Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE VIDEO-UPDATES Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Grindeanu, demis

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE împotriva Guvernului Grindeanu a trecut. In acest moment, Guvernul Grindeanu a fost demis.

LIVE VIDEO-UPDATES Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Grindeanu, demis

Articol de Politica Romaneasca, 21 Iunie 2017, 06:58

Moţiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru din 251 de voturi valabil exprimate.

Potrivit Constituţiei, în urma acestui vot, premierul Sorin Grindeanu este demis şi vor începe consultările constituţionale pentru formarea unui nou guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să declanşeze consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier.

Acesta va forma un nou cabinet cu care, împreună cu un program de guvernare, se va prezenta în faţa Parlamentului pentru votul de învestitură.

10 voturi au fost împotriva moţiunii de cenzură.

Preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat adoptarea votului şi prin urmare demiterea Executivului Grindeanu.

politicaromaneasca.ro a transmis de la ora 11.00. LIVE VIDEO dezbaterile şi votul din Parlament.

Declaraţiile cele mai importante, în format LIVE UPDATES

13.27. Se încheie votul. Se trece la numărarea acestora.

12.40 Se trece la procesul de vot prin strigarea numelor în ordine alfabetică. Votul este cu bile şi este secret

12.33. Din partea PMP, Eugen Tomac anunţă că PMP nu va vota pentru a nu intra în jocul "murdar" al puterii

12.32 Vorbeşte Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale.

"Singura soluţie este: vom vota fiecare cum crede de cuvinţă fără ca nimeni să ştie cum a am votat fiecare dintre noi. Nu am negociat nimic, nu vrem să negociem nimic, nu ne interesează acest război". Nu pare rău că vă cream frustrări, dar nu vom intra în aceste jocuri."

Ora 12.29 Daniel Fenechiu, PNL

"Liviu şi Sorin s-au certat pentru sendvisul guvernării. PNL nu votează această moţiune, nu face jocul nici al domnului Sorin , nici al domnului Liviu",

Ora 12.28 Vorbeşte din partea PMP, senatorul Traian Băsescu

"PSD împreună cu ALDE se dovedesc inapţi pentru guvernare. Drumul pe care trebuie să-l luaţi, dragi majoritari, este în opoziţie".

Ora 12.21. Deputatul Varujan Vosganian ia cuvântul

"Este cel puţin la fel de bizar că opoziţia nu votează o moţiune de cenzură împotriva guvernului (...) acum câteva luni ţipau ca din gură de şarpe ca guvernul Gridneanu să demisioneze."

"Daca în Parlament, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi ai Senatului sunt egali în decizii. În guvern lucrurile nu stau aşa. În guvern nu se votează. Primul ministru dă agenda publică şi (...) este cel care decide." (...) Primul ministru nu a fost prezent la multe dintre legile importante."

Ora 12 16. Dan Barna din partea USR

"USR nu va lua parte la votarea moţiunii. Această moţiune este expresia eşecului guvernării PSD-ALDE. Să-şi asume singuri eşecul. Au câştigat alegerile cu un program mincinos".

"S-a realizat performanţa ca legea salarizării unitare să nemulţumească pe toată lumea".

"Pentru toate aceste erori, guvernul Grindeanu va trebui să plece!"

Ora 12.07 Din partea PNL vorbeşte Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL

"Un moment unic din istoria noastră politică. Acest moment developează nu doar frauda de încredere a PSD din campania electorală ci mai ales disponibilitatea lui Dragnea şi Tăriceanu de a negocia orice."

"Nu poporul a cerut demisia guvernului Grindeanu. O cer Dragnea şi Tăriceanu pentru a pune alţii mai obedienţi."

"Orice implicare a lui Liviu Dragnea în procesul de guvernare a lui Liviu Dragnea este toxică."

"PNL nu poate fi părtaş la aşa ceva. La albirea lui Victor Ponta. Nu vom vota această moţiune. Tot ce aţi făcut în aceaste şase luni a fost o bătaie de joc la adresa românilor. "

Ora 11.53. Ia cuvântul preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea

"Vrem să oprim o guvernare care nu şi-a asumat programul de guvernare. Am ales să fim sinceri cu cei care ne-au ales, cu românii... Nu a fost totul în regulă. Premierul şi guvernul n-au performat. N-a fost rău, dar a fost binişor şi acest binişor nu l-am dorit. Ne-am dorit binele pentru românii care aşteptau să ardem etapele"

"Nu m-am aşteptat ca un alt fost coleg să susţină o asemenea manevră împotriva partidului."

"Am renunţat la alianţa toxică cu UDMR. Am câştigat alegerile prin propriile noastre puteri".

"Am câştigat alegerile cu cel mai mare scor din istoria partidului cu acest program de guvernare.(...) Apropo de independenţa justiţiei. Nu putem să ne prefacem că nu stim ce se întâmplă cu cei doi colegi care au fost chemaţi la DNA..."

"Am crezut mult în Sorin Grindeanu, şi-mi asum asta. Am crezut că este cea mai bună soluţie pentru noi. Nu a ajuns premier datorită celor care s-au baricadat la Palatul Victoria (...) ci datorită grupului statutar care i-a acordat încrederea şi acelaşi grup statutar i-a retras încrederea".

Ora 11. 52Preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu anunţă începerea dezbaterilor.

Ora 11.35 este invitat la tribună, premierul Sorin Grindeanu pentru a-şi exprima punctul de vedere.

El aminteşte că la prima rugăminte de lui Liviu Dragnea de a accepta să fie premier, a negat şi că apoi, convins de "prietenii mei pe care ii vad acum în bănci, am acceptat."

"Am mai spus "Da" pentru că am crezut că Liviu Dragnea este prietenul meu şi că ma va susţine (... ) şi am acceptat miniştrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea".

"Eu nu înţeleg de ce sunt aici, în Parlament (...) Şi lucrurile şi guvernarea merg foarte bine".

"Liviu Dragnea depune o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Nu înţeleg de ce."

"Cine ne garantează că această moţiune de autocenzură, dacă va trece, preşedintele Klaus Iohannis va accepta un prim ministru PSD?"

"Ca premier al acestei ţări îmi cer scuze că trecem prin asta". Această criză artificială vine în cel mai prost moment pentru România. (...) avem cea mai mică inflaţie din UE şi una dintre cele mai mici rate ale şomajului. S-au crescut pensii, salarii şi ave, cea mai consistentă creştere din ultimii zece ani."

Ora 11.25. Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, citeşte textul moţiunii de cenzură.

Moţiunea de cenzură intitulată "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!" şi iniţiată de senatori şi deputaţi ai PSD şi ALDE.

Ora 11.24.Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila anunţă că UDMR nu va participa la prezentarea moţiunii de cenzură şi părăseşte plenul reunit.

Ora 11, 20 Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu declară deschisă şedinţa din plenul reunit, apoi supune votului ordinea de zi şi programul de lucru.

Ordinea de zi cuprinde dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură a PSD şi ALDE împotriva guvernului Grindeanu şi este votată în unanimitate, ca şi programul de lucru.

Moţiunea de cenzură se intitulează "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!"

Ora 10.55.Premierul Sorin Grindeanu, însoţit de secretarul general al Guvernului, Victor Ponta şi de singurul ministru care nu a demisionat, Augustin Jianu au ajuns la plenul reunit.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu Liviu Dragnea, Grindeanu a răspuns că nu s-a întrâlnit cu preşedintele Camerei Deputaţilor dar că a discutat cu acesta pentru a găsi o soluţie.

Potrivit premierului, Liviu Dragnea i-a cerut să demisioneze înainte a intra în sala de vot, lucru care nu este posibil, a mai spus Sorin Grindeanu, potrivit redactorului RRA, Petruţa Obrejan.

Ora 10.58Reprezentanţii PNL au intrat în plen, în grup compact, împreună cu liderul Ludovic Orban. Poartă foi cu mesajele "Rușine PSD", "Grindeanu = Dragnea". "Le transmitem să plece acasă".

Liderul PNL, Ludovic Orban a spus că are încredere în toți parlamentarii PNL.

"Stăm în sală și nu votăm", a declarat Ludovic Orban.

Parlamentarii UDMR nu vor participa la votarea moţiunii de cenzură.

Moţiunea de cenzură intitulată "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!" şi iniţiată de senatori şi deputaţi ai PSD şi ALDE.

Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, spunea că această moţiune este problema internă a coaliţiei.

Deputaţii şi senatorii PNL vor fi prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură pentru a-şi spune punctul de vedere, însă nu vor vota.

Parlamentarii PMP nu vor participa la votul asupra moţiunii de cenzură, apreciind că este vorba despre o dispută internă a PSD.

De cealalată parte, liderii coaliţiei PSD-ALDE spun vor avea destule voturi pentru ca moţiunea să treacă.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, preciza că voturile necesare vor veni din partea unor aleşi de la alte partide sau de la independenţi.

"PSD împreună cu ALDE avem voturile necesare, avem majoritatea pentru moţiunea de cenzură. Ca atare, nu avea niciun rost să insistăm pe această direcţie, care putea să fie speculată defavorabil împotriva noastră şi să creeze anumite îngrijorări", a spus acesta.

PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, iar pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de 233 de voturi în favoarea acesteia.

În acest timp, preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, ieri, la Berlin, că România este o ţară stabilă, în ciuda crizei politice, pentru că are o situaţie economică foarte bună şi este văzută ca un partener de încredere.

Şeful statului a subliniat că nu există premisele unui blocaj politic îndelungat, iar în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, nu va desemna decât un premier integru.

Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
Știri 14 Aprilie 2024, 10:10

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"

SNSPA anunţă că va demara un amplu proces de cercetare legat de teme relevante aflate în dezbatere publică.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Știri 14 Aprilie 2024, 09:53

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare

În competiţia electorală din 9 iunie intră toate partidele cunoscute pe scena politică românească.

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Știri 12 Aprilie 2024, 10:24

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie

Guvernul a aprobat mai multe ordonanțe care vin în sprijinul autorităților locale.

Autorităţile locale vor putea finaliza proiectele cu bani europeni apelând şi la împrumuturi din Trezorerie
Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante
Știri 12 Aprilie 2024, 10:14

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante

România va continua să sprijine Ucraina pe toate palierele, atât timp cât va fi nevoie, a declarat preşedintele Klaus...

Preşedintele Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina în toate domeniile relevante