Limba română, "neglijată" în Covasna şi Harghita

Liderul PDL Covasna susţine că mulţi dintre copiii maghiari din Covasna şi Harghita nu cunosc limba oficială a statului, iar acest lucru are drept cauză modul ineficient de predare.

Adăugat: 29 August 2013
Ultima actualizare:29 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Limba română a fost neglijată după 1989 în judeţele Covasna şi Harghita, mai ales după despărţirea şcolilor pe criterii etnice,  e de părere liderul PDL Covasna, Codruţ Opaiţ.

Acesta consideră că este necesară schimbarea sistemului de predare la clasele aparţinând minorităţilor naţionale pentru ca elevii să poată deprinde mai uşor şi corect limba oficială.

Codruţ Opaiţ a declarat că iniţiativa UDMR de a separa şcolile a fost o mare greşeală şi a adus deservicii atât copiilor maghiari, cât şi români pentru că nu au mai putut lega la fel de uşor prietenii şi nici nu au mai putut învăţa reciproc limba celeilalte etnii.

Liderul PDL a mai spus că este o realitate faptul că mulţi dintre copiii maghiari din Covasna şi Harghita, nu cunosc limba oficială a statului, iar acest lucru are drept cauză modul ineficient de predare.

Acesta spune că predarea trebuie să pornească de la zero, pentru ca elevii să poată dobândi elementele de bază.

El a mai adăugat că preşedintele Traian Băsescu a spus mai demult că limba română trebuie predată "ca o limbă străină" şi a avut dreptate.

Opaiţ crede că pentru o mai bună convieţuire interetnică n-ar fi rău dacă în şcolile din judeţele Covasna şi Harghita, unde peste 70% din populaţie este de etnie maghiară, s-ar preda opţional limba maghiară pentru elevii români.

Declaraţiile au fost făcute, în contexul sărbătoririi Zilei Limbii române, pe data de 31 august a.c.Autor:
Radio Târgu Mureş
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
29 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza