Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Traian Băsescu: Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra evoluţiei din Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a enumerat, într-o declaţie de presă, discuţiile pe care le-a avut, la Bruxelles, cu preşedintele Herman Van Rompuy, dar şi despre aderarea la Schengen şi deciziile CCR.

LIVE TEXT Traian Băsescu: Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra evoluţiei din Moldova

Articol de Simona Mihăescu, 16 Ianuarie 2014, 16:59

►Vreau să vă informez legat de întâlnirea cu Van Rompuy.

►Republica Moldova, România, Schengen, Nabucco şi o explicaţie ca urmare a unei intervenţii a domnului Swoboda - temele discuţiei.

Legat de Republica Moldova

►Nu m-am dus nici în calitate de avocat al Republicii Moldova sau simpatizant al politicienilor de la Chişinău, ci în calitatea de preşedinte al României. Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra unor evoluţii din Moldova. Situaţia prezentată, am pornit de la situaţiile de risc din Moldova care pot afecta parcursul european al celui de-al doilea stat românesc.

►Cel mai important risc este Transnistria, unde pot apărea provocări.

►Formatul de negociere 5 plus 2 care viza găsirea unei soluţii pentru Transnistria s-a dovedit ineficient, după părerea mea. Formatul nu a reuşit să mişte lucrurile înainte.

Focar de instabilitate, Găgăuzia.

►Mâine e o întâlnire a aleşilor locali, iar pe 2 februarie, contrar deciziei judecătoriei, se preconizează desfăşurarea unui referendum pentru independenţa Găgăuziei. Am obligaţia să informez conducătorii structurilor europene despre aceste evenimente.

►Legat de Republica Moldova, l-am rugat pe preşedinte să analizăm posibilitatea găsirii unor resurse financiare europene. În cazul în care sunt resurse financiare necheltuite, să fie alocaţi procesului de interconectare energetică a Moldovei la România.

►Am vrut să am convingerea că la nivelul UE sunt cunoscute principalele probleme.

Se preconizează un referedum pentru independenţa Găgăuziei

►Avem nevoie de bani pentru interconectarea Moldovei la sistemul energetic al României.

Am vrut să am convingerea că la nivelul UE sunt cunoscute principalele probleme.

Referitor la aderarea la Schengen

►L-am informat pe preşedintele Consiliului European că România îşi propune ca până la finalul anului să devină membru Schengen. E nu numai un obiectiv de ţară, ci şi un obiectiv personal.

►Aş vrea ca şi acest pas să fie făcut până termin mandatul.Şi vizez luna octombrie.

►Nu am negat legătura pe care o fac unele state cu Mecanismul de Coordonare şi Verificare şi oricât am spune noi că aşa nu scrie în tratat, sunt state care se uită şi la statul de drept şi la justiţie. Am făcut o clarificare ce trebuie să se reflecte în raportul MCV din ianuarie.

CCR nu a fost substituita nici de declaratii de la ambasade, Bruxellles. A actionat ca institutie a statului de drept. Trebuie tratate separat eventualele derapaje ale politicului, statele care inca mai au semne de intrebare trebuie sa priveasca in primul rand cum functioneaza institutiile, procurorii, CCR, ANI. Derapaje de politicieni sunt peste tot. Solicitarea mea a fost ca raportul MCV sa trateze institutiile. Problema modificarii codului penal pe tema conflictului de interese practic a fost eliminata, a fost un episod surprind de toti partenerii nostri, dar in final a fost eliminata.

CCR ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei. Sper sa fie inteleasa corect abordarea pe care o am.

Despre acordarea cetateniei romane

Un ultim punct, in Parlamentul European, stiind ca declaratiile sefilor de grupuri sunt analizate de conducerea executiva a UE, l-am informat pe presedintele Van Rompuy ca nu acordam cetatenie ca Malta, platesti si obtii cetatenia. Romania a facilitat pe buna dreptate redobandirea cetateniei de cei care au pierdut-o fara vointa lor.

Romanii din stanga Prutului nu i-a intrebat nimeni cand au devenit cetateni ai URSS. Romania are obligatia la masuri reparatorii fata de cetatenii care au pierdut cetatenia prin abuz.

Despre Codul penal

►Am avut incidente, cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului Penal.

►Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat în România.

Atacul la Codul Penal a fost stopat de CCR. Mi s-ar părea corect ca raportul MCV să reflecte acest lucru. În acest raport cred că ar trebui să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului capabile să oprească derapaje ale politicului.

►Problema modificării Codului Penal pe tema conflictului de interese practic a fost eliminată. A fost un episod, dar în final a fost eliminată prin decizia CCR. Ne-a pus cu picioarele pe pământ. Sper să fie înţeleasă corect abordare pe care eu am avut-o.

Curtea Constituţională ne-a tras piciorul de deasupra prăpastiei

►N-au fost nici Curtea Constituţională, n-a fost substituită nici de declaraţii de la ambasade, nici de declaraţii de la Bruxelles, nici de declaraţii de nicăieri. Curtea Constituţională a acţionat ca instituţie a statului de drept. Deci acest lucru trebuie reflectat şi trebuie tratate separat eventualele derapaje ale politicului în raport cu funcţionarea instituţiilor şi până la urmă statele care încă mai au semne de întrebare trebuie să privească în primul rând la modul cum funcţionează instituţiile, cum funcţionează judecătorii, cum funcţionează procurorii, cum funcţionează Curtea Constituţională, cum funcţionează ANI.

►Derapaje de politiceni sunt peste tot. Deci, aş vrea, solicitarea mea a fost, dacă este posibil, raportul MCV să trateze instituţiile şi sigur, derapajele politicienilor nu pot fi evitate.

Despre acordarea cetăţeniei române

►Un ultim punct, în Parlamentul European, ştiind că declaraţiile şefilor de grupuri sunt analizate de conducerea executivă a UE, l-am informat pe preşedintele Van Rompuy că nu acordam cetăţenie ca Malta, plăteşti şi obţii cetaţenia.

►România a facilitat pe bună dreptate redobândirea cetăţeniei de cei care au pierdut-o fără voinţa lor.

Românii din stânga Prutului nu i-a intrebat nimeni când au devenit cetăţeni ai URSS.

Romania are obligaţia să ia măsuri reparatorii faţă de cetăţenii care au pierdut cetăţenia prin abuz.

Întrebări jurnalişti

►Întrebarea unui juralist de la Antena 3

►Traian Băsescu: Antena 3? Postul de propagandă şi înşelare a românilor, patronat de dl Voiculescu, condamnat la 5 ani în prima instanţa?

►reporter: Nu e un meci între mine şi dvs, am o întrebare...

►Traian Băsescu: Dvs, în calitate de ziarist al postului de dezinformare Antena 3.

►Reporter: Cum aţi reacţionat când fata dvs v-a informat că lucrează pentru Gazprom?

►Traian Băsescu: Nu m-a informat.

►Reporter: V-am informat eu, acum, avem documente.

►Traian Basescu: Dle ziarist, pentru că minţiţi, fata mea nu a obţinut niciodată bani de la Gazprom. E o minciună a securistului Voiculescu pe care o pune în mana unor copii. Dvs sunteţi un copil, pentru banii lui Voiculescu acceptaţi să minţiţi.

►Reporter: Avem acte.

►Traian Băsescu: Ce acte aveti? Stiti ce face un notar? Dle ziarist, mintiti ca si patronul dvs condamnat la 5 ani, ca si postul dvs.

►Reporter: Chiar nu mint.

►Traian Băsescu: Chiar minţiţi. Ioana poate avea legalizare de acte, ca oricine. Cum vă permiteţi să spuneţi că a luat bani de la Gazprom? A făcut fiica mea un contract cu Gazprom?

►Reporter: Nu, cu Nis Petrol, filiala Gazprom.

►Traian Basescu: Minţiţi ca securistul Voiculescu, renunţaţi să minţiţi, Nis e o companie sârbă. Şi postul Antena e cumpărat de un securist, un turnător. Va face cineva turnător şi pe dvs?

►Întrebare alt jurnalist: Premierul Moldovei vorbea de o autonomie extinsă pentru Transnistria...

►Traian Basescu: Nu comentez deciziile de politică internă ale Moldovei.

►Întrebare: Cum se vad independenţa şi statul de drept de la Bruxelles?

►Traian Băsescu: Vom vedea în raportul MCV. Şi cu Bruxelles şi cu SUA trebuie vorbit si explicat, că nu trebuie confundate voturile din Parlament cu instituţiile statului român. Asta a fost efortul meu azi, să fac o deosebire, să se înţeleagă diferenţa între o opţiune politica a unei majorităţi, pe care nici eu nici cei de la Bruxelles nu o putem discuta.

►Dar trebuie făcută deosebirea între abordarea politicienilor şi funcţionarea instituţiilor statului de drept, şi se văd instituţii care funcţionează corect chiar dacă sunt presate de politic. Instituţiile au rămas verticale, în picioare.

►Am văzut o declaraţie a unui înalt demnitar din parchete care spunea că declaraţiile oamenilor politici nu influenţeaza justiţia. Cred că e foarte greşită abordarea şi e bine că din astfel de foarte înalte funcţii din parchete să nu se facă astfel de afirmaţii.

►Întrebare: Spuneaţi în 2009 că dacă cineva mai spune că dosarul Nastase e politic, îl veţi face public.

►Traian Băsescu: Pentru că veni vorba, mă uit la câtă demagogie funcţioneaza la PSD, ca şi cum Ponta nu ar fi fost la hotelul Confort în noaptea cuţitelor lungi şi nu ar fi devenit a doua zi purtător de cuvânt al lui Geoană, ca şi cum tata socru nu ar fi fost tot atunci mare susţinator al lui Năstase, şi mulţi i-au reproşat Zambaccian, că le strică imaginea

►Cand văd proba asta de demagogie, aproape înţeleg că nu se poate face nimic cu ei, sunt capabili să mintă fără ruşine. Acolo a fost un vot, şi toţi liderii ăştia care acum îi plang pe umăr veţi constata că toţi l-au înfierat cu mânie proletară, şi pentru el au fost doar două voturi. Din gura l-au mai susţinut şi altii, că nu ştiau cum iese votul. Unul, Duvăz, şi al doilea generalul care a fost la rezervele statului - Bejenariu. Iţi vine aşa să nu te mai uiţi la ei când îi vezi cât sunt de demagogi.

►Întrebare: Daca Năstase v-ar cere graţierea, aţi semna-o?

►Traian Basescu: Vă doresc o seara bună la toţi.

ntrebare: Spuneati in 2009 ca daca cineva mai spune ca dosarul Nastase e politic, il veti face public.

Traian Basescu: Pentru ca veni vorba, ma uit la cata demagogie functioneaza la PSD, ca si cum Ponta nu ar fi fost la hotelul Confort in noaptea cutitelor lungi si nu ar fi devenit a doua zi purtator de cuvant al lui Geoana, ca si cum tata socru nu ar fi fost tot atunci mare sustinator al lui Nastase, si multi i-au reprosat Zambaccian, ca le strica imaginea
Cand vad proba asta de demagogie, aproape inteleg ca nu se poate face nimic cu ei, sunt capabili sa minta fara rusine. Acolo a fost un vot, si toti liderii astia care acum ii plang pe umar veti constata ca toti l-au infierat cu manie proletara, si pentru el au fost doar doua voturi. Din gura l-au mai sustinut si altii, ca nu stiau cum iese votul. Unul, Duvaz, si al doilea generalul care a fost la rezervele statului - Bejenariu. Iti vine asa sa nu te mai uiti la ei cand ii vezi cat sunt de demagogi.

Intrebare: Daca Nastase v-ar cere gratierea, ati semna-o?

Traian Basescu: Va doresc o seara buna la toti.


Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor