Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Traian Băsescu ameninţă că va respinge bugetul de stat

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga Legea Bugetului pe 2014 dacă va fi menţinută creşterea accizei la combustibil. Mai mult, şeful statului promite că va contesta legea la Curtea Constituţională.

LIVE TEXT  Traian Băsescu ameninţă că va respinge bugetul de stat

Articol de Simona Mihăescu, 24 Noiembrie 2013, 16:43

►Va trebui să suportaţi o declaraţie de presă grea. Totul porneşte de la conferinţa premierului de vineri în care a fost la înălţimea funcţiei, a reuşit să se încurce ca un adolescent la prima întâlnire.

►Mă voi referi la cele spune de premierul Victor Ponta la conferinţa de presă de vineri de la Palatul Victoria. Nu aş vrea să creadă că nu e nimeni în statul român care să înţeleagă ce e cu bugetul.

►Îl voi cita pentru prima data pe premier ca pe un clasic.

Despre Rompetrol şi Ordonanţa de Urgenţă

►Premierul afirmă faptul că am contestat la Curtea Constituţională OUG 26/2013, prin care limitam veniturile persoanelor aflate în conducerea companiilor cu capital majoritar sau integral de stat. Afirmaţia este o probă de superficialitate. Eu am trimis chiar dânsului acea lege, pentru că am trimis-o înapoi la Parlament.

►Grupul parlamentar USL a fost chemat să reanalizeze punerea la dispoziţie a companiilor de stat de către clientela politică. Eu am apreciat că nu este corect şi că dacă ar urma exemplul lui Emil Boc de a limita veniturile ar fi un lucru potrivit în acest moment.

►Nu am trimis această ordonanţă la CCR, ci la Parlament pentru a găsi o soluţie. Niciodată nu am avut practica să atac mai întâi la CCR.

►Nu am nicio bătălie politică cu nimeni, dar îmi exercit atribuţiunile constituţionale în favoarea românilor şi nu în favoarea partidelor.

Premierul trebuie să respecte legea şi instituţiile statului

►Dacă ar vrea să avem o bună colaborare, premierul ar trebui să facă 2 lucruri: să respecte legea şi să respecte instituţiile statului. În acel moment, relaţiile dintre noi ar fi perfecte.

►Atunci când tu ca prim ministru nu respecţi legea, degeaba ai o majoritate de la 70 la sută . Degeaba îţi votează Parlamentul momenrandumul Rompetrol, dacă nu respecţi Constituţia.

►Memorandumul a rămas în vigoare.

Eu nu am atacat la CCR decât tangenţial conţinutul memorandumului, în afară de câteva observaţii tehnice, fondul atacului a fost în cele din urmă pe tratamentul egal care trebuie aplicat persoanelor şi companiilor în România.

Nu poţi pentru Chevron să nu duci legea în Parlament, iar pentru Rompetrol să o duci.

►Al doilea element atacat a fost amestecul puternii legislative în competenţele puterii executive. Acordurile, memorandumurile între un agent economic şi Guvern sunt responsabilitatea Guvernului. Riscăm să facem din Parlament un negociator. Acesta este motivul pentru care CCR a respins legea de aprobare a memorandumului, iar declaraţiile Parlamentului îmi ridică foarte multe probleme.

Premierul este incapabil să înţeleagă legile şi Constituţia

►Dacă se dă o decizie a CCR, ar fi extraordinar ca după patru luni să nu se dea o decizie contrară a aceleiaşi Curţi. E ca Agamiţă Dandanache.

►Premierul este într-o confuzie, este incapabil să înţeleagă legile şi Constituţia şi să facă diferenţa între două intervenţii la curte în care parlamentarii au intervenit pe conţinutul memorandumului, iar preşedinţia pe discriminarea persoanelor în faţa legii.

Ăsta e riscul când obţii doctoratul fără să ştii ce scrie în el. Asta e... doctori în drept.

►În problema Rompetrol aş vrea să subliniez că preşedinţia neatacând pe fond conţinutul memorandumului, el rămâne valabil. Doar că Guvernul va trebui să şi-l asume prin hotărâre de Guvern, dacă simte nevoia. Aici problema nu e că are cineva ceva cu premierul, problema e ce facem în relaţia Executiv - Parlament. Dacă problemele executivului le dăm Parlamentului să le transforme în lege, cum mai controlează Parlamentul Executivul. Este un conflict major constituţional, peste care nu se poate trece.

Despre indexarea pensiilor, creşterea accizelor la combustibil şi bugetul pe 2014

►Susţin fără rezerve indexarea pensiilor cu 3,76%.

►Susţin acordarea burselor pentru medicii rezidenţi.

►Este un lucru foarte bun creşterea salariului minim.

►Aduce venituri suplimentare prin CAS în bugetul de stat şi diminuează evaziunea fiscală.

►Foarte bună e şi creşterea venitului minim garantat cu 5%.

►A venitul momentul să plătim deciziile judecătoreşti pentru tăierile din salarii.Este un lucru foarte bun creşterea salariului minim pentru că asta aduce venituri suplimentare prin CAS în bugetul de stat şi pentru că diminuează evaziunea fiscală. Este o măsură foarte bună. Foarte bună creşterea venitului minim garantat cu 5%, de asemenea a venit timpul să plătim deciziile judecătoreşti care au titluri executorii pentru salariile care nu au fost acordate la un moment dat.

N-am nicio problemă, sunt un susţinător fără rezerve al creşterii volumului de cofinanţare pentru fondurile europene şi sunt un mare susţinător al programului pentru autostrăzi.

Nu înţeleg de ce s-a supărat domnul prim ministru şi am să vă demonstrez că poate să le facă, dacă vrea, renunţând la accizarea suplimentară a combustibililor.

►Această conferinţă se vrea a fi şi un avertisment şi, dacă vreţi, o deschidere de dialog şi către Parlament, şi către Guvern.

Voi trimite înapoi bugetul de stat dacă nu se renunţă şa creşterea accizei la combustibil

►Categoric: Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, voi trimite înapoi bugetul de stat, după care este foarte posibil să-l atac şi la Curtea Constituţională, dacă voi găsi motive în forma finală. Sunt soluţii mult mai multe în buget.

►Cred că această acciză suplimentară nu are ce să caute. Vă dau doar puţine elemente, deşi muncesc de zile în şir împreună cu consilierul economic să găsim soluţii.

Pe date Eurostat.Şomajul în septembrie 2012 era 6,7%. Şomajul în septembrie 2013 este 7,5%. Asta înseamnă o creştere a numărului de şomeri cu 56.000. Nu ştiu unde sunt zecile de mii de locuri de muncă şi zecile de miliarde pe care le investea Guvernul până la sfârşitul anului.

►Ar trebui să mai privim un lucru. Agricultura este ciclică. Anul ăsta poate fi o recoltă foarte bună, cum am avut, sau mai puţin bună, ca în 2012, sau şi mai puţin bună când sunt inundaţii. Pentru a vedea evoluţia economiei este bine să calculezi PIB scoţând agricultura, care are efecte ciclice, sezoniere, extrem de dependente de climă şi aşa mai departe.

►Dacă privim aceste cifre, vom constata că în 2012 creşterea economică a fost de 2,2 la sută, iar în 2013 vom avea o creştere de 0,8-1%. Şi astea sunt cifre provizorii. Deci aş fi extrem de prudent în privinţa evoluţiei economiei româneşti.

Noile poveri fiscale diminuează şansele României

►Dacă nu putem să luăm măsuri de relaxare fiscală, măcar să nu îngreunăm relansarea prin introducerea de noi taxe şi impozite. Reafirm, ca atunci când guvernul Boc a mîrit TVA cu 5%, că prin creşterea accizei la combustibili se face o mare greşeală economică.

Creşterea accizei la combustibil va avea impact în toată economia şi în fiecare casă.

►Peste tot va fi un impact destul de mare. Ceea ce domnul prim ministru spune că vrea să dea oamenilor va fi înghiţit de creşterile de preţuri şi de creşterea inflaţiei. În evaluarea mea, şi rog să fiu scuzat de BNR că îmi permit, dacă BNR înainte de introducerea aceste taxe evalua o inflaţie de 3% pentru anul viitor, în urma introducerii taxelor şi a creşterii accizelor, infalţia va fi de 3,5-3,6 anul viitor.

►Este o contribuţie importantă la buget, efectele, însă, sunt foarte rele în economie şi vor fi foarte rele în buzunarul fiecăruia. Vor afecta major IMM-urile, intreprinderile familiale, dar şi marile companii de transport, care consumă tot combustibil. În aceste zone s-ar putea să fie foarte multe falimente datorită creşterii preţurilor la combustibil şi a creşterii preţurilor în cascadă.

►Nu vorbim de Petrom, de giganţi, dar firmele mici şi companiile de transport vor fi foarte puternic afectate.

Domnul Dragnea are resurse extraordinare

►Îi propun premierului Ponta să renunţe la această acciză, având în vedere efectele rele pentru economie şi pentru şansa de relansare a economiei româneşti şi să privească în propriul buget, împreună cu majoritatea parlamentară, uitându-se în primul rând la bugetul Ministerului Dezvoltării, care are o creştere de 1,22 miliarde lei la nivelul bugetului.

Creştere de buget de 1,22 miliarde la Ministerul Dezvoltării.Sunt foarte multe proiecte aprobate care nu au început.Banii trebuie duşi acolo unde primarii pot să înceapă imediat. Domnul Dragnea are resurse extraordinare.

Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să pui biruri pe populaţie ca să îi fie bine partidului.

►Am experienţa măririi TVA-ului. A fost una din marile erori, trebuia găsită altă soluţie. Am trăit toţi creşterea TVA cu 5 procente. Creşterea preţului la combustibil ar fi de 8%. E necinstit. E motivul pentru care voi trimite înapoi bugetul Parlamentului.

►În locul domnului Dragnea m-aş fi uitat foarte atent la angajarea tuturor banilor europeni de la programul de dezvoltare rurală, unde ar putea să rezolve admirabil şi modernizarea satului şi infrastructura judeţeană.

Avem suma cu care să nu se introducă acciză pe combustibil

►Ea e vizibilă în buget. După trauma din 2010, poporul nu merită să mai sufere încă o dată în condiţiile în care nu este necesar. Doar pentru a satisface clientela politică, e total nejustificat.

Declaraţia integrală, în playerul AUDIO, pe prima pagină a site-ului politicaromaneasca.ro

Coaliţia de guvernare analizează mai multe variante de buget
Știri 14 Ianuarie 2025, 11:09

Coaliţia de guvernare analizează mai multe variante de buget

Se urmăreşte scăderea cheltuielilor statului cu 1%, inclusiv prin fuzionarea unor agenţii din subordinea ministerelor.

Coaliţia de guvernare analizează mai multe variante de buget
De Ziua Culturii, Radio România dă pagina… online
Știri 13 Ianuarie 2025, 21:32

De Ziua Culturii, Radio România dă pagina… online

Radio România Cultural îndeamnă instituțiile și oamenii să faciliteze accesul la cultură al semenilor printr-un experiment...

De Ziua Culturii, Radio România dă pagina… online
Ilie Bolojan: Va fi o perioadă dificilă în care Guvernul va fi pus în faţa unor decizii privind reforma cheltuielilor statului
Știri 13 Ianuarie 2025, 17:37

Ilie Bolojan: Va fi o perioadă dificilă în care Guvernul va fi pus în faţa unor decizii privind reforma cheltuielilor statului

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a explicat ce a decis partidul pe care-l conduce pe linie guvernamentală.

Ilie Bolojan: Va fi o perioadă dificilă în care Guvernul va fi pus în faţa unor decizii privind reforma cheltuielilor statului
Poliţia capitalei s-a sesizat din oficiu în legătură cu agresarea jurnaliştilor la protestul de duminică
Știri 13 Ianuarie 2025, 08:28

Poliţia capitalei s-a sesizat din oficiu în legătură cu agresarea jurnaliştilor la protestul de duminică

Un jurnalist al postului B1 TV a fost agresat fizic și și o echipă de la televiziunea Digi 24 a fost ameninţată de protestatari.

Poliţia capitalei s-a sesizat din oficiu în legătură cu agresarea jurnaliştilor la protestul de duminică
Acţiune de protest cu zeci de mii de participanţi, în capitală
Știri 13 Ianuarie 2025, 08:14

Acţiune de protest cu zeci de mii de participanţi, în capitală

Oamenii care au manifestat inclusiv în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni au cerut reluarea celui de-al doilea tur de...

Acţiune de protest cu zeci de mii de participanţi, în capitală
Românii pot călători în Statele Unite ale Americii fără vize, de la 31 martie
Știri 10 Ianuarie 2025, 19:09

Românii pot călători în Statele Unite ale Americii fără vize, de la 31 martie

România intră în Programul Visa Waiver, ceea ce înseamnă că o călătorie în America va fi mult mai facilă.

Românii pot călători în Statele Unite ale Americii fără vize, de la 31 martie
Protest în faţa Palatului Parlamentului faţă de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
Știri 10 Ianuarie 2025, 13:38

Protest în faţa Palatului Parlamentului faţă de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale

Manifestanţii îşi exprimă nemulţumirea în legătură cu decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale.

Protest în faţa Palatului Parlamentului faţă de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând din martie 2025
Știri 09 Ianuarie 2025, 20:51

Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând din martie 2025

Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, şi ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru,...

Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând din martie 2025