Lider al opoziției din Rusia, asasinat

Boris Nemţov, un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin, a fost asasinat.

Adăugat: 28 Februarie 2015
Ultima actualizare:28 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Boris Nemţov. Sursa: Agerpres
trimite pe mail

Unul dintre cei mai importanţi lideri ai opoziţiei din Rusia, fostul vice-premier reformator Boris Nemţov, a fost asasinat în această noapte în centrul Moscovei, pe un pod la doar o sută de metri de Kremlin.

El a fost un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin.

Potrivit mediilor ruse, Boris Nemţov era însopţit de tânăra Ana Doliţkaia, fotomodel din Ucraina, în momentul în care, dintr-o maşină, asupra lui au fost trase cel puţin între 6 şi 8 focuri,  dintre care 4 l-au nimerit în spate.

Maşina a părăsit locul crimei şi este dată în urmărire. Nemţov a murit pe loc.

Însoţitoarea sa nu a fost atinsă şi este interogată ca martor, la fel ca şi alte persoane aflate în apropiere.

Anchetatorii, care analizează şi înregistrările numeroaselor camere video din zonă, consideră că Boris Nemţov a fost urmărit, asasinii ştiindu-i bine traseul.

Deocamdată nu a fost emise ipoteze oficiale în legătură cu autorul sau motivele asasinatului, anchetatorii luând în calcul conform procedurii toate variantele posibile.

Primul care a anunţat moartea lui Nemţov în reţelele de socializare a fost colegul acestuia de opoziţie, Iulia Iaşin, chemat la locul crimei de însoţitoarea lui Nemţsv.

Vorbind apoi la radioul "Ecoul Moscovei", Iaşin a spus că nu are nici o îndoială că este un asasinat politic.

Kremlinul a reacţionat prin purtătorul său de cuvânt, Dimitri Peskov, potrivit căruia preşedintele Putin consideră că asasinarea brutală a lui Boris Nemtsov are toate caracteristicile unei crime comandate şi un caracter exclusiv provocator.

Preşedintele Putin şi premierul Medvedev au transmis condoleanţe familiei şi apropiaţilor lui Nemtosv.

Liderul rus a ordonat şefilor principalelor instituţii de forţă să înfiinţeze un grup de anchete şi să ţină investigaţiile sub control personal. Boris Nemţov a fost asasinat înaintea primei, din luna septembrie, manifestaţii majori ai opoziţiei ruse, anunţate pentru mâine.

Acum această manifestaţie a fost anulată, a anunţat unul din organizatori, ex-premierul Mihail Kasianov, potrivit căruia opoziţia doreşte să obţină aprobarea primăriei pentru un marş comemorativ în centrul capitalei ruse.Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
28 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza