LIVE UPDATES După aproape trei ore de amânări Parlamentul a luat act de decizia CCR

Curtea Constituţională a reuşit luni să citească, în plenul Parlamentului, hotărârea prin care referendumul de la 29 iulie a fost invalidat, prin lipsă de cvorum.

Adăugat: 27 August 2012
Ultima actualizare:3 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Conform procedurilor, hotârărea CCR pleacă semnată de preşedintele şedinţei de plen către Monitorul Oficial unde va fi publicată. După publicarea acesteia Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de preşedinte al României.

►17.35. Preşedintele Valeriu Zgonea declară şedinţa închisă.

►17.32. Pe timpul citirii hotărârii liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu însoţit de alţi parlamentari din PNL şi PSD au părăsit sala vădit nemulţumiţi.

►17.30. Judecătorul CCR Mircea Ştefan Minea citeşte hotărârea.

Minea:"CCR Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art 5, aliniatul 2, din legea nr. 3, din 2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului".

"La data publicării hotărârii în Monitorul Oficial, al României, partea I, încetează interimatul domnului George Crin Laurenţi Antonescu, în exercitarea funcţiei de preşedinte al României".

"De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, partea I, domnul Traian Băsescuîşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de preşedinte al Româneiei".

"Prezenta hotărâre se prezintă în Camera Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună".

"Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, partea I şi în presă".

►17.29 se votează  ordinea de zi  care cuprinde un singur puntc si anume citirea hotărârii CCR privind referendumul de la 29 iulie.

Se supune la vot propunerea senatourului Ioan Ghise de amânare a şedinţei cu două zile.Propunerea este respinsă cu 196 de voturi.

►17. 20. Preşedintele Camerei Deputaţilor aminteşte că pe ordinea de zi nu figurează decât citirea hotărârii Curţii Constituţionale în legătură cu invalidarea referendumului.

Ioan Ghişe:  solicită preşedintelui Camerei Deputaţilor să supună plenului pentru votare propunerea sa să se amâne pentru două zile şedinţa, pentru ca CCR să depună raportul către parlament, potrivit legii referendului.

Ghişe :" dacă nu facem să se respecte votul dat de cetăţeni creăm un grav precedent de ştirbire a voinţei poporului".

►17.10. Ia cuvântul pe procedură Ioan Ghişe, senator PNL.

►17.09.Se reia şedinţa comună a parlamentului. Preşedinte Valeriu Zgonea anunţă că sunt prezenţi 238 de parlamentari, ceea ce înseamnă că cvorumul este îndeplinit.

►17.02. Se încearcă convingerea reprezentanţilor PSD şi PNL de a participa la şedinţă pentru a asigura cvorumul pe motiv că România să nu sufere repercursiuni economice din exterior.

►17.00 Întârzie începerea şedintei.

►16.40. Ora la care şedinţa plenului trebuia să se reia

16.03 Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu solicită încă 30 de minute de consultări cu colegii din PSD.

Nicolăescu afirmă de la tribuna Parlamentului că "decizia CCR este nedreaptă "şi susţine că "ceea ce a făcut Curtea Constituţională este în afară legii".

AUDIO: Eugen Nicolăescu

Opoziţia vociferează şi îşi manifestă indignarea faţă de afirmaţiile viceliderului PNL

►La ora 16.00 a fost reluată şedinţa condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

►15.45.Liberalul Ioan Ghişe anunţă că PSD şi PNL nu participă la şedinţa de plen, până când Curtea Constituţională nu prezintă Parlamentului raportul din legea Referendumului, art 45, alineat 1.

►15.30. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea anunţă amânarea şedinţei cu 30 de minute din lipsă de cvorum. În sală se aflau doar 190 de parlamentari.

►15.20. În absenţa celor doi lideri ai USL, Victor Ponta care este plecat la Congresul Internaţionalei Socialiste şi liderul PNL , Crin Antonescu, care este plecat în concediu de odihnă, USL caută o soluţie comună în legătură cu şedinţa de plen.

►15.15. Potrivit unor surse din Parlamentent, PNL va boicota şedinţa.

►Ora 15.05. Îşi fac apariţia patru  dintre judecătorii Curţii Constituţionale a României.

Aceştia sunt: Augustin Zegrean, preşedintele CCR,  Iulia Antonella Motoc, nominalizată de PDL, Mircea Ştenan Minea, nominalizat de PDL şi judecătorul Petre Lăzăroiu, nominalizat de preşedintele Traian Băsescu

►0ra 15.00.Opoziţa reprezentantă de PDL şi parlamentarii UDMR îşi ocupă locurile în sala plenului Parlamentului.

În sala de plen se află şi reprezentanţi ai UNPR şi chiar ai minorităţilor naţionale.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
27 August 2012
Ultima actualizare:
3 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza