Liderii europeni îi dau un răgaz Marii Britanii pentru ieşirea din UE

Chiar dacă au fost de acord să acorde răgaz Marii Britanii, liderii UE insistă totuşi ca separarea să fie cât mai grabnică şi au avertizat Marea Britanie că nu se va bucura de privilegii.

Adăugat: 29 Iunie 2016
Ultima actualizare:29 Iunie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Jean Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene (stânga) şi Martin Sculz, preşedintele Parlamentului European
trimite pe mail

Liderii europeni au decis să-i acorde un răgaz Marii Britanii pentru declanşarea procedurilor de ieşire din Uniunea Europeană, după ce referendumul de săptămâna trecută le-a dat câştig de cauză britanicilor care nu mai vor să facă parte din blocul comunitar.

Reprezentanţii Uniunii insistă totuşi ca separarea să fie cât mai grabnică şi au avertizat Marea Britanie că nu se va bucura de privilegii.

Premierul demisionar David Cameron le-a repetat ieri celor 27 că decizia va fi luată de un succesor care ar putea fi desemnat în septembrie, adică mai devreme cu o lună decât anunţase iniţial.

După cum transmite din Bruxelles Cerasela Rădulescu, membrii UE se reunesc astăzi pentru prima oară fără reprezentantul britanic pentru a discuta un plan de parcurs.

Avertismentul lui Juncker

Premierul David Cameron a venit în faţa liderilor celorlalte 27 de state membre spunându-le că numai succesorul său va decide mai departe.

"Îmi pare rău că am pierdut referendumul, dar nu regret că l-am organizat. Respectăm decizia poporului şi vrem o nouă relaţie cu UE", a spus Cameron.

Practic, David Cameron a vorbit despre negocierea viitorului statut al relaţiilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a răspuns: "Atât timp cât Marea Britanie nu va notifica, potrivit tratatului, că doreşte ieşirea, nu vor exista negocieri. Ce nu înţeleg este că toţi cei care au decis să plece spun acum că vor să mai aştepte. Vrem ca articolul 50 să fie aplicat cât mai curând. Nu avem luni de aşteptat".

De notat că preşedintele Franţei, François Hollande a avertizat Marea Britanie că nu va avea acces la piaţa unică dacă va opri libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni.

Hollande a declarat presei că premierul britanic i-a anunţat pe liderii europeni că va preda ştafeta succesorului său în urma demisiei cel mai târziu pe 9 septembrie.

Astazi cei 27 se întâlnesc într-o reuniune informală fără Marea Britanie, în care vor analiza proiectul Uniunii Europene şi paşii de urmat.

Este aşteptată la finalul summitului o conferinţă de presă a preşedintelui României, Klaus Iohannis.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
29 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza