Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Premierul Li Keqiang: China, cel mai mare partener comercial din Asia al României

Premierul chinez, Li Keqiang, a ţinut, miercuri, un discurs în plenul Parlamentului României. Cu această ocazie, premierul chinez a spus că ţara sa a devenit deja cel mai mare partener comercial din Asia al României.

LIVE TEXT Premierul Li Keqiang: China, cel mai mare partener comercial din Asia al României

Articol de Flori Doman, 27 Noiembrie 2013, 13:57

Premierul Chinei Li Keqiang: De când am preluat funcţia de prim-ministru al Chinei este prima dată când efectuez o vizită în Europa Centrală şi de Est şi România este prima ţară în acest turneu de vizită.

►De când am coborât din avion, am văzut vremea senină ca şi primăvara.

►Guvernul ţării dumneavoastră m-a primit călduros pe mine şi pe delegaţia mea.

►Am avut întâlniri cu preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor şi cei doi preşedinţi mi-au urat ca să simt că suntem acasă în România.

►Eu le-am spus că am sosit de câteva zile în România şi nu ştiu în ce dată exactă suntem astăzi, fiindcă nu am simţit că am plecat de acasă.

►Am sosit aici, la Palatul Parlamentului, şi am fost invitat să am un discurs. Se spune că această clădire este cea mai mare clădire din lume pentru un Parlament.

►Când mă aflam înăuntru am simţit înţelepciunea, forţa şi aspiraţia poporului român. Toate acestea se simt aici, în Palatul Parlamentului.

►Vreau să afirm că dumneavoastră, dragi parlamentari, vă dedicaţi timp îndelungat prieteniei româno-chine şi aţi făcut eforturi excepţionale.

►Vă mulţumesc în numele Chinei şi al poporului chinez pentru aceste eforturi.

►Aceasta nu este prima dată când am venit în România. Acum 20 de ani am mai vizitat ţara dumneavoastră, cu toate că atunci ţara dumneavoastră a avut schimbări, totuşi programul vizitei mele nu a fost schimbat.

►Aceasta dovedeşte că indiferent de schimbări, prietenia şi schimburile între popoare nu se schimbă niciodată.

►Când pun piciorul pe aceste meleaguri frumoase ale ţării dumneavoastră, sunt surprins de o nouă înfăţişare şi mari schimbări în ţara dumneavoastră şi mai ales după criza financiară.

România, "printre primele ţări care a stabilit relaţii diplomatice cu China Nouă"

►În contextul crizei datoriilor europene, România şi poporul român, a manifestat hărnicia şi înţelepciunea, maifestându-se ca un tigru economic din Europa şi din Europa Centrală şi de Est.

►Avem convingerea că poporul român va avea un viitor şi mai luminat.

►România are o istorie îndelungată şi o cultură splendidă. Există multiple şi nenumărate monumente istorice precum şi patrimoniile culturale.

►Prietenia chino-română are şi o sursă istorică îndelungată.

►După proclamarea Chinei Noi, România este printre primele ţări care a stabilit relaţii diplomatice cu China Nouă.

►Prietenia chino-română este profund înrădăcinată în sufletul celor două popoare.

►În secolul XXI, avem un parteneriat de prietenie şi cooperare. Încrederea politică reciprocă se consolidează constant.

►Relaţiile chino-române sunt ca şi un vapor, vapor care merge cu încredere şi convingere spre viitor.

►China este cea mai mare ţară în curs de dezvoltare din lume, iar România este printre primele ţări din Europa Centrală şi de Est, locul II, şi ca suprafaţă şi ca teritoriu.

►România dezvoltă o politică spre Est şi China dezvoltă o politică spre Vest.

►România are resurse bogate şi forţă de muncă de înaltă calitate, având o bază industrială şi agricolă solidă.

►China are o capacitate de realizare a proiectelor infrastructurii şi o finanţare adecvată.

►China şi România au economii cu cerinţe reciproce. China a devenit deja cel mai mare partener al României, din Asia.

►China consideră România ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrală şi de Est şi cu Uniunea Europeană.

►Între China şi România există un potenţial uriaş de cooperare. China va continua cu România să aprofundeze cooperarea pragmatică, în vederea transpunerii cooperarea în beneficiile celor două popoare.

►În anii '50, România a acordat o contribuţie specială pentru perioada de realizare de început din China.

►România are o prietenie specială, sentimentală pentru poporul chinez.

►China şi România sunt prieteni adevăraţi care se cunosc la nevoie.

►În ani 1970, România a suferit inundaţii serioase, iar poporul chinez a ajutat România pentru construirea după dezastru.

►Schimburile chino-române în domeniul cultural sunt dinamice şi diversificate.

►Există un proverb românesc: "apa trece, pietrele rămân". În China avem şi noi un proverb: "prietenia este înrădăcinată şi va fi înfloritoare".

►Aceste două proverbe corespund unul cu altul, manifestând prietenia chino-română.

►Cooperarea chino-română va promova economiile din Europa Centrală şi de Est, precum şi Europa.

►Partea chineză este dispusă să depună eforturi comune cu partea română, să dezvolte împreună, să avem o relaţie strânsă împreună.

►Propuneri: aprofundarea încrederii politice dintre cele două state, China şi România ţin o misiune strategică şi ambele au din ce în ce mai mare nevoie să pornească de la interese pe termen lung.

►Avem nevoie să promovăm în continuare schimburile la nivel înalt.

►Este nevoie să ne pregătim pentru sărbătorirea a 65 de ani a relaţiilor chino-române, precum şi stabilirea de 10 ani al parteneriatului amplu de prietenie dintre China şi România.

► În al doilea rând, propunerea mea constă în valorificarea potenţialului cooperării pragmatice. În momentul de fată există o dorinţă puternică de cooperare a oamenilor de afaceri din cele două ţări.

►Este nevoie să folosim şi să extindem comerţul bilateral, să dezvoltăm cooperarea industrială.

►Partea chineză doreşte să dezvolte comerţul cu România pe baza principiului egalităţii şi al mandatului reciproc, dorind să importe mai multe produse româneşti de calitate, reducând dezechilibrul comercial dintre cele două părţi.

►Cu ocazia vizitei, cele două protocoale semnate de departamentele de inspecţie şi carantină a celor două ţări asigură exportul de carne şi alte produse agricole româneşti în China.

►În al treilea rând, a treia propunere este construirea de repere pentru proiecte mari.

►În România există multe proiecte de infrastructură, au nevoie de modernizare, iar în China avem puterea în construirea infrastructurii, avem instalaţii avansate şi tehnologia nu mai este numai sigură, este şi cu calitatea foarte mare şi cu preţuri mai mici.

►Dumneavoastră ştiţi aceasta, fabricat în China au devenit cuvinte cunoscute în întreaga lume.

►Prin eforturile de mulţi ani, China a obţinut în anumite domenii capacitatea de fabricare a instalaţiilor şi echipamentelor.

Li Keqiang: China va continua sprijinul pentru Institutul Confucius din România

►China şi România sunt hotărâte să înfiinţeze şi nişte cluburi de lucruri în ceea ce priveşte construirea căilor ferate, cu trenuri de viteză mare, şi reactoarelor nucleare, acestea sunt discutate cu domnul prim-ministru Ponta, în aceeaşi zi când noi am avut convorbiri.

►Şi deja au început discuţii între grupuri de lucru profunde despre finanţarea pentru echipamentele de cooperare. Credem că o să fie paşi uriaşi.

►Partea chineză sprijină întreprinderile chineze să efectueze cooperare în aceste domenii cu România şi încurajăm institutele financiare din China să acorde finanţare pentru proiectele de colaborare chino-române.

►În al patrulea rând, să construim o punte de schimburi culturale şi interumane. Deşi China şi România se află la o distanţă mare, totuşi popoarele noastre sunt atât de apropiate, iar schimburile culturale şi interumane pot să construiască o punte de schimburi sufleteşti.

►China va continua să organizeze bine festivalul cultural chinez, Festivalul Primăverii Chineze şi alte activităţi de marcă şi salutăm Orchestra Naţională Radio România să viziteze China şi sperăm să avem mai mulţi spectatori.

►China va continua sprijinul pentru Institutul Confucius din România, ca să satisfacă cerinţele de învăţare a limbii chineze.

►Salutăm şi construirea, stabilirea unui centru cultural al României la Beijing, vom oferi şi bursele din partea guvernului pentru ca studenţii români să candideze la bursele din China.

►Salutăm participarea şi candidează tineri români în programul cu 5.000 de burse pentru ţări din Europa Centrală şi de Est.

►Sperăm ca şi mai mulţi tineri români să fie candidaţi în această bursă, acest program. Noi avem responsabilitatea ca prietenia chino-română să continue din generaţie în generaţie.

►În urmă cu peste 20 de ani, când am făcut vizita în ţara dumneavoastră, atunci eram un tânăr.

România, un pilon strategic pentru cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est

►Domnul preşedinte al Senatului, Antonescu, mi-a spus că diseară o să-mi ofere o surpriză, să mă întâlnesc cu un prieten vechi, care m-a primit atunci, acum este senator, să aibă o întâlnire cu mine. Aştept chiar acest moment.

►Doamnelor şi domnilor, în anul acesta, economia chineză, ca şi nişte ţări cu piaţă emergentă, a suferit o presiune de a merge în jos, dar noi am depăşit greutăţile.

►Noi susţinem o politică de stabilitate, să avem stabilitate şi siguranţă. Nu am crescut deficitul financiar, nu am tipărit nici bani, dar noi am făcut eforturi pentru descentralizare, pentru inspirarea vitalităţii din piaţă. Să crească mai multe dividende din reformă, să încurajăm mai mult investiţiile guvernamentale.

►Săptămâna trecută, la reuniunea liderilor China - Uniunea Europeană a fost adoptată strategia 2020 de cooperare a Chinei cu Uniunea Europeană şi această cooperare, relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană intră pe un nou drum.

►Ieri, cu domnul prim-ministru Ponta, am participat împreună la reuniunea şefilor de guvern din China şi Europa Centrală şi de Est. Noi am elaborat şi publicat Programul de acţiune din Bucureşti pentru cooperare China - Europa Centrală şi de Est.

►Cooperarea noastră din viitor dintre China şi Europa Centrală şi de Est să fie îndrumat din programul din Bucureşti! Am convingerea că cooperarea chino-română poate să devină un fanion al cooperării dintre dintre China şi Europa Centrală şi de Est.

►România este un pilon strategic pentru cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est, iar cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est va servi drept motor pentru relaţiile China - Uniunea Europeană.

►Dumneavoastră cei prezenţi sunteţi nu numai cunoscuţi ca şi contributori la relaţiile chino-române, dar veţi contribui şi la relaţiile China - Uniunea Europeană. Aceasta este sarcina noastră împreună. Ca să mergem mai departe avem nevoie de un vapor mare.

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie