Liviu Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Adăugat: 15 Mai 2015
Ultima actualizare:15 Mai 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, care este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în apel.

La ultimul termen, procurorul de şedinţă al DNA a cerut pedeapsă cu executare, fără a preciza un cuantum.

Liviu Dragnea a susţinut că este nevinovat şi că împotriva sa nu există nicio probă "serioasă".

El a mai spus recent, că dacă va fi condamnat, va renunţa la toate funcţiile pe care le deţine în partid sau în guvern.

Acuzaţiile DNA

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/ primarii/ activiştii de partid, mai preciza DNA.

Potrivit DNA, demersul lui Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

 Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
15 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza