Lideri occidentali îi cer președintelui Putin să negocieze direct cu președintele Zelenski

Preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei i-au cerut lui Vladimir Putin să aibă negocieri serioase directe cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Adăugat: 29 Mai 2022
Ultima actualizare:29 Mai 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

O nouă convorbire telefonică, astăzi, a unor lideri occidentali cu preşedintele Rusiei, în încercarea de a obţine soluţii pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi pentru încetarea războiului ruso-ucrainean.

Preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei i-au cerut lui Vladimir Putin să aibă negocieri serioase directe cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Rusia este gata să discute modul în care se poate relua exportul de cereale din Ucraina prin porturile de la Marea Neagră, le-a spus, astăzi, preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său francez, Emmanuel Macron, şi cancelarului german, Olaf Scholz, în cadrul unei convorbiri telefonice.

Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, preluat de agenţiile de presă, Putin le-a mai spus celor doi lideri europeni că Rusia poate creşte exportul de îngrăşăminte chimice şi produse agricole, dacă sancţiunile ce i-au fost impuse vor fi ridicate.

O cerere similară a formulat liderul rus şi acum câteva zile, în discuţiile pe care le-a avut cu premierul italian şi cu cancelarul austriac.

În convorbirea telefonică de astăzi, Vladimir Putin le-a mai spus interlocutorilor săi că Rusia vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina, subliniind că discuţiile au fost îngheţate din cauza Kievului, se mai arată în comunicatul de presă al Kremlinului.

Însă un comunicat de presă al Guvernului Germaniei relevă că liderii german şi francez i-au cerut lui Putin să declare un armistiţiu imedia, să îşi retragă trupele din Ucraina şi să înceapă negocieri directe cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru a găsi o soluţie diplomatică a conflictului.

Şi Preşedinţia franceză a emis un comunicat referitor la discuţia telefonică de astăzi a celor trei lideri, potrivit căruia Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în Complexul siderurgic Azovstal din Mariupol şi care au fost făcuţi prizonieri de ruşi.Autor:
Arina Petrovici
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Mai 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza