LIVE TEXT Joe Biden: Nu îmi imaginez o Europă puternică fără România

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden a prezentat, într-o alocuţiune, concluziile vizitei sale în România, subliniind importanţa unei societăţi transparente în care "oamenii sunt trataţi cu demnitate", şi a unui guvern "echitabil şi cinstit".

Adăugat: 21 Mai 2014
Ultima actualizare:21 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: presidency.ro Vicepreşedintele SUA, Joe Biden
trimite pe mail

politicaromanească.ro a transmis LIVE VIDEO declaraţia înaltului oficial american.

Alocuţiunea vicepreşedintelui american este adresată întregii societăţii civile.

Principatele declaraţii ale vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, în format LIVE TEXT

►Mulţumesc domnului preşedinte, premierului, ministrului Jusţiei, preşedintilor Camerelor Parlamentului.

►Acesta este un moment foarte important între relaţiile dintre cele două ţări şi mulţumesc românilor pentru primirea făcută.

►Realizăm că există diferenţe politice, dar ne leaga democraţia. Multumesc societăţii civile pentru că încearcă să creeze o societate democratică în România.

► Sperăm,  nu numai din partea poporului român, ci şi american şi european, că naţiunile  care fac parte din NATO şi UE împărtaşesc valori comune.

►Cea mai importantă valoare este o societate transparentă, liberă, unde corupţia e un duşman, guvernul este echitabil şi cinstit, iar oamenii sunt trataţi cu demnitate.Sunt oameni care au riscat totul, chiar viaţa, pentru a construi această societate democratică.

►Trupele americane sunt onorate să poată fi alături de trupele române în Afganistan şi unde au mai servit împreună.

DECLARAȚIA AUDIO în prima pagină a site-ului, playerul AUDIO (dreapta sus).

Naţiunile NATO nu sunt niciodată singure

►SUA susţine art. 5 al tratatului NATO. Preşedintele Obama a spus că naţiunile din NATO nu sunt niciodată singure.Noi nu spunem ce poate face America, ci ce putem face împreună.

►România a trecut de la o ţară captivă la un aliat NATO.Rolul dvs. este să terminati revoluţia şi generaţia copiilor dvs vă va fi foarte îndatorată.

►Pentru orice democraţie tânără, cel mai important şi mai greu lucru este să îngroape mărturia corupţiei şi a tiraniei din trecut, să poată crea instituţii care respectă statul de drept.

Despre corupţie

Corupţia costa Uniunea Europaeană 160 de miliarde  euro in fiecare an, 1% din PIB al UE.

►Cetăţenii trebuie să ştie că vocile lor sunt auzite, pentru că instituţiile sunt transparente, Justitia lucrează, întreprinderile nu trebuie să dea mită, judecătorii trebuie să dea un verdict cinstit.

►Corupţia este un cancer care micşorează instinctul de inovare şi activitate, restrânge investiţiile, le îndepărtează, privează oamenii de demnitate.

►Coruptia este o altă formă de tiranie.Coruptia poate să reprezinte un pericol nu numai pentru economie, ci şi pentru securitatea naţională a unei ţări.

►Exista ţări care exploatează corupţia, pentru a putea să exercite influenţe nefaste şi să submineze independenţa.

Corupţia a devenit politică externă pentru unele ţări.

Despre libertatea presei

►Cand presa devine intrument al propagandei, există un pericol.

►În Ucraina. 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare, capacitatea de a se apăra.Lupta împotriva corupţiei înseamnă şi capacitatea de a se apăra.

►Mulţi din guvern sau afară aţi luptat împotriva corupţiei, şi va felicit. DNA şi-a stabilit independenţa, s-au trimis 1.000 de cazuri anul trecut, iar la  ANI, peste 6.000 de cazuri.

►Mai sunt multe de facut, dar instituţiile anticorupţie din România sunt cotate cel mai bine.

Nimeni să nu fie deasupra legii

► Vă îndemn să faceţi paşi înainte, cereţi instituţiilor să fie libere de influenţa politică, insistaţi ca nimeni să nu fie deasupra legii.

►Nu e o invenţie străina; românii au luptat împotriva corupţiei de multă vreme. Am auzit povestea lui Cuza, care s-a deghizat în ţăran şi s-a dus la piaţă, a pretins că vrea să cumpere lapte de la un negustor care îi păcălea pe clienţi cu două măsuri. A spus cine este, l-a obligat pe negustorul necinstit ca să vadă toată lumea.  E o parabolă care spune mult.Investitorii ştiu adevărul.

►Comunitatea de afaceri sa lupte impotriva coruptiei. E nevoie de politicieni care să înţeleagă că guvernul trebuie să servească oamenii, nu invers.

►E nevoie de o presă independentă, care nu depinde de nimeni, protejată de presiuni din afară.

Despre rolul societăţii civile

► Democraţia nu poate supravieţui fără participarea activă a cetăţenilor. Societatea civilă e esenţa democraţiei şi ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea glas minorităţilor şi grupurilor defavorizate, să ţină puterea sub control.

►In Sala Unirii asteptîm de la dvs. să cei care promovează demnitatea, să protejaţi drepturile fundamentale ale femeilor, romilor. Societatea civilă a schimbat lumea şi o poate face în continuare.

►Societatea civilă să fie vigilentă: democraţia nu e o destinaţie, ci drumul pe care mergem.

► Nu veţi fi niciodată singuri. SUA şi alte naţiuni vor fi alături de dvs.

Nu imi imaginez o Europă puternică fără România. Cu cât sunteţi mai puternici, cu atât sunteţi mai independenţi.

►Dumnezeu să binecuvanteze America, România, si trupele americane şi române care stau în faţa pericolului în Afganistan.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
21 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza