Liderii Uniunii Europene au acceptat o amânare a Brexitului

Liderii Uniunii Europene au acceptat o amânare a Brexitului, dar cu o lunã mai puţin decât ceruse premierul britanic Theresa May.

Adăugat: 22 Martie 2019
Ultima actualizare:22 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: europa.eu/newsroom/
trimite pe mail

Parlamentul britanic ar trebui sã aprobe în acest rãstimp înţelegerea cu Bruxellesul, pentru cã separarea fãrã un acord convenit dezavantajeazã pe toatã lumea, dupã cum sublinia preşedintele Klaus Iohannis.  

Klaus Iohannis: Un aşa-numit hard-Brexit este foarte problematic, în primul rând, sigur, pentru Marea Britanie, dar nici nouã nu ne convine, fiindcã vrem sã construim o relaţie bunã de viitor şi atunci e bine sã începem cu dreptul, nu cu stângul.

Planul Uniunii Europene aprobat ieri prevede douã variante de amânare a Brexitului.  

Dupã aproximativ şapte ore de discuţii, liderii europeni au decis în unanimitate sã acorde Marii Britanii douã scenarii în ceea ce priveşte amânarea Brexitului de la data prevãzutã iniţial, 29 martie.

Anunţul a fost fãcut de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

Donald Tusk: În primul scenariu, dacã acordul de retragere este aprobat de Parlamentul britanic, sãptãmâna viitoare, Consiliul European este de acord cu amânarea pânã pe 22 mai. În al doilea scenariu, dacã acordul nu va trece de votul parlamentarilor britanici, Consiliul European propune amânarea pânã pe 12 aprilie, în timp ce aşteptãm ca Londra sã ne spunã în ce direcţie se îndreaptã. Asta înseamnã cã pânã la acea datã toate obţiunile rãmân deschise. Guvernul britanic încã are şansa sã aleagã retragerea cu acord, cea fãrã acord, o amânare de lungã duratã sau revocarea art. 50. 12 aprilie este data cheie pânã la care Marea Britanie decide dacã organizeazã alegeri pentru Parlamentul European. Dacã nu a decis pânã la acea datã, opţiunea unei extinderi de lungã duratã va deveni automat imposibilã.  

Uniunea Europeanã este pregãtitã sã facã faţã oricãrui scenariu, inclusiv unul fãrã acord de retragere.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, spune cã statele membre au pregãtit mãsuri pentru protejarea cetãţenilor şi intereselor Uniunii.  

Jean Claude Juncker: Sperãm cã acordul sã treacã de Parlamentul de la Londra, dar noi suntem pregãtiţi pentru toate variantele, inclusiv absenþa uni acord de retragere. Mãsurile de urgenţã au fost luate iar pregãtirile continuã. Am adoptat 19 propuneri legislative, menite sã facã faţã unui Brexit dur, mai ales în ceea ce priveşte drepturile cetãţenilor, transporturile aeriene şi rutiere şi sectorul pescuitului.
 Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza