Liderii lumii fac apel la continuarea luptei împotriva terorismului nuclear

Peste 50 de lideri din întrega lume şi-au luat angajamentul să continue eforturile de întărire a securităţii nucleare, prin reducerea riscului de ameninţare teroristă.

Adăugat: 27 Martie 2012
Ultima actualizare:27 Martie 2012

Politica Romaneasca
Foto: Mihaela Enache
trimite pe mail

La Seul se încheie cele două zile de dezbateri pe tema securităţii nucleare la care au participat peste 50 de lideri din întreaga lume.

Prin Comunicatul de la Seul,  document care conţine angajamentele comune luate de ţările participante la Summitul de Securitate Nucleară,  liderii mondiali fac apel la continuarea luptei împotriva terorismului nuclear prin angajamentul fiecărei ţări în parte şi prin cooperare internaţională.

 "Noi, liderii reuniţi la Seul pe 26 si 27 martie 2012, ne reînnoim angajamentele politice luate la primul "Summit al Securităţii Nucleare din 2010, de la Washington pentru a continua eforturile de întărire a securităţii nucleare, prin reducerea riscului de ameninţare teroristă şi prin împiedicarea teroriştilor, criminalilor sau a oricăror alte persoane neautorizate să obţină materiale nucleare. Terorismul nuclear continuă să fie una dintre cele mai importante amenintţri la securitatea internaţionala. Împotriva ei trebuie luate masuri la nivel naţional şi de cooperare la nivel internaţional, date fiind posibilele consecinţe la nivel global din punct de vedere politic, economic, social si psihologic", se arată în comunicatul final de la Seul.

Cei peste 50 de lideri din întreaga lume şi-au luat angajamentul să reducă din ce în ce mai mult folosirea uraniului îmbogăţit, să securizeze depozitele de materiale radioactive, să respecte legislaţia internaţională şi să sprijine crearea unei culturi puternice a securităţii nucleare.

Pe de altă parte, comentatorii internaţionali pe problematica nucleară au criticat faptul că, deşi la acest Summit au fost anunţate numeroase iniţiative ale statelor particuipante, nu se stabilesc coodornate ale unor standarde de urmat în combaterea ameninţărilor la siguranţa nucleară,  transmite trimisul special al Radio România Actualităţi la Seul, Mihaela Enache.Autor:
Mihaela Enache
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
27 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza