LIVE VIDEO Dezbaterile şi votul moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Tudose

politicaromaneasca.ro transmite LIVE VIDEO dezbaterile din Parlament. Porniţi transmisia din prima pagină, playerul VIDEO.

Adăugat: 23 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:23 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Mihai Tudose, premierul României
trimite pe mail

Guvernul Tudose se confruntă cu prima moţiune de cenzură.

Dezbaterile au început în jurul orei 11.15.

Opoziţia a adunat 148 de semnături sub textul moţiunii, dar mai are nevoie de peste 85 de voturi pentru ca să obţină demiterea Executivului.

Atât partidele din opoziţie cât şi coaliţia guvernamentală au ultimele discuţii în grupurile parlamentare înainte de începerea dezbaterilor.

Intitulată "PSDragnea în campanie mumă, la putere ciumă", moţiunea reprezintă un inventar al măsurilor luate în cele 10 luni de când coaliţia PSD-ALDE a preluat guvernarea şi care, în opinia opoziţiei, au destabilizat economia.

Este prima moţiune de cenzură cu care se confruntă cabinetul Tudose, însă premierul spunea că acest instrument democratic la care a apelat opoziţia constituie, de fapt, o oportunitate de a prezenta ceea ce a făcut guvernul pe care îl conduce.

După ce iniţiatorii moţiunii vor da citire documentului, prim-ministrul va avea la dispoziţie 60 de minute pentru a răspunde criticilor formulate.

Urmează apoi grupurile parlamentare, care au alocat timp de dezbatere fiecare în funcţie de pondere.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură cu votul majorităţii deptaţilor şi senatorilor, 234 de voturi în acest caz.

Matematic vorbind şi având în vedere configuraţia politică a Parlamentului, opoziţia nu poate trece actuala moţiune de cenzură fără sprijin din partea unor membri PSD sau ALDE.

Şansele sunt cu atât mai mici cu cât UDMR a anunţat că se va abţine de la vot, însă chiar şi cu voturile UDMR şi ale grupului minorităşilor, opozişia ar fi putut aduna 222 de voturi, cu 11 mai puţin decât numărul necesar.

Acestea sunt însă calcule, aşteptăm să vedem cum va decurge dezbaterea. 

În paralel cu dezbaterea moţiunii, PNL i-a chemat în Parcul Izvor pe cei nemulţumiţi de guvernarea PSD - ALDE, pentru a face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
23 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza