Liderii PSD și ALDE se reunesc în ședințe speciale pe tema nominalizării premierului

Social democrații trebuie să decidă dacă vin cu o nouă propunere de premier, după ce președintele a respins-o pe Sevil Shhaideh pentru acest post.

Adăugat: 28 Decembrie 2016
Ultima actualizare:28 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comitetul Executiv National al PSD şi conducerea ALDE se reunesc în sedinţe speciale, în această după-amiază, ca urmare a refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a o desemna pe Sevil Shhaideh pentru conducerea viitorului guvern.

Urmează să se decidă  dacă alianţa PSD-ALDE va veni cu o nouă propunere de premier.

Discuţia are loc în contextul în care şeful statului a refuzat, ieri, să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh pentru acest post.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a spus că preşedintele Klaus Iohannis vrea să pornească o criză politică în România şi nu a exclus posibilitatea declanşării procedurii de suspendare.

La rândul său, copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că lipsa unei motivaţii pentru acest refuz, dovedeşte că preşedintele s-ar angaja într-o luptă de putere.

Tăriceanu susține că actuala coaliţie va încerca să evite o criză politică.

"Vom face tot posibilul pentru evitarea unei crize politice. Însă, vreau să fiu foarte clar: preşedintele nu poate să desconsidere votul şi Constituţia. Prin urmare, preşedintele trebuie să ştie că suspendarea este o acţiune posibilă pe care nu ne-o dorim, dar, dacă o provoacă, atunci sigur că trebuie să-şi asume consecinţa", a spus Tăriceanu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor susţine că varianta suspendării preşedintelui nu este realizabilă, deoarece Klaus Iohannis nu a încălcat niciun articol din Constituţie.

În opinia lui Kelemen Hunor, situaţia se poate rezolva în urma unei discuţii între şeful statului şi liderii PSD şi ALDE.

"Eu sunt convins că PSD-ALDE, coaliţia de guvernare, într-un timp foarte rezonabil, va înainta o altă propunere, fiindcă preşedintele a recunoscut majoritatea. Eu cred că ar fi binevenită o discuţie între liderii coaliţiei şi preşedinte Iohannis şi împreună trebuie să găsească o soluţie, până la urmă, că vrei nu vrei, va fi o cohabitare lungă, fiindcă suntem abia la începutul mandatului de patru ani de zile", a spus Kelemen Hunor.

UDMR a semnat, săptămâna trecută, un acord de colaborare parlamentară cu PSD şi ALDE, pentru următorii 4 ani, informează aminteşte redactorul Radio România Actualităţi, Alina Bordeiaşu.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza