LIVE TEXT Preşedintele Traian Băsescu, la Radio România Actualităţi

Preşedintele Traian Băsescu discută la Radio România Actualităţi despre priorităţile României în perioada imediat următoare.

Adăugat: 2 August 2011
Ultima actualizare:2 August 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

"Eu nu am nevoie de mesajul FMI ca să ştiu situaţia ţării. Realitatea este că urmarea sacrificiilor pe care le-au făcut românii se văd - suntem pe un trend de reducere a deficitului bugetar. Împrumutăm mai puţini bani ca în trecut. Obiectivul este ca anul viitor să împrumutăm mai puţin."

 

"România şi-a restabilit echilibrele macroeconomice."

 

"Semnalul meu şi al FMI este "Atenţie! România este încă fragilă."

 

"România a reuşit să cheltuiască mai puţin cu aparatul de stat."

 

"România trebuie să completeze deficitul de la fondul de pensii, care este de 14,2 miliarde de lei. Dacă am făcut o economie pe semestrul I de doar două miliarde de lei. De ce să nu acoperim găurile din fondul de pensii?"

 

"Putem plăti pensiile, putem plăti salariile, dar orice mişcare greşită putem să o comparăm cu cel care merge pe o sârmă. România este în situaţia de a merge pe sârmă, cu atenţie, fără populisme, cu pragmatism şi cu responsabilitate."


"Orice om politic ar vrea să dea drumul la pensii, la salarii."

 

"România este dependentă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi pe plan global. Din păcate, unul dintre pilonii noştri de creştere este blocat pe export."

 

"Prima obligaţie pe care o avem este să refacem oamenilor salariile."

 

"Sunt totuşi 1,2 milioane de oameni care au suportat cel mai dramatic - factura din 2010-2011, dar ne trebuie garanţia stabilităţii bugetului de stat, ca să nu fim în situaţia din 2008, când nu am mai avut venituri în buget.""Salariile tăiate trebuie recompuse, readuse la nivelul care au fost. Prioritatea este readucerea salariilor la nivelul la care s-au tăiat, nu e vorba de o creştere salarială. Vorbim de ceva ce statul trebuie să dea înapoi cetăţenilor."

 

"Să fim foarte sinceri. Când angajăm un credit trebuie să fim responsabili."

 

"Teoria din timpul guvernului Tăriceanu - creştere economică prin consum s-a dovedit un dezastru pentru români. Consumul nu poate fi principalul motor economic. Investiţiile şi consumul trebuie să fie principalul motor economic."

 

"România a avut şi anul trecut şi anul acesta cel mai ridicat procent din PIB destinat investiţiilor. Cel mai ridicat din Uniunea Europeană, pentru că a asta a fost prioritatea guvernului."

 

"A fost cea mai urâtă campanie, de departe, de mare parte de mijloacele mass-media care şi-a dorit eşecul, susţinută de politicieni, foarte mulţi dintre deţinătorii privaţi de mijloace media şi-au dorit eşecul."


"Aşa cum spunea şi şeful delegaţiei Fondului, România are o perspectivă bună dacă este prudentă. Dacă ne gândim să intrăm în populisme premergătoare campaniei electorale, România ratează şi ne va costa mai scump decât actuala recesiune."
 

"Eu cred că pensionarii ar fi mai mulţumiţi cu o indexare a pensiilor, decât cu magazinele de tip economat."


"Ideea este ca fiecare să se întindă atât cât îi este plapuma, adică să consumi atât cât produci."

 

"În momentul de faţă, datele economice nu justifică promisiuni pentru pensionari şi foarte reţinute angajamente legat de revenirea la salariile bugetarilor. În aceşti parametri trebuie să ne încadrăm pentru că dacă se adânceşte criza economiă în zona euro şi România va suferi.""Statul trebuie să devină discret prin cheltuielile pe care le face. Nu pot să nu observ ce se întâmplă la Vamă, urmare a activităţii funcţionarilor publici. Ce se întâmplă prin Poliţie, urmare a funcţionarilor publici."

 

"De ce credeţi că merge atât de greu absorbţia fondurilor europene? Doar nu miniştrii le aprobă. Nu se absorb banii europeni în primul rând datorită funcţionarilor."

 

"Avem funcţionari incompetenţi şi corupţi. Curăţarea aparatului de stat de incompetenţi este o necesitate absolută."

 

"Nu am o evaluare dacă printre cei care au plecat erau şi oameni buni."

 

"Managamentul privat al companiilor de stat nu este propunerea Fondului. A fost opţiunea mea şi a primului ministru prelungirea unui acord de precauţie pe perioadă de doi ani, care să aibă ca principale obiective marile găuri negre din economie românească. Noi ne-am autoimpus programul pentru cel de-al doilea acord cu FMI. Noi de la Fond avem nevoie de două lucruri  - asistenţă tehnică şi credibilitate, pe care România le avea pierdute."

 

"Nu avem dubii că marile regii din România au beneficiat de un management politizat şi prost."

 

"Hai să vedem cu un management privat ce se întâmplă şi nu vorbim de un om, ci de o echipă."

 

"Statul nu prea are datorii către companii, pentru că a fost unul dintre obiective: plătirea datoriilor de către stat."


"Nu exclud posibilitatea ca unele dintre aceste regii de stat să fie lăsate să intre în faliment. Nu s-a stabilit încă o listă, dar guvernul va trebui ca firmele creditoare să-şi acopere datoriile."

 

"Nu mai putem tolera cangrene în economia românească. Nu mai finanţăm ineficienţa."

 

"Anul acesta, România împrumută circa şase miliarde euro ca să plătească pensii şi cheltuielile de funcţionare. Vreţi să ne apucăm să plătim şi datoriile companiilor de stat? Nu, vor fi lăsate să intre în faliment."


"Este clar că sănătatea este subfinanţată. Fără a se termina cu gestionarea discreţionară a banilor din sănătate, nu se poate cere creşterea bugetului. Întâi trebuie pusă ordine."


"Avem exigenţe mult prea mari, în raport cu contribuţia."


"Subfinanţarea din sistemul sanitar este o chestiune cronică care se va trezolva pe măsură ce, în România, cresc veniturile populaţiei şi se va putea mări contribuţia şi de asemenea, pe modificarea legii."
 

"În momentul de faţă, cele mai mari cheltuieli ale aparatului de stat sunt în teritoriu şi nu în centru."
 

"Să nu stricăm, oarecum, ceea ce am reuşit să reparăm."


"Ştiu că românii sunt supăraţi pe mine mine, mă înjură, dar noi nu am vrut ca să tăiem salariile şi pensiile."


 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Simona Mihăescu
Adăugat:
2 August 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza