Liderii Europei, bulversaţi de decizia Greciei

Preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei, se întâlnesc miercuri seară , la mai puţin de o săptămână, pentru a găsi o ieşire din impasul creat de anunţul premierului Greciei privind organizarea unui referendum.

Adăugat: 2 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:3 Noiembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cei doi înalţi oficiali europeni, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel  încearcă să găsească o rezolvare pentru noua criză de încredere în zona euro , apărută după ce premierul grec,  Georgios Papandreou a decis organizarea unui referendum în privinţa planului de redresare a ţării.

În loc să poată oferi la întâlnirea G20 a celor mai industrializate ţări din lume, care începe, joi, detalii suplimentare cu privire la acest plan, care să întărească încrederea celor mai importanţi parteneri internaţionali şi să le înlăture temerile cu privire la intrarea în recesiune mondială, liderii europeni caută acum o ieşire din impasul creat de anunţul premierului grec că vrea să supună planul unui referendum naţional.

Au apărut deja problemele

Corespondentul Radio România, Ovidiu Suciu, transmite că băncile germane au anunţat că nu-şi vor da acordul pentru înjumătăţirea convenită a datoriilor Greciei până nu se va afla rezultatul referendumului, în speranţa unui acord din partea poporului elen, altfel, bancherii nemţi avertizează că lucrurile se pot schimba radical.

Cât priveşte  întâlnirea de  miercuri seară de la Cannes , corespondentul Radio România transmite că oficial, la reuniunile de la Cannes, vor fi examinate condiţiile în care angajamentele luate pe 27 octombrie la Bruxelles vor fi respectate.

Neoficial însă, potrivit unor surse guvernamentale franceze, citate de Radio France Info, ar fi vorba, de fapt, de întrebarea care să le fie pusă grecilor la referendum.

S-ar dori ca ea să privească apartenenţa Greciei la zona euro, iar dacă grecii vor răspunde nu, atunci să se descurce singuri - a precizat aceeaşi sursă.

Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel se vor întâlni pentru consultări cu reprezentanii instituţiilor europene şi ai FMI, în încercarea de a ieşi din încurcătura provocată de autorităţile de la Atena.

Primul ministru grec prezent la întâlnire


"Premierul grec a decis să anunţe organizarea unui referendum, ceea ce a surprins întreaga Europă, "a declarat  marţi seară preşedintele Nicolas Sarkozy, la finalul unei reuniuni interministeriale, convocate de urgenţă la Palatul Elysée.

"Planul, adoptat joia trecută, în unanimitate, de cele 17 ţări din zona euro este singura cale posibilă pentru rezolvarea problemei datoriei greceşti. Cu alte cuvinte, nu există un plan B", a subliniat preşedintele Franţei.

Dacă cuvântul poporului este întotdeauna legitim - a mai spus preşedintele francez - fiecare membru al zonei euro trebuie să facă eforturi şi să-şi ţină promisiunile făcute.

Unii ziarişti francezi adoptă un ton catastrofal, alţii insistă pe legitimitatea democratică a referendumului anunţat. "Le Figaro" se întreabă dacă Europa va termina într-o bună zi cu cu otrava grecească, iar "Le Monde" vorbeşte despre un pariu nebun al lui Georgios Papandreou.

În schimb, "Libération" este de părere că premierul grec ridică singura întrebare adevărată, complet tabu şi terifiantă pentru cei care guvernează: "Ce cred popoarele despre brutala criză de austeritate care se va abate asupra lor?", citează corespondentul Radio România, presa franceză.Autor:
Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Ovidiu Suciu
Adăugat:
2 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:
3 Noiembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza