Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Băsescu: Îmi dau demisia odată cu cei 588 de parlamentari

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că nu exclude varianta unor alegeri prezidenţiale anticipate în 2014, pentru a putea fi organizate în acelaşi timp cu cele pentru Parlamentul European.

LIVE TEXT Băsescu: Îmi dau demisia odată cu cei 588 de parlamentari

Articol de Flori Doman, 23 Ianuarie 2013, 17:14

► Nu-mi propusesem să am o ieşire publică, dar probabil din eroare sau altă conjunctură au apărut discuţii relatate de participanţii la întâlnirea pe care am avut-o cu domnii Antonescu, Zgonea şi domnul prim-ministru.

► Aş vrea să ştiţi varianta reală a celor care s-au întâmplat. Acum două zile am constat că sunt foarte multe lucruri care vizează raportul MCV, care erau în mâna politicienilor să fie rezolvate.

►Am constatat că sunt foarte multe lucruri care vizează raportul MCV. Am luat decizia să-i rog pe cei trei demnitari să avem o întâlnire pentru că puteam să rezolvăm parte din lucruri.

►Vreau să fie foarte clar: targetul nu era MCV-ul, cât Schengen-ul.

►Am cerut să fie pusă pe agenda JAI problema Schengen. Cunoscând sensibilităţile unor state, am crezut că putem face ceva pentru a nu rata o soluţie pozitivă în martie.

►Am ridicat câteva probleme, fără a încerca să vă spun răspunsul partenerilor de discuţie. Am ridicat problema votului pentru domnul deputat Stan şi problema pentru domnii Borbely şi Dobre.

În discuţia cu cei trei parteneri, am rugat ca în cursul zilei de luni să fie validaţi de Parlament, cei doi membri ai CSM. Este vorba de un judecător şi un procuror.

►În decembrie am întors la Parlament unele măsuri care degrevau instanţele şi Codul de procedură civilă, care iniţial era programat să intre la 1 iulie 2012, după care am cerut un nou termen, 1 februarie 2013.

►Am abordat şi problema găsirii unei soluţii de desemnare a procurorilor la Parchetul General şi DNA.

►Acestea au fost problemele pe care eu le-am ridicat şi pentru care am dorit întâlnirea.

►Al doilea set de probleme vizau securitatea naţională, pentru a preveni ca oameni fără bune intenţii să staţioneze pe teritoriul ţării. Vom discuta în CSAT.

►Din punctul meu de vedere, acestea au fost punctele întâlnirii cu cei trei demnitari. Dânşii au optat să ne întâlnim la Parlament.

►Toate problemele pe care le-am ridicat sunt în mâna politicienilor. Ştiu două ţari care urmăresc foarte atent aceste teme.

Despre comasarea alegerilor

►Dacă aş face o scurtă analiză a propunerii, nu am încă o opţiune, dar vă rog să vă aduceţi aminte că am propus nu câteva luni, ci doi ani. Cred că vă aduceţi aminte de acea scrisoare ruptă demonstrativ şi aruncată în gol.

►Deci pentru mine nu e o variantă pe care o exclud, dar dacă ea are câteva elemente. Primul, trebuie să fie sustenabilă politic. Doi, preşedinţii nu au marea posibilitate şi onoare de a abdica, ei trebuie să îşi ducă mandatul constituţional atât cât este.

►Avem un precedent constituţional. Anul trecut, CCR a refuzat comasarea alegerilor locale şi parlamentare, mă îndoiesc că vreo curte din toată Europa privind la acest precedent ar accepta comasare de alegeri pentru Parlamentul European cu prezidenţiale.

►Aici contradicţia e mult mai mare, temele sunt total diferite.

►Curtea noastră Constituţională nu a acceptat alegeri naţionale de două tipuri, darămite unele care vizează un parlament supranaţional cu cele pentru funcţia de preşedinte.

►Singura variantă e cea care a funcţionat, alegeri simultane pentru parlament şi preşedinte, lucru pe care l-aş îmbrăţişa dacă mi-ar propune şi mâine acest lucru, în speranţa că vor respecta şi referendumul din 2009.

Mâine sunt gata să-mi depun mandatul cu cei 588 de parlamentari, să facem alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Asta presupune o revizuire a Constituţiei şi o depunere simultană a mandatelor de către preşedinte şi cei 588 de parlamentari.

►Avem precedent şi aici, poţi combina un tip de alegeri cu un referendum, dar mi se pare imposibil tehnic. Ar fi extrem de greu să ne imaginăm o acceptare de către CCR a unei astfel de suprapuneri. Dar alegeri pentru parlament şi pentru preşedinte se justifică simultan.

Victor Ponta nu a încălcat protocolul, nu a adus în spaţiul public discuţia, a reacţionat ulterior. Eu nu am acelaşi tip de protocol cu Antonescu şi Zgonea. Era doar relaţia preşdinte - prim-ministru.

► Ce faci cu preşedintele ales în mai? Sunt nouă luni. Îi dai un cerc să se joace în jurul Palatului Cotroceni? Se şi plictiseşte până atunci.

►Modelul american e unic, dar are 30 de zile. Ce te faci cu un preşedinte ales care stă 9 luni, când îl validează CCR, după alegeri sau la intrarea în funcţie? E o copilărie.

►Mandatul meu se termină pe 22 decembrie, până pe 22 decembrie se plictiseşte bietul om, fără jurământ depus.

►Ce putem face, de comun acord, e sa stabilim demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului, după ce revizuim Constituţia şi venim în exigenţele referendumului din 2009 şi atunci ne punem toţi mandatele şi venim la un sistem politic ce mie mi s-a părut mai eficient, ca preşedintele să fie port-drapelul celor care câştigă alegerile, nu ca acum, total opus.

►Am spus că nu ne mai putem imagina referendumul pentru Constituţie şi alegerile pentru preşedinte fără să găsim soluţia ca cei trei milioane de români să poată vota, votul prin corespondenţă trebuie introdus.

►E extrem de dificil să privim la o soluţie în care lucrurile par a fi împinse doar pentru că avem o majoritate. Majoritatea asta trebuie să se mai oprească în faţa Constituţiei din când în când, pentru că au experienţa de anul trecut.

►Sunt nişte mecanisme ale democraţiei care nu pot fi jucate în funcţie de majorităţi.

Despre situaţia de la CSM

►Transparenţa nu înseamnă neapărat să o faci cu televiziunea, transparenţa înseamnă în primul rând ca prin mecanismul de evaluare să dai sentimentul că va fi o decizie cinstită. Să dai potenţialilor candidaţi sentimentul că nu se va opta pentru oameni uşor de manipulat şi că voinţa ta e să găseşti doi procurori care să fie recunoscuţi ca procurori, care au avut dosare grele şi le-au rezolvat fără mamă, fără tată.

►Transparenţa mai înseamnă nu să ne forţăm mâna unuia altuia, ci să ne întâlnim cei trei factori implicaţi, unii mai mulţi, alţii mai puţini, şi să stabilim mecanismul sau omul.

Despre FMI

►Nu am discutat despre FMI nimic şi nu mă voi întâlni cu FMI. Am transmis acest lucru politicos, pentru că, şi astea sunt probleme pe care să le discutăm, pentru că am vrut să las Guvernului deplina libertate să poată negocia reducerea TVA la alimente, ştiţi că l-au suţinut, sper să reuşească acest lucru. Populaţia asteaptă, mai ales că au venit scumpiri la electricitate, se introduc taxe noi pe combustibil.

►Cred că populaţia asteaptă cu nerăbdare finalizarea negocieirilor pentru a auzi reducerea TVA.

►Cred că Guvernul e extrem de încordat pe negocierea reducerii CAS, de asemena, promisă.

►Nu am îndoiala ca Guvernul negociază cu toată forţa şi capacitatea lui impozitul regresiv, maxim 16%, alături de 12 şi 8%.

►Sunt convins că orice intervenţie a mea ar fi putut altera obţinerea acestor obiective sau dubla abordare, iar eu aş vrea să nu existe niciun dubiu că Guvernul a avut toată libertatea să rezolve şi problema Oltchimului. Mă aştept să anunţe azi că vor angaja 2.500 de oameni, aşa au anunţat.

►Privatizarea CFR Marfă, eu vreau ca Guvernul să nu fie împiedicat de prezenţa mea în vreo discuţie cu FMI. Sunt convins că vor reuşi.

Despre criza ostaticilor din Algeria


►În primul rând, nu pot decât să transmit condoleanţe celor care i-au pierdut pe cei dragi. Au murit doi români acolo, să-i felicit pe cei trei - doi au sărit gardul, altul a stat ascuns în zona de atac a teroriştilor, sub paturi, până când focarul terorist a fost lichidat.

►Au fost oameni tari, şi îi admir pentru tăria lor. Îi felicit pe cei care au avut tăria să reziste fără să fie capturaţi şi încă o dată condoleanţe pentru cei care şi-au pierdut viaţa.

►Este o nenorocire internaţională. Statele noastre au obligaţia să-şi asume parte din responsabilităţi de securitate, în primul rând obligând firmele naţionale să găsească soluţii de garantare a securităţii cetăţenilor pe care îi angajează.

►În Algeria, Guvernul nu a avut decât posibilitatea de a culege informaţii prin SIE. În Irak a fost cu totul altceva, aveam Armata, aveam trei servicii de informaţii care activau, originea actului terorist era din România, am putut să trimitem o echipă pentru recuperarea ziariştilor pentru negocieri. Aici era doar o chestiune de procesare a informaţiilor. Că au fost mai mult sau mai bine procesate, nu ştiu.

►Mai mult, nu aş comenta lucrurile. Am văzut în presă unele comparaţii, nu se compară cele două situaţii, aici statul român nu a avut posibilitatea de intervenţie directă.

►Spun că au fost doi ostatici şi şi-au pierdut viaţa.

Declaraţiile şefului statului vin în contextul discuţiilor sale de marţi seara cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, pe tema viitorului raport pe Justiţie al Comisiei Europene.

Totodată, premierul Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, i-au propus preşedintelui Băsescu şi comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele pentru Parlamentul European, în 2014.

Preşedinţia a anunţat ulterior că şeful statului nu are o poziţie oficială la propunerea premierului.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
Știri 14 Aprilie 2024, 10:10

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"

SNSPA anunţă că va demara un amplu proces de cercetare legat de teme relevante aflate în dezbatere publică.

Sondajele online au devenit "un instrument de influenţare a opiniei publice"
15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare
Știri 14 Aprilie 2024, 09:53

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare

În competiţia electorală din 9 iunie intră toate partidele cunoscute pe scena politică românească.

15 partide şi şapte independenţi intră în competiția pentru alegerile europarlamentare