LIVE TEXT Traian Băsescu: România va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat în detaliu discuţiile şi deciziile care s-au luat în urmă cu două zile la summitul NATO care s-a desfăşurat, joi şi vineri, la Newport, în Marea Britanie.

Adăugat: 7 Septembrie 2014
Ultima actualizare:7 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Preşedintele României, Traian Băsescu
trimite pe mail

Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO declaraţia preşedintelui.

LIVE TEXT Cele mai importante declaraţii ale şefului statului.

► Vreau să revin cu unele elemente. Aş relua cuvintele cu care am început conferinţa de presă de la Newport prin care a fost summitul solidarităţii şi solidităţii Alianţei.

►Summitul a dat un mesaj fost foarte ferm că securitatea, liberatatea şi prosperitatea nu sunt gratuite.

►S-au adoptat 20 de documente dintre care cinci sunt publice.Nu există niciun document clasificat care să nu fie redat în mod decent in declaraţie dar nu se intră în detalii. 

Unde am fost înainte de summit şi unde suntem după

►Pe tot flancul estic erau Polonia şi Tările Baltice care aveau un plan de contingenţă şi implicit plan de acţiune. Partea de sud a flancului estic reprezentată de Turcia avea de asemenea un plan de acţiune în cazul în care Turcia ar fi fost atacată.

►România şi Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate î afara riscurilor de atac militar.

►Şi România are după acest summit un plan de contingenţa,  un plan de acţiune în cazul în care este atacată în condiţiile în care militarii de la NATO au elaborat scenariile prin care securitatea României ar putea fi afectată

►Scenariile se referă la: atac de pe mare, atac terestru, atac de aviaţie. 

►Romania este în momentul de faţa o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată.

►Structurile militare de la NATO şi cele naţionale trebuie să elaboreze disponibilitatile de forţe pentru a putea fi apărată în scenariile în care ar putea fi afectată suveranitatea sau integritatea.

NATO nu are un buget pe care să îl distribuie

►NATO în momementul în care se pune problema apărării statului membru, toate aceste state care contribuie la securitatea Romaniei, scot bani din buzunarul lor pentru acele operatii. Sunt costuri pe care şi le asumă fiecare stat. Asta vreau să înţelegeţi, de aceea ne referim la solidaritate.

►Toţi contribuabilii suportă costurile pentru securitatea României. La fel după cum România şi-a suportat costurile pentru operaţiunile din Afganistan.

►În NATO, când se pune problema apărării unui stat membru toate statele ce contribuie la securitatea României plătesc din buzunarul lor.

►Argumentele noastre au fost: am subliniat lanţul de conflicte îngheţate din jurul Mării Negre.

►Toate aceste conflicte sunt controlate de Federaţia Rusă şi pot fi reîncălzite unul câte unul sau toate o dată ceea ce ae genera o puternică destabilizare.

►Alt argument a fost că flota uriaşă rusă de la Sevastopol se află la numai 160 de mile marine de coasta României, printre care crucişătorul Moscova, printre cele mai echipate nave. În 6 ore pot fi pe coasta românească.

►Evenimentele din Ucraina au fost un argument formidabil că Rusia poate desfăşura acţiuni iraţionale.

►România a considerat întotdeauna că relaţia regională este bazată pe Carta ONU. Iată că se poate ieşi din această zonă ce a garantat pacea de la al doila război mondial şi atunci de ce să excluzi posibilitatea ca şi asupra ţării tale să e manifeste iraţionalul unei mari puteri precum Rusia.

►În proporţie de 99,99% această agresiune nu se poate produce, dar rămâne, un 0,01% şi, ca şef de stat, nu am dreptul să nu iau în considerare această variantă.

Conceptul Novorusia

►Novorusia pe care separatiştii afirmă că vor să o creeze în estul şi sudul Ucrainei.

►Acest concept este o altă ameninţare, din toate analizele este că planul lui Putin este să ajungă la Dunăre. Ieri unul dintre liderii teroriştilor din estul Ucrainei a anunţat că obiectivul lor este să ajungă pe braţul Chilia.

►Iată că intuiţia noastră este confirmată de unul care afectează integritatea teritorială a României cu arma în mână.

►Am văzut că toată presa a reţinut un singur lucru: un comandament. Nu comandamentul este cheia securităţii noastre. El are rolul de a conduce în primul rând aplicaţiile, exerciţiile comune doar în cazul de război ar avea rolul de a conduce, dar coordonat.

►Eu cred că va fi un comandament condus de un ofiţer al SUA.

►Romănia a pus la dispoziţie infrastructura pentru când va fi gata, în februarie.

►În declaraţia summit-ului se precizează că a avut loc într-un moment crucial pentru securitatea euro-atlantică. Asta arată că şefii de stat şi de guvern au înţeles care sunt efectele conflictelor îngheţate la Marea Neagră şi efectele atacării Ucrainei chiar în forma unui razboi hibrid.

►Agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei este o provocare fundamentală la adresa membrilor NATO.
Avem confirmarea în toate documentele oficiale că această reacţie ar exista şi că statele membre NATO sunt în siguranţă.

►Apărarea colectivă, managementul crizelor şi securitatea prin cooperare.

►Se creşte nivelul capacităţii de reacţie a alianţei. Până acum a existat o dimensiune a capacităţii de reacţie şi acum s-a stabilit creşterea.

►Va creşte prezenţa militară, terestră şi navală în partea estică a Alianţei.

Este un razboi al omuleţilor verzi

►A inceput mai întâi un razboi mediatic, apoi o destabilizare din interiorul ţării şi apoi s-a trecut la omuleţii verzi înarmaţi. Cu cât tehnica de luptă este mai bună, cu atât militarul este mai protejat. 

►Îmi exprim satisfacţia că şi Republica Moldova va beneficia de două programe: unul care să îi pună diagnosticul şi cel de-al doilea care presupune aplicaţii, exerciţii militare comune. 

►A fost un succes major al Romaniei, succes interinstituţional.
Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
7 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza