Liviu Dragnea respinge invitația președintelui Iohannis la consultări

Liderul PSD, Liviu Dragnea a respins invitația la consultări a președintelui Iohannis, precizând că va merge la consultări după validarea actualui Parlament, ales prin vot.

Adăugat: 13 Decembrie 2016
Ultima actualizare:13 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat că se pot organiza consltări  la Palatul Cotroceni privind formarea guvernului după validarea Parlamentului, nu înainte.

Prin urmare, Dragnea a declarat că PSD nu poate da curs invitației președintelui Iohannis la consultări, pentru că se bazează pe pe un articol greşit din Constituţia României.

"Nu putem merge la aceste consultări, pentru că, aşa cum am spus în permanenţă în campanie şi în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu stricteţe prevederile constituţionale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciţiu de imaginaţie, eu nu am văzut în Constituţia României că se pot face consultări pentru a se vedea ce-şi imaginează partidele. Eu cred că, după ce fiecare deputat şi senator este validat şi depune jurământul şi Parlamentul este constituit, se pot face consultări şi vom merge la consultări cu toată deschiderea. O spun cu foarte mult respect faţă de instituţia prezidenţială. Noi nu puteam da curs la această invitaţie fundamentată pe un articol greşit din Constituţia României", a declarat Liviu Dragnea la sediul PSD.

Șeful PSD a adăugat că se pot face consultări pentru formarea Guvernului, doar în baza art. 103 "în funcţie de majorităţile stabilite în Parlament", iar acest lucru se poate stabili după validarea Parlamentului ales la 11 decembrie 2016.

"M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza art. 85, alin. 1 din Constituţia României, care prevede: "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament". Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 şi şi acolo spune foarte clar că "în funcţie de majorităţile stabilite în Parlament", despre care nu se poate vorbi decât după validarea Parlamentului, fiecărui parlamentar", a subliniat Dragnea.

El a precizat că mâine, când președintele Iohannis a invitat partidele la consultări, este în funcțiune actualul Parlament.

"Nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment sau mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare şi mă refer la USR şi PMP. Mâine este în funcţiune actualul Parlament", a adăgat Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis  a anunţat că de maine va iniţia consultări cu partidele care au intrat în noul Parlament.

"Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Vom vedea cum văd continuarea, care are de-a face cu formarea unui Guvern", a declarat, azi, şeful statului.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza