane".

UPDATE 13 Preşedintele Organizaţiei de Tineret a PSD, Mihai Sturzu, a afirmat că partidul a pierdut alegerile prezidenţiale de anul trecut, deoarece tinerii din România cred că acest partid este un continuator al comunismului.

În opinia liderului TSD, percepţia vine inclusiv din faptul că social-democraţii nu au avut curajul să îşi asume greşelile.

Mihai Sturzu a indicat punctual două evenimente: mineriadele şi refuzul ca Regele Mihai să fie primit în ţară în anii '90.

UPDATE 12 Rovana Plumb, președintele Consiliului Naționalal PSD

"Actuala guvernare condusă de premierul Victor Ponta va continua să elaboreze și să aplice măsuri destinate creșterii nivelului de trai al cetățenilor".

"Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar are susținerea conducerii PSD. Creșterea salariilor bugetarilor nu reprezinta nici pomană electorală și nici o încercare de a atrage voturi".

UPDATE 11 Marian Oprișan, președintele PSD Vrancea, ia cuvântul la Congresul extraordinar al PSD.

"Înţelegem integritatea, nevoia de curăţenie, dar trebuie să înţelegem şi nevinovăţia şi abuzul. Modificaţi - pentru că vă cer de trei ani acest lucru - această blestemată lege a incompatibilităţilor din România, care a făcut numai necazuri şi românilor şi administraţiei din România!".

"Domnule Dragnea, domnule Ponta, haideţi să terminăm cu ipocrizia în România! Nu putem ţine primari, preşedinţi de consilii judeţene, directori de direcţii, angajaţii administraţiei publice locale cu salarii de mizerie ca să vehiculeze milioane de euro".

UPDATE 10 Sunt adoptate mai multe modificări la Statutul PSD. Printre acestea, restrângerea numărului de membri ai Biroului Permanent Naţional şi posibilitatea preşedintelui de a solicita vot de încredere pentru miniştrii partidului.

Consiliul Naţional al PSD îşi modifică rolul prin transformarea acestuia din for de decizie într-o structură care propune şi dezbate programe şi politici în mediul politic şi creşterea calităţii procesului de elaborare a documentelor de strategie ale partidului.

UPDATE 9 Candidații la funcțiile de vicepreședinte își susțin discursurile.

UPDATE8 Invitat la Congresul PSD, copreședintele ALDE Călin Popescu Tariceanu a reamintit că actuala coaliție a promis în urmă cu trei ani să ducă la bun sfârșit programul de guvernare al USL, informează redactorul RRA, Cătălin Purcaru.

"După ce PNL a părăsit Uniunea Social Liberala și ideologia liberală europeană, ALDE a devenit singura continuatoare a componentei liberale a programului USL".

Călin Popescu Tariceanu a anunțat că anul viitor Alianța liberalilor si democraților va candida pe liste proprii și va susține un program liberal autentic.

UPDATE 7 Discursul noului președinte, Liviu Dragnea, în fața delegaților la Congresul PSD.

"Vreau sa îi mulțumesc lui Victor Ponta. Aproape toate deciziile le-am luat împreună. Sper ca nu uiți nici tu o seara de februarie 2010 cu un viscol care adusese zăpada până la ferestre cand împreună ne-am îndeplinit niște obiective".

"Am adus PSD la guvernare, noi știm sa depunem o moțiune de cenzură care sa treacă".

"Eu vreau să continui, sa duc la bun sfârșit ce am stabilit atunci. Vreau sa fii langa mine așa cum și eu am fost lângă tine".

"Îţi mulţumesc, Victor Ponta, şi pentru felul în care conduci Guvernul României. Guvernele din care am făcut parte şi eu sunt guverne care au reuşit să aducă România către o creştere stabilă, să corecteze multe dintre nedreptăţile fostului regim şi să dea speranţă milioanelor de români care muncesc din greu".

"Noua conducere PSD va susţine, cu aceeaşi forţă cu care a făcut-o şi până acum, rămânerea noastră la guvernare".

"Îi mulțumesc lui Gabi Oprea. Votul de duminica a fost un moment istoric".

"Membrii PSD s-au săturat sa li se spună mereu "baroni", "corupți", "comuniști".

"Votul de duminică este un moment zero de unde începem construcția unui partid nou, autentic de stânga, care va pune pe primul loc oamenii. Este momentul să spunem clar cine suntem".

"Vom face politica celor care lucreaza în marile întreprinderi și a celor care lucrează în școli și grădinițe, politica celor mulți care nu au sâmbătă și duminică libere, politica celor care inoveaza, care creează, celor care sunt plecați în străinătate".

"Vreau ca PSD să fie primul partid care rezolvă problema codului de conduită.Primul lucru pe care trebuie să îl facem ca să redevenim partidul oamenilor este sa adoptăm acest cod".

VEZI DISCURSUL INTEGRAL AL LUI LIVIU DRAGNEA

"PSD a facut greșeli politice, strategice, erori de personal. Nu aș vrea să uităm de greșeala strategică pe care am facut-o în Transilvania. Am pierdut electoratul prin alianțe cu partide minoritare și radicale".

"Să refacem punțile rupte cu intelectualitatea de stânga".

"Am greșit când am căzut în războiul mediatic declanșat de Traian Basescu".

"Vă propun un gest simbolic dar sincer și profund. Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria".

"Nu am avut curajul sa condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat greșeli facute în primii ani după revoluție, cum ar fi evenimentele din Piata Univeristății".

"Vreau să vă ridicați în picioare și să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste".

În sală se păstrează un moment de reculegere.

UPDATE 6 Liviu Dragnea a fost validat în funcția de preşedinte al PSD cu unanimitate de voturi.

UPDATE 5 Premierul Victor Pota se adresează social democraților.

"Concurez, și sper că nu se supără, cu Adrian Nastase, la cel mai bun Guvern de după 1989".

"În 2010 eram un partid înfrânt, în 2015, toți cei de aici din sală am câștigat foarte multe bătălii: cei mai mulți primari, presedinți de Consilii Județene".

"Toate deciziile bune le-am luat împreună. Și toate deciziile greșite le-am luat împreună, Liviu (Dragnea n.r.)".

"Unii dintre noi, cum este si Liviu, plătesc pentru faptul că am îndrăznit să credem că poporul este cel mai important. Sa fiți partidul oamenilor, nu al instituțiilor".

"Liviu stie că are mandatul meu de prim ministru pe masă, stiu ca îl va folosi cum trebuie. Glumeam cu Liviu că doar PSD poate trece o moțiune de cenzura...să imi spuneți deci când e momentul".

VEZI DISCURSUL INTEGRAL AL LUI VICTOR PONTA

"Domnul Iliescu spunea că partidul trebuie să meargă mai la stânga. Se întâlneşte în mod ciudat, neaşteptat în această solicitare cu Vasile Dâncu, care zice tot aşa - mai la stânga. Eu o să fiu alături de Adrian Năstase şi o să spun că trebuie să fim mai la centru, pentru că suntem partidul care reprezintă cei mai mulţi cetăţeni din România".

"În politica avem un singur adversar în continuare, tot pe Traian Basescu: este singurul care are capacitatea să se bată cu noi".

DISCURSURILE AUDIO ÎN PRIMA PAGINĂ A SITE-ULUI, PLAYERUL AUDIO

UPDATE 4 Președintele UDMR, Gabriel Oprea se adresează Congresului PSD

"Vă mulțumesc pentru colaborarea ireproșabilă PSD - UNPR, am arătat că suntem oameni de cuvânt și parteneri pe termen lung. Această guvernare a facut bine românilor".

"Îl felicit pe președintele PSD, prietenul meu Liviu Dragnea, pentru alegerea sa în fruntea celui mai puternic partid".

"Cred sincer în acest parteneriat. Cred că înseamnă mai mult împreună decât ar însemna separat unanimitate de voturi".

UPDATE 3 Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev are un discurs la Congresul PSD.

"Nu sunteţi singuri în lupta dvs. PSE este alături de dvs. şi vă vom sprijini şi în alegerile următoare. Ne bazăm pe dvs. pentru că fără dvs. nu vom fi suficient de puternici pentru a schimba Europa".

"Cu prim-ministrul Victor Ponta aţi condus ţara spre justiţie socială şi spre dezvoltare. Ceea ce aţi făcut este într-adevăr impresionat".

UPDATE 2 Liviu Dragnea se adresează participanților la Congres.

"Candidaţilor la funcţiile din Biroul permanent le doresc să nu iasă vicepreşedinţi aleşi de bileţele. Nu aş vrea să mai văd bileţele prin sală".

"De la preşedintele executiv am multe aşteptări, dar ca să spun foarte simplu şi foarte uşor de înţeles: am de la el aşteptările pe care le-a avut Victor Ponta de la mine. Ce am făcut eu pentru Victor Ponta aş vrea să facă preşedintele executiv pentru mine şi pentru partid".

"Am multe mesaje care s-ar putea să doară pe unii, s-ar putea să-i bucure pe foarte mulţi. De asta am şi emoţii, dar şi speranţe pentru ziua de azi".

UPDATE 1 Valeriu Zgonea, candidat la funcția de președinte executiv, declară, înaintea începerii congresului, că este alături de Liviu Dragnea și crede în proiectul lui.

"Eu cred în proiectul lui Liviu Dragnea şi cred în proiectul social-democraţiei româneşti. România este importantă pentru noi, proiectul pe care noi azi îl prezentăm prin vocea preşedintelui este important. Funcţiile nu sunt întotdeauna importante".

UPDATE Congresul PSD a început. Peste 4.000 de delegaţi sunt prezenţi la Sala Palatului pentru a alege noua echipă de conducere a PSD.

Vorbim despre 15 funcţii de conducere la nivel central, una de preşedinte executiv pentru care candidează preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi fostul ministru social-democrat al economiei, Constantin Niţă, transmite redactorul RRA, Cătălin Purcaru.

Dintre cele 14 funcţii de vicepreşedinte, patru revin organizaţiei de femei a PSD.

Congresul urmează să aprobe şi modificările la statutul PSD, printre care şi interzicerea cumulului de funcţii în partid.

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie