LIVE TEXT Victor Ponta: Traian Băsescu atacă în mod constant investitorii mari din România

Premierul Victor Ponta a răspuns atacurilor făcute de preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Victoria.

Adăugat: 20 Februarie 2014
Ultima actualizare:20 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Declaraţia integrală a premierului Victor Ponta va fi postată în playerul AUDIO pe prima pagină a site-ului politicaromânească.ro

Premierul şi-a susţinut declaraţia de presă cu o jumătate de oră întârziere.

►Am ţinut ca în numele Guvernului să anunţ sprijinul total pe care Guvernul îl acordă tuturor investitorilor în economia românească, fie că e vorba de investotori români sau străini.

►Cred că România trebuie să arate în continuare ca o ţară care primeşte, sprijină investiţiile de toate tipurile.

Traian Băsescu atacă investitorii mari din România

►Am simţit nevoia să dau acest mesaj public şi, în acelaşi timp să fac un apel la responsabilitate din partea factorilor politici, începând cu preşedintele Traian Băsescu, cel care, aflat la finalul mandatelor sale, atacă în mod constant investitorii mari din România.

Despre Uzina Dacia Renault

►Am văzut că după atacurile constante la adresa unui mare investitor a urmat acea declraţie absolut iresponsabilă a preşedintelui, legată de Uzina Dacia Renault, despre care preşedintele spunea că va pleca din România.

►Conducerea Dacia Renault a explicat foarte clar că România este o ţară cheie în ansambul mondial al companiei şi continuă să investească în ţara noastră.

Despre compania Huawei

►Am văzut un ultim atac împotriva companiei mondiale, compania Huawei, cu care Guvernul României a semnat aşa cum a semnat şi va semna şi cu alte mari companii acorduri şi memorandumuri de principiu, de sprijinire a investiţilor.

►Este foarte clar că nu există obligaţii juridice sau contractuale şi că orice prezenţă şi investiţie în România a acestui gigant mondial se face cu respectarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în calitate de stat membru al UE.

Apel către investitori

►Companiile internaţionale care investesc în România trebuie să aibă în continuare încredere că bătăliile politice şi declaraţiile iresponsabile a unor înalţi oficiali, începând cu preşedintele României sunt lipsite de subsanţă, că aceştia vor avea protejate investiţiile în România.

►Vreau ca România să rămână o ţară în care investiţiile străine să se orienteze.

►Anul 2013, prin cifra de 2,7 miliarde de euro investiţii străine directe în primele 11 luni a reprezentat o primă revenire după perioada de criză, 2009-20012.

►Vreau să asigur că Guvernul lucrează în cooperare extrem de strânsă atât cu BNR, cât şi cu reprezentanţii mediului de afaceri.

Apel către preşedintele Băsescu

►Îmi exprim speranţa ca declaraţii politicianiste, fie ale preşedintelui Băsescu, fie ale altora, să fie considerate doar aşa cum sunt şi anume declaraţii cu interes pur politic şi care pot afecta interesele lucrătorilor din aceste companii, interesele bugetului de stat şi interesul public şi interesul general al României.

►Fac apel la preşedinte să-şi păstreze bătălia politică în zona politică, să nu atace companiile şi investitorii în România şi să-i asigur pe aceştia de sprijinul Guvernului României în ceea ce priveşte activitatea lor în ţara noastră.

Întrebări:

Reporter: Legat de Huawei, puteţi să ne precizaţi cu ce fel de sisteme de comunicaţii va contrui această companie în România?

►Premier: Pot să vă precizez că ideea că Huawei poate să vină să facă nu ştiu ce pentru STS este un neadevăr. Din câte ştiu, compania Huawei furnizează de ani de zile pentru marile companii de telecomunicaţii de pe piaţa României, echipamente.Pentru România este un avantaj, ca marile companii internaţionale trebuie să se bucure din partea statului român de protecţie şi de sprijin.

►Declaraţiile iresponsabile şi politicianiste ale unui om aflat într-o funcţie publică nu pot decât să facă rău, atâta timp cât nici măcar nu sunt însoţite de probe.

►Ideea de probe e departe de ideea de declaraţii politicianiste.

Reporter:Prin urmare, Huawei a participat sau nu, de pildă, la sistemul 112 sau la alte sisteme naţionale?

Premier: Nu ştiu dacă am eu voie să vă dezvălui. Puteţi să-l întrebaţi pe directorul STS, domnul Opriş, care în şedinţa CSAT a precizat despre companiile care au lucrat la sistemul 112.

►Cu siguranţă nu e vorba de Huawei, e vorba de alte două companii.

►Nu vorbesc de o firmă, vorbesc despre faptul că preşedintele României a spus că Dacia Renault pleacă din România.

►Toate companiile care investesc în România trebuie să aibă din partea reprezentanţilor statului român un mesaj foarte clar, de protecţie a investiţiilor lor.

Reporter: În memorandum spune că Huawei va participa la crearea unui sistem de siguranţă naţională sau de importanţă naţională.

►Dacă există licitaţii, ştiţi foarte bine că toate sunt făcute în baza legislaţiei europene. România nu vrea şi nu-şi propune să se deroge de la procedurile europene.

Despre ASF

Reporter:Trebuie luate măsuri în ceea ce priveşte conducerea ASF, aţi spus chiar că sunt salarii foarte mari acolo?

Premier: Sunt venituri ruşinoase. Noi am avut grijă să punem în OUG că salariile nu pot să le depăşească pe cele de la BNR, însă de la această prevedere s-au găsit soluţii pe care eu le consider imorale, nu ilegale.

►Parlamentul, da, trebuie să ia măsuri. Soluţia legală pe care o poate adopta Guvernul şi care nu se referă doar la ASF, era cea soluţie pe care o convenisem în cadrul USL şi anume o taxă de solidaritate pe venituri excesive. Nu a mai fost adoptată.

►Membrii PDL apropiaţi preşedintelui Băsescu aveau venituri chiar mai ruşinoase decât ceea ce au cei de acum.

►Consider că atacul preşedintelui Băsescu este legat de faptul că una din companiile faţă de care domnia sa este foarte apropiat - cea a domnului Adamescu - a fost şi este investigată de către ASF şi de instituţiile statului.

Despre demisia ministrului Câmpeanu

Reporter: Consideraţi că Mariana Câmpeanu ar trebui să-şi dea sau nu demisia?

Premier:Consider că orice ministru al Guvernului care este atacat de preşedintele Traian Băsescu trebuie să se bucure din partea mea de solidaritate şi ea are acest lucru.

Reporter: Deci nu consideraţi că trebuie să-şi dea demisia?

►Nu.

La ora 12.45, premierul Ponta a fost prezent la Ministerul de Finanţe pentru a prelua mandatul de ministru interimar, în urma demisiei din această funcţie a liberalul Daniel Chiţoiu.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
20 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza