Liderul Jobbik trimite scrisori deschise preşedintelui şi premierului României

Preşedintele Jobbik, Vona Gábor a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui şi premierului României în cazul procedurii de declarare ca persona non grata.

Adăugat: 13 Martie 2014
Ultima actualizare:13 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Gábor Vona, preşedintele Partidului Jobbik
trimite pe mail

În scrisoarea adresată preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, Vona Gábor a afirmat că cei doi politicieni "ori au fost dezinformaţi, ori fac un joc meschin antimaghiar".

În cursul zilei de miercuri, după şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta a declarat că Ministerul român de Interne a declanşat marţi procedura de declarare a lui Gábor Vona drept persona non grata, iar dacă preşedintele Traian Băsescu o va aproba, atunci această procedură va fi declanşată miercuri, informează MTI, preluată de RADOR.

Miercuri seara, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu a avut timp să se uite pe documentele sosite de la guvern, dar a promis că le va analiza şi ca face public răspunsul.

În scrisoarea sa deschisă, Gábor Vona a amintit de motivul pentru care se pune problema declarării sale drept persona non grata în România: atitudinea extremistă pe care a manifestat-o cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, manifestaţie organizată la 10 martie la Târgu Mureş.

În scrisoarea sa, preşedintele Jobbik a spus că nu a făcut decât să participe în linişte şi în mod paşnic la marşul de la Târgu Mureş, după care s-a întrebat: ce se va întâmpla cu cele câteva mii de persoane care au participat la această manifestaţie, cu politicienii din Belgia, Ţara Bascilor şi Catalonia, care au rostit discursuri incendiare?

În opinia lui Gábor Vona, manifestaţia s-a desfăşurat în mod paşnic şi numai la sfârşitul ei a avut loc o mică încăierare între câţiva protestatari şi jandarmi.

Preşedintele Jobbik consideră drept o uriaşă minciună informaţiile apărute în mass-media potrivit cărora inicidentul a fost provocat de membri ai Jobbik şi ai Gărzii Maghiare.

Vona Gábor mai scrie că toţi membri Jobbik şi ai Gărzii Maghiare au mărşăluit respectând reglulile şi fără să poarte drapelele partidelor din care fac parte, aşa cum le-au cerut organizatorii.

Vona Gábor a adăugat că acest fapt a fost confirmat de prefectul Corneliu Grosu.

"În măsura în care dumneavoastră aveţi o problemă cu faptul că eu şi partidul meu apărăm în orice condiţii şi în mod consecvent cauza autonomiei maghiarilor secui, atunci să o spuneţi în mod cinstit", le-a cerut Vona Gábor preşedintelui şi premierului României.

Preşedintele Jobbik a făcut cunoscut faptul că programul partidului său se referă la solidarizarea naţiunilor din Europa Centrală şi de Est. Gábor Vona a mai afirmat că îi respectă pe români. "

Dacă dumneavoastră îi respectaţi pe maghiari, atunci nu trebuie să vă temeţi de autonomia secuilor", scrie preşedintele Jobbik.

În opinia lui Gábor Vona, prin intermediul autonomiei se vor întări nu numai secuii, ci şi întreaga regiune central- şi est-europeană, deci şi România.

În finalul scrisorii, preşedintele Jobbik a scrie: "Vă doresc să daţi dovată de suficientă magnitudine pentru a vă ridica deasupra mizeriei disputelor politice de zi cu zi şi să nu jertfiţi soarta noastră comună pentru o farfurie cu mâncare", menţionează RADOR, după textul publicat de MTI.Autor:
Agenţia de presă RADOR
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
13 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza