LIVE TEXT Preşedintele Băsescu: Nu suntem în faţa unei invazii în Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, joi, într-o declaraţie de presă o serie de precizări referitoare la situaţia din Ucraina, exprimând poziţia României faţă de conflictele din această ţară.

Adăugat: 28 August 2014
Ultima actualizare:28 August 2014

Politica Romaneasca
Foto: Preşedintele României, Traian Băsescu
trimite pe mail

Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO declaraţia şefului statului.

LIVE TEXT cele mai importante declaraţii

►Observ că în mass media din ţara noastră există o dezbatere intensă privind evenimentele din estul Ucrainei.

► Romania nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie, este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor.

►Am făcut azi o analiză cu MAE, MAPN şi Serviciile, SRI şi SIE şi la care practic au participat cele mai autorizate persoane în aceasta situaţie.

►În baza informaţiilor pe care le-am avut între orele 17:00 şi 18:00, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti, practic, se produce o debalansare a raporturilor de forţe în favoarea separatiştilor, ceea ce, în evaluarea noastră, va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene.

►Evaluarea noastră este că Ucraina se află în dificultate sau mai precis spus armata ucraineană se află in dificultate pe frontul de luptă din Ucraina de est, în zona Lugansk - Doneţk şi că mijloace suplimentare sunt necesare, mijloace tehnice suplimentare, mijloace militare suplimentare.

►România condamnă acţiunile Rusiei de a sprijini separatiştii în atingerea obiectivului lor de ieşire de sub controlul Ucrainei, Kievului, care este un stat unitar până la urmă.

►România reafirmă susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Evaluarea noastră este că obiectivul preşedintelui Putin este să realizeze o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari în estul Ucrainei pentru a bloca atât ratificarea acordului de asociere la UE cât şi eventualul avans al Ucrainei în demersurile de a deveni, pe termen mediu, stat membru NATO.

►România reafirmă susţinerea suveranităţii Ucrainei.

►Rămânem alături de Ucraina, suntem un susţinător al Ucrainei şi ceea ce legal putem face, vom face în sprijinul acestei ţări. Închei subliniind că ne este cunoscută şi situaţia Novo Azovsk şi din Mariopol, unde sunt elemente care pot fi arătate ca fiind zone deosebite în care se găsesc militari ruşi, dar asta nu înseamnă o mare unitate, sunt militari infiltraţi ca în tot estul Ucrainei.

►Deci, n-a fost invazie, dar urmare a puternicei infiltrări de militari specialişti şi tehnică de luptă riscul major este al schimbării echilibrului de forţe în favoarea separatiştilor. Vă mulţumesc.


 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
28 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza