Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Acorduri istorice semnate la Bucureşti între România şi China

Premierul Victor Ponta şi premierul chinez, Li Keqiang, au făcut declaraţii de presă la Palatul Victoria, după semnarea mai multor documente bilaterale între România şi China.

LIVE TEXT Acorduri istorice semnate la Bucureşti între România şi China

Articol de Flori Doman, 25 Noiembrie 2013, 14:29

Premierul Victor Ponta a afirmat luni, în cadrul declaraţiei comune de presă cu premierul chinez Li Keqiang, că salută adoptarea unei declaraţii privind aprofundarea cooperării bilaterale şi că îşi doreşte ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei din Uniunea Europeană şi din regiune.

Victor Ponta a început mulţumindu-i premierului chinez pentru decizia organizării la Bucureşti a celei de-a doua reuniuni a şefilor de stat şi de guvern Europa Centrală şi de Est - China.

►Doamnelor şi domnilor miniştri doresc să salut cu deosebită căldură şi prietenie prezenţa la Bucureşti a primului ministru Li Keqiang şi a delegaţiei care îl însoţeşte.

►Este o vizită pe care pot să o cataloghez ca fiind istorică, aproape 20 de ani de când primul ministru al Chinei s-a aflat la Bucureşti.

►Vreau să-i mulţumesc domnului prim-ministru pentru căldura primirii la Beijing la începutul lunii iulie şi să mulţumesc Guvernului Chinei pentru decizia de a organiza la Bucureşti a doua reuniune a Forumului la nivel înalt China-Europa Centrală şi de Est.

►China este pentru România un partener privilegiat, avem o relaţie de 65 de ani, o relaţie excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural şi educaţional.

►Au avut loc schimbări politice, dar relaţia dintre România şi China a rămas la fel de apropiată şi aşa ne dorim şi în viitor.

►Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune.

►Salut adoptarea a unei declaraţii privind aprofundarea cooperării bilaterale.

►Este încă o dovadă a mersului pozitiv al relaţiilor noastre şi încă un pas în realizarea unui parteneriat cu adevărat strategic între România şi China.

►Dincolo de relaţiile politice care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relaţiile economice.

►China este un partener comercial şi economic important pentru România şi pentru ţările din regiune, însă potenţialul este mult mai mare şi trebuie să dezvoltăm aceste relaţii.

Ponta: Exporturile României către China au crescut cu aproape 30%

►M-am bucurat să văd că în primele 9 luni ale anului 2013, exporturile României către China au crescut cu aproape 30%.

►Consider că prezenţa la Bucureşti a primului ministru şi a celorlalţi miniştri va impulsiona pozitiv aceste relaţii economice şi proiectele concrete.

►Semnarea documenteleor anterioare se referă tocmai la proiecte foarte concrete în care China şi România pot coopera în viitor.

►Este vorba despre energie şi am semnat acorduri care acoperă atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene.

►Există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastrucurii, în domeniul produselor agroalimentare şi în domeniul IT-ului.

►Chiar în cursul discuţiei de astăzi am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar pentru a avea şi România o porţiune de cale ferată rapidă pe baza tehnologiei din China.

►Sunt convins că acest proiect va prinde contur cât mai repede.

►Vreau să precizez faptul că România îşi doreşte o relaţie specială cu China, în cadrul regiunii şi în cadrul UE.

►Mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între UE şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi şi înseamnă avantaje pentru România.

►Implicarea Chinei în proiecte concrete este un lucru extrem de pozitiv.

►De fiecare dată, România va fi o gazdă bună pentru reprezentanţii Chinei, pentru partenerii noştri din China.

Declaraţiile premierului Chinei, Li Keqiang

►Vreau să mulţumesc domnului prim-ministru Ponta şi Guvernului României pentru primire.

► România este prima ţară din turneul meu şi este prima ţară din Europa Centrală şi Est pe care o vizitez după ce am preluat funcţia de prim-ministru chinez.

► Această vizită are scopul de a consolida încrederea politică reciprocă, de a aprofunda prietenia tradiţională şi de a promova cooperarea pragmatică.

► Adineauri am avut o convorbire fructuoasă, pe domenii largi, profundă, cu domnul prim-ministru Ponta şi am ajuns la o serie de consensuri importante.

► Domnul prim-ministru Ponta a prezentat rezultatele convorbirilor şi mai ales, noi am fost martori la semnarea a unei serii de documente importante din diferite domenii, ca de exemplu, al economiei, comerţului, energiei, cultural şi alte documente de colaborare.

► Aceasta dovedeşte că cele două ţări o să aibă o colaborare cu vitalitate deosebită.

Li Keqiang: Prezenţa mea şi a domnului Ponta aici dovedeşte că există o puternică încredere reciprocă politică între noi

►Şi în viitor, aş dori să depunem eforturi în următoarele aspecte.

►În primul rând, putem să dezvoltăm relaţii pe baza respectului reciproc şi tratarea cu sinceritate, cu egalitate şi scopul ca să transformăm prietenia tradiţională dintre cele două ţări, pentru o colaborare pragmatică din toate domeniile dintre cele două ţări, să avem o bază solidă de colaborare pentru toate domeniile de activitate.

►Prezenţa mea şi a domnului prim-ministru Ponta aici dovedeşte că există o puternică încredere reciprocă politică între noi şi semnarea documentelor în ceea ce priveşte înfiinţarea Institutului Confucius, precum şi înfiinţarea Institutului Cultural Român la Beijing, dovedeşte că colaborarea interumană şi culturală dintre China şi România devine din ce în ce mai puternică.

►În al doilea rând, ambele părţi promovează pentru câştiguri comune şi înţelegere comună.

►Ambele părţi au ambiţia de a dezvolta, de a avea obiective de dezvoltare şi acordăm importanţă şi prioritate pentru dezvoltarea, pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei.

►Avem motivele de a consolida cooperarea în acest domeniu, pentru promovarea dezvoltării.

►"Fabricat în China" este un cuvânt cunoscut în întreaga lume şi în procesul de dezvoltare a sa.

►Astăzi am discutat în mod special cu domnul prim-ministru Ponta pentru cooperarea în domeniul de instalaţii chinezeşti, în domeniul de construire a infrastructurii româneşti şi în ale domenii specifice, de exemplu calea ferată rapidă, energie eoliană, energie nucleară, precum şi calea ferată obişnuită.

Premierul Chinei: Dorim să importăm produsele de carne de vită, de oaie din România

►Toate acestea sunt domeniile în care noi am discutat şi obiectivele de cooperare.

►România are avantaje în ceea ce priveşte fabricarea instalaţiilor, precum are şi avantaje din punct de vedere agricol.

►România este supranumită grânarul Europei şi noi dorim să importăm produsele de carne de vită, de oaie din România şi cât puteţi să ne furnizaţi, putem să importăm de la dumneavoastră.

►În al treilea rând, China consideră că relaţiile de cooperare chino-române constituie o bază solidă de reper în cadrul formatului de cooperare Europa Centrală şi de Est precum şi în cadrul formatului de cooperare China-UE.

►Noi am hotărât împreună cu partea română să alegem România pentru găzduirea reuniunii şefilor de guvern dintre China şi Europa Centrală şi de Est şi aceasta dovedeşte în sine că relaţiile şi cooperarea China-UE pot să promoveze şi cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est.

►În România se spune că vinurile, cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai aromate şi gustoase. Şi în China avem un proverb în care se spune că vinurile frumoase se găsesc şi pe străduţe.

►Dar relaţiile chino-române sunt ca un vin frumos şi aromat, care se găseşte nu numai pe străduţe, se găseşte şi pe bulevard. De aceea, avem motive să promovăm această relaţie, această prietenie chino-română, ca aceasta să aibă influenţă şi pondere şi în Europa, şi în cooperarea China - Europa Centrală şi de Est şi pentru întreaga lume.

Memorandumuri de înţelegere între România şi China, semnate la Bucureşti

Guvernele României şi Republicii Populare Chineze au semnat, luni, la Palatul Victoria, în prezenţa premierilor celor două state, mai multe memorandumuri de înţelegere în domeniile energiei (nucleară, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii.

În domeniul energiei s-a semnat un Memorandum de Înţelegere între Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, şi Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă în domeniul proiectelor nucleare.

Cele două părţi au semnat şi o Scrisoare de intenţie între SN Nuclearelectrica - China General Nuclear Power Corporation, din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation.

În cadrul ceremoniei a fost încheiată şi o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva, semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, şi Zhao Ruolin, preşedintele companiei China National Electric Engineering Co.

Tot în domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari - Complexul Energetic Oltenia.

Documentul a fost semnat pentru România de Laurenţiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia, iar pentru partea chineză de Li Qingkui, preşedintele companiei China Huadian Corporation.

Li Keqiang

Victor Ponta îşi începe alocuţiunea prin a-i mulţumi premierului chinez pentru căldura cu care a fost primit la Beijing la vizita din vară şi Guvernului Chinei pentru decizia de a organiza la Bucureşti a doua ediţie a Forumului la nivel înalt China Europa Centrală şi de Est. - See more at: http://stiri.tvr.ro/vizita-premierului-chinez-acorduri-bilaterale-si-declaratii-comune-editie-speciala-tvr1-si-tvrnews_37567.html#sthash.K2ZNnOLH.dpuf

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră